Ergonomie

Op verzoek: hoe richt ik mijn werkplek in

ErgonomieOmdat steeds meer volwassenen én kinderen veel tijd doorbrengen achter een beeldscherm is het belangrijker dan ooit om dat op een juiste manier te doen. Ook door het toenemende aantal werknemers dat op kantoor geen vaste werkplek meer heeft of thuis met laptop aan de keukentafel werkt. Door gebruik te maken van ergonomische principes kunt u veiliger, comfortabeler en efficiënter computeren; thuis en op uw werk. Ook voor werkgevers is het interessant om voor een goede werkplek te zorgen: fittere werknemers leiden uiteindelijk tot minder ziekteverzuim. 

Naast het instellen van uw werkplek is het belangrijk om enkele keren per uur op te staan want: ‘langdurig zitten is het nieuwe roken’ volgens het Diabetes Fonds. De gezondheidsrisico’s zijn namelijk net zo ernstig. Laat de lift links liggen als dat kan en neem de trap. Ga een stukje wandelen in de pauzes. De werktijd die u daardoor verliest wordt ruimschoots goedgemaakt door een verhoogde efficiency omdat u alerter blijft. Ook blijft het plezier in het werk langer aanwezig.


Een slechte werkplek of werkhouding kan allerlei lichamelijk klachten opleveren en is verantwoordelijk voor toenemend ziekteverzuim. Vaak hebben we niet door dat we verkeerd zitten en klachten krijgen de kans om er in te sluipen. Klachten die geassocieerd worden met langdurig of verkeerd computeren zijn: hoofdpijn, pijn in de nek, bovenrug, onderrug en armen. Niet alleen de spieren maar ook de pezen, banden en gewrichten raken overbelast. De verhoogde spierspanning veroorzaakt irritatie van de zenuwen waardoor er naast prikkelingen en tintelingen uiteindelijk ook pijn en krachtverlies kan optreden.
Probeer dit te voorkomen maar als u deze klachten heeft, bezoek dan vooral uwchiropractor: er is wat aan te doen!

Zo hoort het nietFoute houding

* rug en schouders voorovergebogen
* kin op de borst
* laptop veel te laag
* onvoldoende steun voor de benen
* voeten niet plat op de grond


Hoe hoort het dan wel:Ergo zit goed

* Voeten plat op de grond (als dat niet lukt gebruik dan een voetensteun)
* De knieholte moet vrij zijn van de zitting in een hoek van 90 graden
* Zit rechtop, maak uzelf groot
* Ellebogen 90 graden en onderarmen (inclusief polsen en handen) horizontaal
* Hoofd en nek rechtop
* Schouders ontspannen
* Bovenkant beeldscherm op ooghoogte
* Monitor op ongeveer een armlengte afstand
* Houd uw muis dichtbij, u moet uw elleboog tegen u aan kunnen houden

Via deze link krijgt u goede informatie, met afmetingen afgestemd op uw lengte, om uw werkplek op maat in te stellen. Dit is een goed startpunt om vanuit te beginnen.

 
Met deze laptop tips kunt u veel problemen voorkomen.Tips
1. Kies een groot beeldscherm: hoe groter het beeldscherm, hoe makkelijker het leest. U hoeft dan niet voorovergebogen te turen. U heeft bij een laptop met een groot beeldscherm automatisch ook een groter (prettiger) toetsenbord.
2. Zet de laptop op een verhoging zodat de bovenkant van het scherm op ooghoogte is
3. Zit rechtop. Als u reizend moet werken, zet dan de laptop op uw computertas of koffertje.Checklist 34. Gebruik een los toetsenbord. U kunt nu uw schouders en armen ontspannen.
5. Gebruik een losse muis. Dit beschermt uw polsen.
6. Leun iets achterover en kantel uw beeldscherm iets van u af als u geen los toetsenbord en muis kunt gebruiken. U voorkomt daarmee dat u uw nek en schouders naar voren moet buigen.
7. Gebruik dan een voetensteuntje als uw stoel omhoog moet om uw armen en polsen juist te positioneren.
8. Gebruik de verstelmogelijkheden van uw kantoorstoel. Doe dat voor u begint te werken. Lukt het niet om comfortabel te Juiste stoelzitten, dan moet u op zoek naar een andere stoel.
9. Neem regelmatig een pauze. Sta op en rek uw nek, schouders, rug, armen en benen. Er zijn verschillende programma’s en apps te downloaden om u eraan te herinneren. Pauzes verhogen uiteindelijk ook de kwaliteit en productiviteit omdat u langer ‘fris’ blijft. Door veel te drinken moet u regelmatig opstaan naar het toilet.
10. Reis licht. Als u dagelijks met uw laptop heen en weer naar uw werk reist, kan het handig zijn om een extra setje oplaadsnoer, toetsenbord en andere accessoires op uw werk te laten. Ook kan een laptoptas op wieltjes handig zijn.

