A- A A+
wwwAlle zorgverzekeraars hebben hun tarieven en voorwaarden voor 2023 bekendgemaakt. Als u op de afbeelding klikt ziet u op de website www.chiropractievergoeding.nl een overzicht van alle zorgverzekeraars in Nederland.

U heeft inmiddels ook een aanbieding van uw eigen zorgverzekeraar gekregen. Aangezien er ieder jaar veranderingen optreden is het verstandig om het aanbod van uw verzekeraar goed door te lezen en te vergelijken met andere zorgverzekeraars

U kunt uw huidige verzekering opzeggen tot 31 december 2022 en u moet voor 31 januari 2023 een nieuwe hebben gekozen.
Chiropractie wordt vergoed vanuit het aanvullende pakket en er geldt geen eigen risico.

Wij hebben besloten voor 2023 geen verandering in onze tarieven door te voeren.
www
ecuOp het recente congres van de Europese Chiropractoren Unie werd er uitgebreid gesproken over de crisis in de gezondheidszorg en de rol die chiropractoren kunnen spelen in de aanpak van die crisis.

Gezondheid wordt gedefinieerd als de mogelijkheid om lichamelijke, emotionele en sociale uitdagingen aan te kunnen. Ongeveer 80% van onze gezondheid is direct het gevolg van onze leefstijl en 20% is genetisch bepaald. Hoe kunnen we wetenschappelijke kennis gebruiken om onze gezondheid te verbeteren?

rosanne warmerdamEerst even wat cijfers ter oriëntatie:
50% van de volwassenen heeft een chronische ziekte
Onze eerste chronische aandoening meldt zich al als we bijna 40 jaar oud zijn.
16% van de werknemers heeft burn-out gerelateerde klachten.
Overgewicht stijgt de komende 20 jaar van 50% naar 62%
16% van de kinderen is te zwaar

Lage rugklachten zijn wereldwijd de belangrijkste oorzaak voor arbeidsongeschiktheid terwijl er nauwelijks geld naar preventie gaat. Het is ook vreemd dat een operatie ‘gratis’ is terwijl er een eigen bijdrage geleverd moet worden voor een behandeling bij de chiropractor of fysiotherapeut.

fotoJonge kinderen kampen steeds vaker met rug-, hoofd- en nekklachten.
Dat zegt de NCA, de Nederlandse Chiropractoren Associatie, die nu aan de bel trekt. Chiropractoren zien steeds vaker jonge patiënten in de praktijk met ernstige klachten, zoals bijvoorbeeld rug- en nekklachten. Een oorzaak hiervoor is dat kinderen steeds vaker onderuit gezakt zitten op hun tablet en telefoon. Aanleiding voor de NCA om hier aandacht aan te besteden en zowel ouders als kinderen bewust te maken van een juiste houding en voldoende beweging.

Onderzoek

Uit eigen van de NCA onderzoek blijkt dat 4 op de 10 kinderen lichamelijke klachten ervaart. Dit komt tevens overeen met de resultaten uit een Deens onderzoek [1]. Bij meer dan de helft van de klachten wordt er niet aangeklopt bij een zorgverlener. En dat is zorgelijk, want pijn beïnvloedt de kwaliteit van leven en heeft indirect invloed op de participatie in sportactiviteiten en zelfs de aanwezigheid op school [2] [3]. De kans is dan ook aanwezig dat het de sportactiviteiten op latere leeftijd beïnvloed, met alle risico’s van dien [4].

