Waarom doen we daar niet allemaal aan mee want iedereen wil toch gezonder zijn en prettiger leven?
Omdat we soms niet weten waar we aan toe zijn: we lezen tegenstrijdige berichten over wat nu wel of niet goed is. Wat vroeger gezond leek, blijkt nu ineens ongezond te zijn. De wereld om ons heen verandert, de manier waarop we leven verandert mee en er ontstaan nieuwe inzichten door wetenschappelijk onderzoek.
Een ander bezwaar is dat veel mensen menen dat alleen radicale veranderingen in hun manier van leven zinvol zijn, terwijl ook kleine veranderingen al effect hebben: ik heb geen tijd om 3 keer in de week te sporten dus dan doe ik maar helemaal niets.
Ook verwachten we te snel resultaten: als iemand jarenlang ongezond geleefd heeft dan is het niet reëel om te verwachten dat dat in een maand ongedaan gemaakt wordt.
In de Blue Zones, waar de meeste 100-jarigen leven, wordt in verhouding met ons land veel meer plantaardig gegeten: groente, fruit, noten, zaden, zoete aardappelen, zuurdesembrood, peulvruchten etc. De mensen gebruiken daar veel minder vlees, zuivelproducten, suiker en alcohol.
Ook maken ze hun eten zelf klaar en eten ze wat uit hun eigen regio komt en in het seizoen voorhanden is: ze eten dus geen lightproducten, bewerkt voedsel of kant-en-klaar maaltijden.
Koken is als yoga: het vereist geduld, oefening en concentratie!
Voor volwassenen is het advies van de Gezondheidsraad: dagelijks een half uur een matig intensieve inspanning is het echte minimum. Maar meer is beter. Dat betekent dat u dat al kunt bereiken door bijvoorbeeld te wandelen of te fietsen met een intensiteit waarbij uw hartslag versnelt en u licht transpireert. Ook wordt aangeraden om 2 keer per week een half uur krachtoefeningen te doen en daarbij uw spieren, botten en evenwicht te trainen. Dit alles onder het motto: if you don't use it, you lose it. Naast sporten zijn tuinieren, klussen, yoga en dansen uitstekende manieren om actief te blijven. Voor kinderen geldt een dagelijks minimum van een uur bewegen!
Uw chiropractor kan u exact vertellen welke oefeningen in uw situatie verstandig zijn om te doen.
Dit alles verlaagt ook het risico op chronische ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten, depressieve symptomen en, bij ouderen ook de kans op botbreuken.
Als we nu ook nog beter en meer gaan slapen, de sociale media wat vaker negeren en bij de zeurpieten uit de buurt blijven dan kan het helemaal goed komen.