stoel

Goede voornemens

stoelMeer staan, zelfs op kantoor, verlaagt uw kans op overgewicht, ziekte en vroegtijdig overlijden blijkt uit grootschalig onderzoek! Dat dit helaas nog niet overal is doorgedrongen bleek in de supermarkt waar een kassière op haar kop kreeg van haar manager omdat ze stond achter de kassa. Ze moest gaan zitten, staan mocht niet!

Dat we meer moeten bewegen en minder eten weten we al lang. Dat zitten echt heel schadelijk is blijkt nu ook uit recent grootschalig en langdurig onderzoek. Als u meer dan de helft van de dag zit (kantoor, TV, bank, eettafel, auto etc.) dan verdubbelt u uw kans op overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en gewrichtsproblemen.

Zitten is zo schadelijk omdat ons lichaam nooit ontworpen is om passief te zijn: we hebben nog steeds het lichaam om te jagen en te verzamelen. Ons hele bewegingsapparaat (botten, spieren, gewrichten) blijft alleen in orde als het regelmatig op een juiste manier gebruikt wordt. Zitten vertraagt verder de spijsvertering waardoor er minder voedsel verbrand wordt en meer wordt opgeslagen als vet. Door na een maaltijd te wandelen voorkomt u een piek in uw bloedsuiker gehalte. Laat in de avond een flinke maaltijd of veel alcohol heeft een ander effect dan wanneer die maaltijd gevolgd wordt door een wandeling. Sumo worstelaars bijvoorbeeld willen zo zwaar mogelijk worden en gaan daarom na hun maaltijden altijd een uur liggen om er voor te zorgen dat zo veel mogelijk voedsel omgezet wordt in vet.


Laat het niet te ver komen met uw gewicht want het is ook bewezen dat hoe zwaarder u bent, hoe minder er weer bewogen wordt. Door rugklachten, heup- en knieproblemen, verminderde spierkracht en kortademigheid wordt het nog moeilijker om actief te worden, af te vallen en weer gezond te zijn. U loopt het risico in een vicieuze cirkel te belanden.
Houd er rekening mee dat iedere verandering die u aanbrengt in uw leefpatroon tijd nodig heeft om zijn gevolgen te tonen. Net zo als u niet in één week te zwaar wordt of uw conditie kwijt raakt, lukt dat ook niet om dat in één week te herstellen. U heeft geduld nodig.

Er zijn oplossingen. Door de mobiele telefoons kunnen we bewegen tijdens het telefoneren en er zijn allerlei computerprogramma’s die ons bewegen in de gaten houden en stimuleren. De electrische fiets maakt het mogelijk om, ook als u wat verder van uw werk woont, toch naar uw werk te fietsen. Er zijn ook al werkplekken gecreëerd met een loopband of hometrainer bij de computer. Nu nog misschien wat vreemd; in de nabije toekomst misschien wel verplicht.

hometrainer                                                                                                                                                                         
   loopband

                                 

          Oxidesk beweegmeubel          Lifespan Personal Treadmill Walking Desk 

Wij, als chiropractor met een specialisatie in de sport en revalidatie, adviseren u graag wat in uw situatie een juiste manier is om (meer) te gaan bewegen. Onze ervaring is dat het vaak lastig is om actiever te gaan leven maar eenmaal actief geworden voelen iedereen zich er stukken beter bij. Minder zitten en minder eten is een eenvoudige en effectieve manier om gezonder te worden en blijven. U doet ook uw tussenwervelschijven en rugspieren er een groot plezier mee.