Bewustwording begint bij de ouders

In de praktijk blijkt er vooralsnog weinig bewustwording bij de ouders te zijn als het gaat om de lichaamshouding van hun kind. Uit onderzoek van Iene Miene Media blijkt zelfs dat de houding vaak op de laatste plaats staat qua prioriteit. Door middel van de campagne Chirokids wil de NCA meer bewustwording creëren bij de ouders, zodat ze inzien dat een goede houding en voldoende beweging essentieel zijn voor een goede ontwikkeling van hun kind wat lichamelijke klachten op latere leeftijd zal voorkomen.
Vroeger dachten we dat rugpijn zelden voorkwam bij kinderen, maar onderzoek schetst nu een ander beeld. De chiropractor kan hierbij helpen, door middel van behandeling of een advies. Veel van deze kinderen – en hun ouders – zijn zo blij met de resultaten dat ze er voor kiezen om enkele keren per jaar te blijven komen voor een check up.

Op de website van de NCA staan diverse oefeningen en tips waarmee kinderen en ouders zelfstandig aan de slag kunnen. Je leest het verhaal van o.a. Stijn, die door de behandelingen beter kan voetballen. En over Lotte, die klachten had nadat ze van haar paard was gevallen. Met bewustwording en snel ingrijpen kun je kleine problemen oplossen vóórdat ze groot worden.

NCA

De NCA is opgericht op 9 juli 1975 met 8 chiropractoren in Nederland. Inmiddels telt de NCA bijna 300 leden. De vereniging maakt zich sterk voor chiropractische zorg volgens de allerhoogste kwaliteitsstandaard. De NCA behartigt de belangen van haar leden door actieve communicatie met zorgverzekeraars, de politiek en andere belanghebbenden.

[1] Joergensen A.C., Hestbaek L., Andersen PK, Nybo Andersen AM. 2019. Epidemiology of spinal pain in children: a study within the Danish National Birth Cohort. European Journal of Pediatrics. 178 (5): 695-706.
[2] McGrath P., Dunn-Geier J., Cunningham S.J. et al. 1986. Psychological guidelines for helping children cope with chronic benign intractable pain. The Clinical Journal of Pain. 1 (4): 229-234.
[3] Rathleff CR., Olesen JL., Roos EM. Et al. 2013. Half of 12-15-year-olds with knee pain still have pain after one year. Danish Medical Journal. 60: A4725.
[4] Hallal PC., VIctora CG., Azevedo MR. et al. 2006. Adolescent physical activity and health: a systematic review. Sports Medicine. 36(12):1019-1030.
Schermafbeelding 2021 12 08 om 10.20.55Bent u op zoek naar een zorgverzekering die in 2022 een goede vergoeding biedt voor chiropractie?

Bij chiropractievergoeding.nl hebben ze de vergoedingen per verzekeraar in een handig overzicht bij elkaar gezet. Verschillende verzekeraars bezuinigen namelijk op de vergoedingen, en ook op die van chiropractie, dus controleer goed welke polis uw huidige zorgverzekeraar u voor het komend jaar aanbiedt! Het kan zijn dat een andere verzekeraar een beter aanbod voor u heeft. U kunt uw huidige verzekering opzeggen tot em met 31 december 2021 en u moet een nieuwe verzekering gekozen hebben vóór 31 januari 2022. Hier vindt u een PDF met alle vergoedingen per zorgverzekering.

De zorgverzekeraars mogen, in tegenstelling tot bij de basisverzekering, zelf bepalen wat en hoeveel ze via de aanvullende verzekering vergoeden. De verschillen zijn dan ook groot. 

Ook in 2022 geldt voor chiropractie géén verplicht eigen risico. Dit eigen risico geldt namelijk alleen voor de zorg die door de basisverzekering is gedekt.
Door op de afbeelding te klikken komt u op de website van chiropractievergoeding terecht.
WhatsApp Image zoomOp 16 december jongstleden heeft Annemarie met succes haar proefschrift verdedigd. Vanwwege de corona maatregelen kon dit niet op de Vrije Universiteit plaatsvinden. Helaas dus ook geen gasten en geen groot feest. Het was nu een volledig digitale promotie via de webcam; met ook de opponenten en begeleiders thuis in toga achter de computer.

