pcm

Paracetamol bij lage rugklachten?

We krijgen regelmatig de vraag van patiënten of het verstandig is om paracetamol te nemen bij acute lage rugklachten.
De inzichten zijn recent duidelijk pcmveranderd.

Onderzoekers aan de Vrije Universiteit in Amsterdam kwamen in februari 2010 nog tot conclusie dat mensen met lage rugpijn beter paracetamol konden slikken dan ontstekingsremmers zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen. De pijnstillers hebben een vergelijkbare werkzaamheid, maar paracetamol heeft minder vervelende bijwerkingen. Paracetamol was dan ook de standaard behandeling bij lage rugklachten.

Nieuw onderzoek aan de Universiteit van Sidney, en gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet van november 2014, leidde tot de conclusie dat acute lage rugklachten niet worden verminderd door het slikken van paracetamol. Ook zorgt paracetamol niet voor een sneller herstel, beter functioneren of een betere nachtrust, concluderen Australische onderzoekers. Dit nieuwe onderzoek onder 1600 patiënten met acute lage rugpijn wees uit dat een placebo in de meeste gevallen net zo goed werkt als paracetamol.
in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde wordt nu sterk getwijfeld of paracetamol als standaard behandeling moet worden geadviseerd bij lage rugklachten zoals nu nog het geval is.

Conclusie: het nut van Paracetamol bij acute lage rugklachten is op zijn minst twijfelachtig en aan het gebruik van ontstekingsremmers kleven nogal wat bezwaren met betrekking tot bijwerkingen. Misschien is het tijd voor een nieuwe standaard met het advies om voorzichtig in beweging te blijven en uw chiropractor te bezoeken.

Bewegen, in de vorm van wandelen, heeft behalve positieve effecten bij lage rugklachten, nog meer gunstige effecten. Het British Medical Journal berichtte een verlaging van de bloeddruk, minder lichaamsvet en een lager cholesterol gehalte. Ook voelden wandelaars zich minder gedeprimeerd dan  “stilzitters”. Het bleek dat het wandelen in groepsverband erg motiverend werkt. Om ook de spierkracht en coördinatie op peil te houden is wandelen echter niet genoeg. Dan is bijvoorbeeld regelmatig tuinieren of fitnessen een hele goede keuze.