Gezonde voeding

Zelf uw cholesterol verlagen

Gezonde voedingSteeds meer mensen hebben te maken met een te hoog cholesterolgehalte.
Volgens de bekende Mayo-clinic in de Verenigde Staten kunt u zelf een aanzienlijke bijdrage leveren aan het verlagen van uw cholesterolgehalte. Een hoog (HDL) cholesterol gehalte verhoogt de kans op hart en vaatziekten. Ook als u al medicijnen gebruikt vanwege uw hoge cholesterol, dan kunnen deze veranderingen bijdragen aan de effectiviteit van die medicijnen.

Bekende bijwerkingen van cholesterolverlagers zijn: spierpijn, gewrichtspijn en een grotere kans op verstuikingen.


Tips:

1. Val af als u te zwaar bent. Als u 5-10 procent afvalt kan dat al een significant effect hebben op uw cholesterol gehalte. Houd bij wat u eet en hoeveel u beweegt. Eet wat u nodig heeft en niet omdat u zich verveelt, ga dan wat wandelen. Als u wilt snacken, snack dan wat gezonds.

2. Eet gezond voor uw hart. Vermijd verzadigde vetten en transvetten (lees dus de etiketten in de winkel).
a. Eet havermout en andere vezelrijke voedingsstoffen als groente en fruit.
b. Eet vette vis (zalm, haring en makreel) vanwege de omega-3 vetzuren die het cholesterol verlagen
c. Walnoten, amandelen en andere noten. Let op vanwege de calorieën is een handjevol genoeg!
d. Olijfolie; hoe zuiverder hoe beter. Twee eetlepels per dag is goed.
e. Groene thee en soja hebben een verlagend effect op uw cholesterol.

3. Beweeg regelmatig. Ook als u niet te zwaar bent, kan bewegen uw cholesterol verlagen. Zelfs enkele keren per dag een blokje van 10 minuten bewegen kan al helpen. Maak het uzelf gemakkelijk en zoek een activiteit die u leuk vindt of sluit u aan bij een clubje.

4. Stop met roken. Niet alleen uw cholesterol daalt, maar ook uw bloeddruk. Ook als u lang gerookt heeft, is binnen een jaar uw risico op een hartaanval gehalveerd.

5. Beperk uw alcohol. Voor gezonde volwassenen zijn er aanwijzingen dat 1 glas alcohol per dag een gunstig effect heeft op uw cholesterol. Meer drinken kan serieuze gezondheidsproblemen met zich meebrengen zoals hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Het heeft alleen zin als u de veranderingen die u doorvoert ook volhoudt; het is een verandering in levensstijl. Verwacht niet dat u direct resultaat boekt, het is een kwestie van maanden.

Als deze veranderingen niet voldoende zijn, dan kan het juiste medicijn u mogelijk helpen.

Kost dat allemaal veel moeite denkt u? Lees dan “Wilskracht” van Roy F. Baumeister en Jon Tierney. Een absolute aanrader over hoe u wilskracht, net als uw conditie, kunt trainen. Hoe groter de wilskracht, hoe kleiner de kans dat u bezwijkt voor ‘de verleidingen van het moderne leven’.