Het onderwerp van het proefschrift is "Chiropractic diagnosis and treatment of low back pain". Tijdens de verdediging van het proefschrift kreeg Annemarie eerst de gelegenheid om in tien minuten en in 'lekentaal' uit te leggen wat ze de afgelopen jaren heeft onderzocht en wat er in haar proefschrift van 349 bladzijden stond. Dat was nog een hele uitdaging aangezien het promotietraject, zoals gebruikelijk, jaren duurde en uiteindelijk resulteerde in 7 artikelen voor zeer gerespecteerde vaktijdschriften. Termen als 'individual participant data meta-analyses' zijn voor de leek vaak toch wat lastig te begrijpen.

WhatsApp Image AnnemarieNa het lekenpraatje begon de eigenlijke verdediging van het proefschrift en hoewel er door sommige opponenten lastige vragen werden gesteld, werd ze door alle opponenten geprezen voor de  kwaliteit van haar onderzoeken en de enorme hoeveelheid werk die ze heeft verricht. 

Op de vraag waarom Annemarie onderzoek doet, is het antwoord altijd: voor mijn patiënten, voor mijn collega's en ik houd nu eenmaal van een uitdaging. Tijdens de lofrede die aan het einde van de promotie werd uitgesproken werd het nog het mooist gezegd: Annemarie, je zoekt de schijnwerpers dan wel niet zelf op maar door de kwaliteit van je werk zoeken de schijnwerpers jou inmiddels op. 

A
WhatsApp Image happyjpegnnemarie blijft naast haar werk in de praktijk ook in deeltijd op de VU werken en ze mag zich nu 'doctor' noemen. 

Als u hier klikt dan ziet u het lekenpraatje' en hier ziet u de introductie en complimenten van de opponenten en een deel van de afsluitende lofrede.






CoverJEPGheelAnnemarie Roosenberg – de Zoete mag op woensdag 16 december om 13:45 uur haar proefschrift verdedigen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

De titel van het proefschrift is ‘CHIROPRACTIC DIAGNOSIS AND TREATMENT’ en het onderzoek richtte zich met name op twee onderwerpen: de diagnose en het behandelen van patiënten met chronische lage rugklachten.

De verdediging van het proefschrift is de laatste stap na vele jaren van hard werken op de VU naast het werk in de praktijk. Dit heeft geleid tot zeven wetenschappelijke artikelen en publicaties in internationale vaktijdschriften.

De onderzoeken waren de reden dat Annemarie regelmatig uitgenodigd werd om een presentatie te geven bij internationale congressen. Dat deze presentaties ook nog werden gewaardeerd blijkt uit de diverse research prijzen die Annemarie daarmee gewonnen heeft.

Vanwege de corona-maatregelen kan de verdediging helaas niet op de Vrije Universiteit plaatsvinden maar is er gelukkig wel een mogelijkheid om er online bij te zijn via een live stream.

De link naar de live steam vindt u door op de afbeelding te klikken.
vergoeding

Er verandert veel in de zorgverzekeringen.

Bent u op zoek naar een verzekering die in 2021 een goede vergoeding biedt voor chiropractie? Bij chiropractievergoeding.nl hebben ze de vergoedingen per verzekeraar in een handig overzicht bij elkaar gezet. Verschillende verzekeraars bezuinigen namelijk op de vergoedingen, en ook op die van chiropractie, dus controleer goed welke polis uw huidige zorgverzekeraar u voor het komend jaar aanbiedt! Het kan zijn dat een andere verzekeraar een beter aanbod voor u heeft. U kunt uw huidige verzekering opzeggen tot em met 31 december 2020 en u moet een nieuwe verzekering gekozen hebben vóór 31 januari 2021. Door op de afbeelding te klikken komt u op de website.

De zorgverzekeraars mogen, in tegenstelling tot bij de basisverzekering, zelf bepalen wat en hoeveel ze via de aanvullende verzekering vergoeden. De verschillen zijn dan ook groot. 

