Tweede prijs voor Annemarie Roosenberg bij het ECU congres in Boedapest.
Eind mei hebben Annemarie Roosenberg en Martin Roosenberg het congres van de Europese Chiropractoren Unie in Boedapest bezocht. Tijdens dit jaarlijkse congres wordt voor alle Europese chiropractoren de nieuwste onderzoeken gepresenteerd. Ook actuele ontwikkelingen op het gebied van onderwijs, sport, wetgeving en politiek worden besproken. De vierhonderd aanwezige chiropractoren werden weer bijgepraat door topsprekers uit de hele wereld.
Annemarie was uitgenodigd om twee presentaties te geven in verband haar onderzoek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam: één presentatie voor de onderzoekers en één voor de ‘gewone chiropractoren’. De presentatie van het onderzoek naar lage rugklachten door middel van Individuele Patiënt Data analyse deed ze zo goed dat ze beloond werd met de tweede prijs.
Hieronder volgen een aantal opvallende zaken die besproken werden op het congres:
Hoewel de gezondheidszorg steeds duurder wordt en er steeds meer mensen in de zorg werken, worden de problemen maar niet kleiner. De toenemende kosten als gevolg van rug- en nekklachten worden alleen overtroffen door de kostenstijging als gevolg van diabetes. Er is sprake van een epidemie van rugklachten. Het advies wat gegeven wordt: wees niet gemiddeld want de gemiddelde mens is verre van gezond. U moet dus meer doen aan uw gezondheid dan de gemiddelde mens. Dat is overigens niet heel ingewikkeld maar chronische klachten vereisen wel een chronische aanpak. Als u zich gedraagt (eet, drinkt, beweegt, werkt, strest, slaapt etc.) zoals de gemiddelde mens dan krijgt u ook dezelfde klachten als de gemiddelde mens.
Hoewel wervelkolomchirurgen in veel gevallen een operatie adviseren bij hun patiënten met rugpijn en uitstraling naar het been, blijkt uit Amerikaans onderzoek dat ze niet voor een operatie kiezen als ze zelf rugklachten met uitstraling hebben.
Er werd meermaals gewaarschuwd voor ‘pijn vermijdend gedrag’. Veel mensen met rug- en nekpijn zijn bang om te bewegen en bewegen daardoor te weinig terwijl gedoseerd bewegen juist noodzakelijk is voor een goed herstel. Dus ook al is bewegen soms pijnlijk dan betekent dat nog niet dat het automatisch schadelijk is. Een juiste uitleg en een plan op maat is dan noodzakelijk. Pijn betekent wel: let op!
Universitair onderzoek toont aan dat patiënten die met enige regelmaat behandeld worden minder klachten ervaren dan patiënten die alleen behandeld worden als ze pijn hebben. Preventie werkt dus gewoon.
Ouderdom komt inderdaad met gebreken. Hierover sprak de Deense chiropractor Jan Hartvigsen die dit jaar benoemd is als de grootste expert op het gebeid van rugklachten ter wereld. Zijn onderzoek benadrukt hoe belangrijk een actieve levensstijl is. Als behandeling bij rug- en nekklachten adviseert hij de chiropractische aanpak: duidelijk uitleggen wat er aan de hand is, behandelen en gericht oefenen. Verder valt uit zijn onderzoek op dat mensen die beter slapen en ontspannen ook minder pijn ervaren.
Meer dan 30% van de mensen boven de vijftig heeft een vernauwing van het ruggenmergkanaal (stenose). Dit komt door artrose en dunner wordende tussenwervelschijven. Dit leidt tot minder ver kunnen lopen en vaker vallen door een afname in krachten en een verminderd gevoel in de benen. Een juiste conservatieve behandeling (dus niet operatief) met oefeningen en adviezen kan de situatie binnen de perken houden en verbeteren. In onze praktijk hebben we daar de juiste kennis en behandeltafels voor.
Veel chiropractoren zijn actief in de (top)sport. Nog meer dan in het gewone leven is het daar essentieel om problemen te registreren voor ze hinderlijk worden. Spieren en gewrichten die slecht functioneren raken eerder vermoeid en eerder geblesseerd. Door het lichaam optimaal te laten functioneren wordt de belastbaarheid vergroot: ‘het lichaam kan weer tegen een stootje’.
We hebben weer genoeg geleerd en voldoende stof tot nadenken mee naar huis genomen.