posture big

Thuiswerken

Veel mensen werken nu vanuit huis tijdens deze lockdown. Gezond werken begint met een goede werkhouding. Om de klachten als gevolg van een slechte houding te voorkomen, willen we u enkele adviezen geven vanuit een chiropractisch oogpunt.

Wat is nu de ideale houding?

Dit is de houding waarbij de minste belasting op uw rug wordt uitgeoefend terwijl u zit, dus wanneer de wervelkolom in een neutraal is.

Een neutrale wervelkolom wordt bereikt door

posture big–       Rechte nek (1) en u kijkt recht naar voren (2)

–       Lichte holte in de onderrug tegen de rugleuning (3); met eventueel een lendensteuntje 

–       Armen naast de romp met de schouders laag (4), polsen op of net onder ellebooghoogte (5)

–       Knieën ter hoogte van de heupen en in een hoek van 90 graden (6)

–       Voeten plat op de grond (7)

Merkt u dat uw lichaam verschuift of dat u meer onderuit zakt? Sta dan na hooguit 20 minuten op om even wat te bewegen, en neem daarna weer de ideale houding aan.

Hoe bereik u deze ideale houding wanneer u thuis werkt?

De ergonomie van een thuiswerkplek betekent niet dat u luxe meubels nodig heeft; het gaat om vrij eenvoudige aanpassingen aan uw huidige opstelling. Volgt u de onderstaande stappen voor een veilige ​​houding.

* Als u met een laptop werkt, is het sterk aan te raden om een ​​externe monitor (de dure optie) of een extern toetsenbord + muis (de goedkopere optie) te gebruiken. Dit creëert de noodzakelijke afstand tussen scherm en toetsenbord voor een ​​goede ergonomie.

posture spot1

1.     Zoek thuis een combinatie van tafel en stoel waarbij u uw armen naast het lichaam en de polsen op of iets onder ellebooghoogte kunt houden. Breng het toetsenbord en de muis zo dicht mogelijk bij de rand van de tafel, zodat u niet naar voren hoeft te reiken.

Dit is vooral belangrijk voor uw bovenrug.

 

posture spot2
2.     Als u niet met uw voeten plat op de grond komt en uw knieën te laag zijn, plaats dan een voetensteuntje (eventueel paar boeken of een doos) onder uw voeten.

Dit is belangrijk voor uw onderrug.

posture spot3
3.     Plaats de monitor (of laptopscherm) op niet meer dan een armlengte afstand en op een standaard of enkele boeken, zodat uw ogen ter hoogte van de bovenkant van het beeldscherm zijn.

Dit is belangrijk voor uw nek.

Hartelijk dank aan Dylan Ralke voor de afbeeldingen.

Andere tips:

–       Als u merkt dat u met een bolle rug zit, maak dan een lendensteuntje van een klein plat kussentje of een opgerolde handdoek. Veel rugklachten ontstaan door langdurig en met een ingezakte bolle rug te zitten. Dit zorgt vooral voor een overbelasting van uw tussenwervelschijven.

–       Als u spanning voelt in uw nek en schouders, probeer dan de monitor een paar centimeter hoger te zetten. Zorg ook voor een groot lettertype op uw scherm zodat u niet naar voren hoeft te leunen om goed te kunnen lezen.

–       Als u niet zeker weet of u goed zit, vraag dan iemand om een ​​foto van u te maken zodat u deze kunt vergelijken met deze afbeeldingen.

–       Controleer de instellingen ook voor uw kinderen en zorg ervoor dat ze voldoende beweging krijgen.

–       * U kunt deze handleiding uiteraard ook gebruiken om uw werkplek te optimaliseren wanneer u weer op kantoor bent.

 
Hoewel een goede houding belangrijk is, is regelmatige beweging nog belangrijker. Sta minimaal elk half uur op om te bewegen, en zet daar een alarm voor op uw telefoon of computer.