spine

Publicatie wetenschappelijk onderzoek Annemarie Roosenberg – de Zoete

spineHet is Annemarie gelukt om op 1 juni 2015 een artikel gepubliceerd te krijgen in het gerenommeerde vaktijdschrift “Spine“. Dit multidisciplinaire tijdschrift is internationaal erkend als toonaangevend voor het vakgebied ‘de behandeling van de wervelkolom’.

Het onderzoek toonde aan dat men voorzichtig moet zijn met het gebruik van MRI-scans bij lage rugklachten. De reden hiervoor is dat het beoordelen van de scans bij alle beroepsgroepen (radiologen, chiropractische radiologen en chiropractoren) niet optimaal gebeurt. Er werd door de beoordelaars gekeken naar ernstige afwijkingen op de scans waarbij de resultaten laten zien dat de beoordelaars het niet altijd met elkaar eens waren en er ook afwijkingen foutief werden geclassificeerd.
Er werd al eerder aangetoond dat er geen duidelijke relatie is tussen hoe de patiënt zich voelt en wat er op de MRI-scan te zien is. Reden genoeg dus om niet te snel een MRI-scan aan te vragen en daar conclusies aan te verbinden.

Net als het artikel van Annemarie dat in 2002 in “Spine” werd gepubliceerd, is dit artikel tot stand gekomen in samenwerking met onder andere dokter Paul Algra, radioloog in het Medisch Centrum Alkmaar.

vu logo

Voor de patiënten die het nog niet wisten: Annemarie Roosenberg werkt naast haar werk in de praktijk in Heiloo 2 dagen in de week aan de Vrije Universiteit aan haar promotieonderzoek. Juist deze combinatie van het behandelen van patiënten en het onderzoek is erg zinvol. Onderdeel van het promotietraject is het doen van wetenschappelijk onderzoek en het schrijven van een proefschrift. Dit onderzoek is weer een stap in de goede richting en Annemarie is al weer druk bezig met het uitwerken van de resultaten van het volgende onderzoek.

De liefhebbers van statistiek en wetenschap kunnen het gehele artikel lezen door op een van de afbeeldingen te klikken. Er opent zich dan een nieuw venster met de volledige tekst als PDF. 

We zijn uiteraard erg trots op deze prestatie.