Ook in 2021 geldt voor chiropractie géén verplicht eigen risico van €385. Dit eigen risico geldt namelijk alleen voor de zorg die door de basisverzekering is gedekt.

Als u hier klikt heeft u in één overzicht alle vergoedingen van alle zorgverzekeraars.

AD Kirby 

Dit artikel komt uit het Algemeen Dagblad. Door op de afbeelding te klikken ziet u ook de video.


Last van je lijf na een dag werken aan de keukentafel? Je bent niet de enige! (
en dit kun je ertegen doen) 


Sinds thuiswerken de norm is zien de chiropractors bij de Utrechtse praktijk Kramer ze in veelvoud: nieuwe klanten met nek-, schouder-, en rugklachten. De oorzaak? Thuiswerken. 

afb 1En het ging nou juist de goede kant op, als je het Kirby Teall, eigenaar van de praktijk, vraagt. „In veel kantoren hebben de sta-bureaus hun intrede gemaakt en daar hoorde ik tevreden geluiden over; klanten hadden minder klachten na een dag achter hun bureau. Maar dat sta-bureau staat nu in een leeg kantoor en niet in je woonkamer.”

Sinds vele mensen thuiswerken is het drukker geworden in de praktijk van Teall. Collega Jason Boereboom zegt een duidelijke stijging te zien in het aantal klanten met klachten als stijfheid in de nek of schouders, hoofdpijn, rugproblemen of bekkenklachten. Dit komt omdat we veelal de hele dag in dezelfde houding zitten: ineengedoken, achter een computer.”

Geef je stoel niet de schuld

vvaaInternationaal gezien is chiropractie heel gewoon maar in Nederland weten veel mensen nog niet goed wat chiropractie is. Helaas geldt dat ook nog voor een aantal artsen. 


Dit is een mooi overzichtje, geschreven door onze voorzitter, over de opleiding tot chiropractor en de wetensschappelijke achtergronden zoals verschenen in het blad Arts en Auto van de VVAA (Vereniging van Artsen Automobilisten). 


Door op de afbeelding te klikken kunt u het artikel lezen. 




Schermafbeelding 2020 05 07 om 08.28.23


Vanaf maandag 11 mei mogen we weer reguliere behandelingen uitvoeren.


We willen u bedanken voor uw steun en geduld en hopen u op korte termijn weer te zien. We nemen z.s.m. contact op met alle patiënten die op de wachtlijsten staan.

Uiteraard mag u alleen komen als u geen last heeft van verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, moeilijk ademen of koorts. 

Wij hebben de praktijk aangepast aan de richtlijnen van het RIVM en alle  maatregelen genomen om u veilig te kunnen behandelen.
yesIn verband met de steeds wisselende Corona richtlijnen van het RIVM raden wij onze patiënten aan om telefonisch contact op te nemen met de secretaresse. Die kan u vertellen of en welke mogelijkheden er zijn voor een behandeling. 

Uiteraard mag u alleen komen als u geen last heeft van de volgende klachten: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, moeilijk ademen of koorts. 

Wij hebben in de praktijk alle mogelijke maatregelen genomen om u veilig te kunnen behandelen. 

Twijfelt u niet om voor vragen en advies, te bellen met 072 5339963 tussen 9:00 en 12:00 uur of ons een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ter attentie van uw eigen chiropractor. Die neemt dan contact met u op.

We hopen u spoedig meer duidelijkheid te kunnen bieden. 
Veel mensen werken nu vanuit huis tijdens deze lockdown. Gezond werken begint met een goede werkhouding. Om de klachten als gevolg van een slechte houding te voorkomen, willen we u enkele adviezen geven vanuit een chiropractisch oogpunt.

Wat is nu de ideale houding?

Dit is de houding waarbij de minste belasting op uw rug wordt uitgeoefend terwijl u zit, dus wanneer de wervelkolom in een neutraal is.