Andere belangrijke factoren zijn:

* Een beeldschermbril of computerbril is voor veel 40-plussers aan te raden. Het is een bril om op een afstand van 40-80 cm scherp te zien. Het is qua sterkte in feite een zwakke leesbril.
* De ideale werktemperatuur ligt rond de 20-21 graden. Daarboven en daaronder nemen werktempo en kwaliteit af. Met name te hoge temperaturen veroorzaken hoofdpijn en een algemeen gevoel van ongemak. Een goede ventilatie voert gelijktijdig voldoende frisse lucht en zuurstof aan.
* Een goede intensiteit van de verlichting verhoogt de productiviteit en welzijn van het personeel. Daglichtlampen hebben een prettige ‘lichtkleur’ die lijkt op buitenlicht. Let op dat er geen licht weerkaatst wordt in het beeldscherm; gebruik dan de zonnewering of verplaats uw computer.
* Software kan helpen om regelmatig een pauze te nemen. Er zijn talloze apps voor op uw mobiel. Via deze link kunt u een probeerversie downloaden van het programma Workpace.

RSI preventie top 10
BelastbaarheidRSI treedt vooral op na computerwerk, maar in alle gevallen waar telkens de zelfde beweging wordt gemaakt is er een risico van overbelasting. Denkt u aan kappers, slagers, musici en schoonmakers. Ook tijdens het fanatiek en langdurig klussen, sporten en tuinieren loopt u meer risico. Zorg er voor dat uw belastbaarheid groter is dan de belasting.

1. Neem de juiste werkhouding aan (opstelling beeldscherm en instelling meubilair)
2. Wissel beeldschermwerk af met andersoortige werkzaamheden.
3. Wissel makkelijke en moeilijke werkzaamheden af, dit voorkomt te veel belasting. Wissel ook tussen lezen en typen en tussen computeren en ander bureauwerk.Ergonomie goed
4. Neem regelmatig korte pauzes, verlaat even uw werkplek. Activiteit zorgt voor meer productiviteit. Door even op te staan worden uw hersenen weer even ‘wakker’.
5. Maak tijd vrij voor lichaamsbeweging; ga koffie halen, loop naar de printer, neem de trap, stel persoonlijk een vraag aan een collega i.p.v. telefoon of e-mail te gebruiken. Lichaamsbeweging brengt de bloedsomloop op gang die nodig is voor een goede doorbloeding en afvoering van afvalstoffen.
Stress6. Ken uw grenzen. Laat u niet “leven” door stress. Stress verhoogt de spierspanning en veroorzaakt veel nek- en schouderklachten en hoofdpijn.
7. Drink minimaal twee liter water per dag. Water is nodig om afvalstoffen uit het lichaam af te voeren. Positieve bijkomstigheid is dat je vaker naar het toilet moet en je op deze manier “gedwongen” wordt de werkplek te verlaten.
8. Kijk ook kritisch naar uw computerwerkplek thuis.
9. Neem klachten serieus, meldt ze op tijd bij uw chiropractor en werkgever. Hoe langer u doorwerkt, hoe slechter uw kansen op een spoedig herstel en hoe groter de kans op chronische klachten en ziekteverzuim.
10. Werk per dag niet langer dan 5 tot 6 uur achter een beeldscherm.

Voorkomen is beter dan genezenZoals al eerder gezegd voorkomen is beter dan genezen, dus zorg dat u fit bent: hoe gezonder u bent, hoe beter uw lichaam bestand is tegen overbelasting. Mocht u toch, zoals velen met u, klachten hebben ontwikkeld, neem dan contact op Praktijk Chiropractie Roosenberg. Er is vrijwel altijd iets aan te doen. We adviseren u graag op maat over wat in uw situatie het verstandigst is. Op een aantal scholen worden de Recht je Rug oefeningen dagelijks, met veel plezier, door de leerkracht met de leerlingen gedaan.