Marathon

Op verzoek: beginnen met hardlopen

Hardlopen is leuk en gezond, als u het tenminste verstandig aanpakt.Marathon

Het zwaarste deel van de marathon is van de bank naar de voordeur! Deze uitspraak van marathonkampioen Gerard Nijboer geeft aan dat het voor iedereen wel eens moeilijk kan zijn om te beginnen met lopen.

Voor veel mensen helpen hardloop apps (programma’s voor op uw smartphone) en schema’s om meer regelmaat en structuur in hun training aan te brengen.

Het is vaak verstandig om u aan te sluiten bij een hardloopgroep of atletiekvereniging. Dan krijgt u ook advies over looptechniek, trainingen op maat en kunt u direct vragen stellen en ervaringen uitwisselen met andere lopers. Dit werkt zeer motiverend en beschermt u voor overtraining.

Voor de mensen die zelf gaan lopen, en dat zijn er nogal wat, bieden de hardloop-apps een goede basis.


Het bekendste schema komt via Evy uit België: Start 2 Run. Helaas is, vanwege een conflict met het Start to Run programma van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie, haar app niet in Nederland verkrijgbaar. De Start 2 Run-podcasts met de aanmoedigingen van Evy blijven wel te downloaden. Die lessen kunnen als mp3 bestanden beluisterd worden. Met haar enthousiasme motiveert ze al jaren vele beginnende hardlopers.

De kern van haar “start to run” programma is: afwisselend wandelen en hardlopen, met een geleidelijke opbouw, tot je uiteindelijk na 10 weken trainen 5 km achter elkaar kan hardlopen. Het vervolgschema van “keep running” leidt u in nog eens 10 weken van 5 naar 10km. Bij ieder schema is het belangrijk om ook naar uw gevoel te luisteren. Het schema weet namelijk niet hoe u zich die dag voelt, misschien bent u wel vermoeid. U doet er dan verstandig aan om, zonder schuldgevoel, uw schema wat naar beneden bij te stellen of wat langere pauzes te nemen. Ook een keer een training over slaan is geen schande. Het gaat erom dat u uiteindelijk uw doel bereikt; als dat een weekje langer duurt is dat niet erg. Het kan handig zijn om, als bijvoorbeeld les 5 moeilijk ging, de volgende keer nog eens les 5 te lopen en niet automatisch door te gaan. Sowieso geldt: u moet eerst hersteld zijn van de vorige training voordat u de volgende training begint.

Let op: als u niet 100% fit bent, moet u zich ook niet 100% inspannen. Evy weet nooit hoe u zich voelt. Uit ervaring blijkt dat veel mensen, uit angst om te weinig te doen, juist teveel trainen of te weinig rust nemen. Gevolg: blessures, geen vooruitgang en een slecht humeur.

Overleg even met uw chiropractor als u er aan twijfelt of dit programma iets is dat bij u past. Mogelijk zijn andere activiteiten voor u beter. Houd er verder rekening mee dat niet altijd uw conditie de beperkende factor is. Vaak is uw bewegingsapparaat (dat zijn de spieren,gewrichten, pezen en banden) eerder “vermoeid” en aan rust toe voordat u flink buiten adem bent en transpireert.

Zorg verder voor goede schoenen en kleding, doe een warming up en loop zoveel mogelijk op een natuurlijke ondergrond: gras, bos, duin etc.

De volgende gratis apps zijn populair omdat ze eenvoudig in het gebruik zijn en voldoende mogelijkheden bieden. Als u op de afbeelding klitk komt u op de site met meer informatie over de download.

RuntasticRunkeeperMapmyRunStravaNike Endomondo

Runtastic                 Runkeeper               MapMyRun             Strava                        Nike+                       Endomondo 

Via de verschillende websites kunt u direct zien welke app er voor uw telefoon geschikt is.

De meeste apps bieden de mogelijkheid om na de training de gelopen route op een kaart af te beelden. Tijdens het lopen krijgt u informatie over de gelopen tijd, afstand, actuele snelheid en gemiddelde snelheid. Ook kunnen er routes worden gedeeld en gedownload die u na kunt lopen. Omdat die gegevens via GPS verkregen worden hoeft er geen internet verbinding te zijn (ook handig voor in het buitenland).

Mocht u niet willen of kunnen hardlopen: u kunt er uiteraard ook mee wandelen, fietsen en Nordic Walken.