Een neutrale wervelkolom wordt bereikt door

posture big-       Rechte nek (1) en u kijkt recht naar voren (2)

-       Lichte holte in de onderrug tegen de rugleuning (3); met eventueel een lendensteuntje 

-       Armen naast de romp met de schouders laag (4), polsen op of net onder ellebooghoogte (5)

-       Knieën ter hoogte van de heupen en in een hoek van 90 graden (6)

-       Voeten plat op de grond (7)




Merkt u dat uw lichaam verschuift of dat u meer onderuit zakt? Sta dan na hooguit 20 minuten op om even wat te bewegen, en neem daarna weer de ideale houding aan.

Hoe bereik u deze ideale houding wanneer u thuis werkt?

De ergonomie van een thuiswerkplek betekent niet dat u luxe meubels nodig heeft; het gaat om vrij eenvoudige aanpassingen aan uw huidige opstelling. Volgt u de onderstaande stappen voor een veilige ​​houding.

* Als u met een laptop werkt, is het sterk aan te raden om een ​​externe monitor (de dure optie) of een extern toetsenbord + muis (de goedkopere optie) te gebruiken. Dit creëert de noodzakelijke afstand tussen scherm en toetsenbord voor een ​​goede ergonomie.
posture spot1


1.     Zoek thuis een combinatie van tafel en stoel waarbij u uw armen naast het lichaam en de polsen op of iets onder ellebooghoogte kunt houden. Breng het toetsenbord en de muis zo dicht mogelijk bij de rand van de tafel, zodat u niet naar voren hoeft te reiken.

Dit is vooral belangrijk voor uw bovenrug.

 

posture spot2
2.     Als u niet met uw voeten plat op de grond komt en uw knieën te laag zijn, plaats dan een voetensteuntje (eventueel paar boeken of een doos) onder uw voeten.

Dit is belangrijk voor uw onderrug.





posture spot3
3.     Plaats de monitor (of laptopscherm) op niet meer dan een armlengte afstand en op een standaard of enkele boeken, zodat uw ogen ter hoogte van de bovenkant van het beeldscherm zijn.

Dit is belangrijk voor uw nek.



Hartelijk dank aan Dylan Ralke voor de afbeeldingen.

Andere tips:

-       Als u merkt dat u met een bolle rug zit, maak dan een lendensteuntje van een klein plat kussentje of een opgerolde handdoek. Veel rugklachten ontstaan door langdurig en met een ingezakte bolle rug te zitten. Dit zorgt vooral voor een overbelasting van uw tussenwervelschijven.

-       Als u spanning voelt in uw nek en schouders, probeer dan de monitor een paar centimeter hoger te zetten. Zorg ook voor een groot lettertype op uw scherm zodat u niet naar voren hoeft te leunen om goed te kunnen lezen.

-       Als u niet zeker weet of u goed zit, vraag dan iemand om een ​​foto van u te maken zodat u deze kunt vergelijken met deze afbeeldingen.

-       Controleer de instellingen ook voor uw kinderen en zorg ervoor dat ze voldoende beweging krijgen.

-       * U kunt deze handleiding uiteraard ook gebruiken om uw werkplek te optimaliseren wanneer u weer op kantoor bent.

 
Hoewel een goede houding belangrijk is, is regelmatige beweging nog belangrijker. Sta minimaal elk half uur op om te bewegen, en zet daar een alarm voor op uw telefoon of computer. 






Zoals inmiddels wel duidelijk is voor iedereen: alle praktijken blijven in ieder geval gesloten tot en met dinsdag 28 april. We krijgen hopelijk volgende week duidelijkheid of we er dan weer kunnen zijn voor u. We zijn ons er terdege van bewust hoe vervelend het voor u, als patiënt, is.

