Wereld Congres in Berlijn met weer een prijs voor Annemarie
Van 20-23 maart 2019 was het congres van de Wereld Federatie van Chiropractoren in Berlijn.
Dit congres wordt iedere twee jaar georganiseerd en werd dit jaar door bijna duizend chiropractoren uit 52 landen bezocht. Het programma was zo interessant dat we allemaal (Annemarie, Martin en Shirley) aanwezig waren. Voor Martin en Shirley betekende dit drie dagen in de schoolbanken zitten (opletten en aantekeningen maken) en voor Annemarie nog een dag extra speciaal voor onderzoekers vanuit de hele wereld.
Annemarie was uitgenodigd om haar meest recente onderzoek te presenteren op dit congres. De titel van haar onderzoek was: “An individual participant data meta-analysis of spinal manipulative therapy for chronic low back pain”. In dit statistisch erg ingewikkelde en innovatieve onderzoek wordt geprobeerd een verklaring te vinden welke patiënten het best reageren op een bepaald type behandeling.
Na haar publicatie in The British Medical Journal, twee weken geleden van een ander onderzoek samen met collega Sidney Rubinstein, was dit toch ook weer een hele eer.
Groot was de verbazing bij Annemarie “wat overkomt mij hier nu toch?” toen ze op de laatste dag van het congres op het podium werd geroepen om de eerste prijs in ontvangst mocht nemen voor de ‘Early career research award’. Annemarie had met deze prijs, zoals blijkt uit haar kledingkeuze, absoluut geen rekening gehouden. Maar de jury had haar onderzoek en presentie als beste beoordeeld. Een mooie beloning voor het harde werk. Nu nog de laatste loodjes naar het promoveren.
Verder zijn we weer helemaal bij op het gebied van onderzoek en de nieuwste ontwikkelingen. Een zeer interessant onderzoek uit Zweden is het vermelden waard: het is verstandiger om bij het behandelen van rugklachten niet te wachten tot er weer klachten ontstaan maar om een periodieke behandeling te doen ter voorkoming van klachten. Op die manier zijn er voor de patiënt minder dagen met pijn, minder ziekteverzuim en uiteindelijk ook minder behandelingen nodig en dus minder kosten!
Voor ons als chiropractor was al bekend dat preventie beter is dan symptoombestrijding; maar nu is het ook wetenschappelijk aangetoond.