Presentatie van Annemarie Roosenberg – de Zoete in Oslo
Vorige maand zijn Annemarie de Zoete en Martin Roosenberg vier dagen naar Oslo gegaan voor het 15de “International Back and Neck Pain Research Forum 2017”.
Dit is een forum dat iedere 18 maanden wordt georganiseerd om ruim 300 onderzoekers, van over de hele wereld, op het gebied van nek- en rugklachten met elkaar in contact te brengen. Hier spreken de belangrijkste onderzoekers van ons vakgebied en presenteren ook startende onderzoekers hun nieuwste bevindingen.
Een ideale gelegenheid voor Annemarie om haar onderzoek te presenteren waar ze mee bezig is in verband met haar promotie onderzoek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Voor Martin was het perfect om weer helemaal up-to-date te raken met de laatste ontwikkelingen. Opvallend was de gedrevenheid en het doorzettingsvermogen waarmee onderzoekers met heel zware en ingewikkelde onderwerpen in de weer zijn. En hoewel de statistische terminologie en berekeningen door de zaal vlogen, was er wel degelijk ook veel praktische informatie.
Wel werd duidelijk dat de wereld van de onderzoekers (voornamelijk theoretici die zelden of nooit een patiënt zien) en de wereld van de clinici (die dus dagelijks met patiënten werken) soms behoorlijk ver uit elkaar liggen.
Het gaat te ver om alle presentaties samen te vatten maar een aantal onderzoeken viel op met betrekking tot rug- en nekklachten in vergelijking met de adviezen en behandelingen die vroeger werden gegeven:
- Er moet niet meer standaard medicatie worden voorgeschreven; dit staat nu pas voor het eerst in de Amerikaanse richtlijn.
- Patiënten verschillen zodanig dat ‘zorg op maat’ nodig is, geen standaard oefeningen of adviezen.
- Onze genen zijn belangrijk in het ontstaan van klachten maar het is niet alleen maar ‘pech’ als u last van uw rug krijgt: uw levensstijl is net zo belangrijk.
- Wacht niet tot klachten chronisch zijn geworden, een snelle interventie is goedkoper en effectiever.
- Geen lange periodes van bedrust maar probeer rustig in beweging te blijven.
- Geen automatische ziekmelding maar kijk wat u toch nog kunt doen.
- Niet direct een röntgenfoto of MRI-scan, een goed lichamelijk onderzoek is belangrijker.
- Niet alleen passieve behandelingen maar ook gericht oefenen om sterker, soepeler en fitter te worden met een schema op maat.
Nu lijkt dit voor u in eerste instantie misschien niet baanbrekend maar in vergelijking met 20 jaar geleden is dit toch een aardverschuiving in de richtlijnen. Voor ons als chiropractor is het erg goed om te zien dat dit helemaal aansluit bij onze actieve chiropractische manier van werken.
Gelukkig werd door professor Bart Koes, van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, bij de afsluiting van het forum benadrukt dat de wetenschappers in de toekomst meer moeten samenwerken met de behandelaars en patiënten om uiteindelijk tot betere en meer praktisch gerichte richtlijnen te komen waar de patient van moet profiteren.