Tuinieren zonder rugklachten
Door het milde weer is het tuinseizoen dit jaar vroeg begonnen en gezien het grote aantal blessures dat we ieder voorjaar zien, als gevolg van enthousiast tuinieren, hebben we een aantal handige adviezen op een rijtje gezet. Want soms ontstaan klachten door pure pech maar meestal waren ze te voorkomen geweest. We horen erg vaak ‘ik wilde alleen nog even snel…… en toen schoot het erin’.
We vinden het normaal om bij het sporten een ‘warming up’ te doen, maar doen dat niet als we een schutting in de tuin willen plaatsen, een conifeer uit de grond willen trekken of met de kruiwagen gaan lopen.
In Engeland wordt geadviseerd om je enigszins als een sporter voor te bereiden op het tuinieren. Wees niet bang, u hoeft geen trainingspak aan te trekken en te gaan rennen, licht stretchen en een wandelingetje maken om het lichaam goed wakker en warm te maken is genoeg. Ook goed nadenken over uw klus kan u veel leed besparen. Scheppen, graven, schoffelen, met kruiwagens lopen sjouwen: het is allemaal erg belastend voor de onderrug. Zeker als u de hele winter niets gedaan heeft.
Gelukkig treedt er, vergelijkbaar met het sporten, een trainingseffect op: als u regelmatig tuiniert, went uw lichaam daar aan. U wordt sterker, soepeler en handiger. Tuinieren is een fantastisch manier om fit te blijven. Ook leert u beter uw grenzen kennen: u weet beter wat u aankan en wanneer u moet stoppen.
Afgezien van veel patiënten met lage rugklachten zien we door het tuinieren ook meer patiënten met schouder en armklachten. Het lang achter elkaar in een bepaalde houding werken is belastend voor het lichaam. Dat geldt ook als u ‘alleen maar’ honderd bloembollen wilt planten of de heg wilt snoeien. Probeer dus verschillende activiteiten af te wisselen. Naast een goede houding is het vooral belangrijk om de werkzaamheden reëel te plannen en regelmatig pauzes te nemen. Doseer uw inspanning op zaterdag zodanig, dat u op zondag ook nog wat kunt doen!
Ga goed door uw knieën als u moet tillen en steun op één knie als u grondwerk doet. Wees voorzichtig met de combinatie van bukken en draaien (zoals bij spitten en harken); zelfs als u niets tilt en alleen wat onkruid weghaalt, geeft vooroverbuigen met een draaiing een zware belasting op uw onderrug. Ook het naar voren reiken is zwaar. Gebruik een kruiwagen als u veel moet verplaatsen en gooi die dan niet helemaal vol.
Het is verstandig om een paar keer per uur een minipauze te nemen omdat uw lichaam niet direct aangeeft als u genoeg heeft gedaan. Vrijwel iedereen heeft wel de ervaring van: zaterdag lekker in de tuin gewerkt (of gesport of geklust) en zondagochtend ‘kreupel’ de trap af. De enige conclusie is dat er op zaterdag toch teveel gedaan is, ondanks dat u dacht dat u lekker bezig was. Het is dan verstandig om de volgende keer meer op uw gezonde verstand te vertrouwen en minder op uw gevoel!
Is de klus bij nader inzien toch te groot: vraag hulp of besteed het uit!
Mocht het ondanks onze adviezen en uw goede bedoelingen toch mis gaan, blijf dan vooral niet te lang met uw klachten lopen maar maak een afspraak bij Chiropractie Roosenberg. Hoe sneller u erbij bent, hoe eenvoudiger uw klachten op te lossen zijn en u weer aan de slag kunt.
Eerste Hulp Bij Rugpijn: probeer voorzichtig te blijven bewegen en gebruik een koude pakking op de pijnlijke plek net zoals bij een sportblessure. Het gebruik van warmte verergert de zwelling en vertraagt het herstelproces.
Met andere ‘adviezen’ zoals ‘verhuis naar de tweede verdieping’ of ‘laat uw tuin bestraten’, hoeft u gelukkig niets te doen 😉