Er worden deze week talloze adviezen gegeven hoe we gezond deze periode van quarantaine door kunnen komen; zelfs van onze minister-president Mark Rutte en astronaut André Kuipers. Wij, als chiropractor, staan we hier ook helemaal achter: blijf fit door dagelijks een aantal keren te bewegen (uiteraard met inachtneming van de 1.50 meter).
  • Schermafbeelding 2020 03 28 om 14.35.42Let op uw werkhouding. De Arbo-Unie wordt nu al overspoeld met rug- en nekklachten. Deze, voor u misschien wat ongebruikelijke, oefeningen helpen tegen de nadelige effecten van lang zitten.  https://tb12sports.com/blog/sitting.
  • Zorg voor structuur in de dag door dingen op vaste tijden te doen.
  • Chat, Skype of Facetime regelmatig met vrienden en familie om ze ook even te kunnen zien.
  • Eet gezond en beperk de alcoholinname.
  • Volg niet de hele dag al het Corona-nieuws (ook niet op sociale media). Beperk dit tot een vast moment op de dag en kies de juiste bronnen voor uw nieuws.
  • Durf hulp te vragen als u dat nodig heeft.

  • Ga niet de hele dag Netflixen. Vul de dag met achterstallige klussen, lees een boek of volg een onlinecursus.

En voor al onze patiënten die oefeningen van hun chiropractor hebben gekregen geldt ook: blijf die oefeningen doen.

oersterkEr zijn bijvoorbeeld interessante Podcasts te luisteren van Richard de Leth (van het concept Oersterk). Hierin interviewt hij een aantal experts op het gebied van een gezonde levensstijl.

https://oersterk.nu/podcasts/

Een interessant boek om te lezen is van Dan Buettner met de verklaring waarom in een aantal gebieden op onze planeet de mensen op een gezonde manier heel oud kunnen worden.

https://www.roosenberg.nl/nieuws/115-de-blauwe-zones

Hoewel ik dit onderwerp in het verleden op onze website heb gezet met de gedachte: weinig tijd en toch fit, komt het nu mooi van pas omdat we deze oefeningen gewoon thuis kunnen doen.  

https://www.roosenberg.nl/nieuws/99-weinig-tijd-en-toch-fitSchermafbeelding 2020 03 28 om 14.19.13

Hier kunt u alle uitzendingen van Nederland in Beweging terugkijken en meedoen. 

https://www.uitzendinggemist.net/programmas/346-Nederland_in_Beweging.html

Hier is nog eSchermafbeelding 2020 03 28 om 14.15.14en link met meer uitdagende oefeningen van American Football grootheid Tom Brady. Hij gaat uit van een dertig dagen programma maar hopelijk hoeft u niet al die dagen in quarantaine te blijven. Trainen met een elastiek is op deze manier uitdagend en inmiddels ook in de topsport gebruikkelijk. 

http://wp.tb12sports.com/wp-content/uploads/2020/03/At-Home-Workout-Program.pdf


Mocht u vragen hebben, twijfel dan niet en stuur ons een e-mail, dan nemen wij contact met u op. We wensen u een goede gezondheid en hopen u spoedig weer te zien.





In verband met de aangescherpte richtlijnen van het RIVM en de beroepsvereniging NCA is Praktijk Chiropractie Roosenberg gesloten tot 6 april a.s.
Probeert u ondertussen zo goed mogelijk te oefenen en in beweging te blijven (met inachtneming van de richtlijnen uiteraard). 

Let vooral ook op uw (thuiswerk) houding. Er wordt, door het vele thuiswerken, gewaarschuwd voor een toename van het aantal hernia’s. Zit rechtop, eventueel met een lendensteuntje, en zit vooral niet te lang.
Ook de hele dag liggen Netflixen is niet verstandig. 

Voor vragen en advies kunt u ons een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., ter attentie van uw eigen chiropractor. Die neemt dan contact met u op.

Houd u onze website en Facebookpagina in de gaten voor de meest actuele informatie.

We wensen iedereen sterkte en een goede gezondheid toe.

– Onze handhygiëne was al goed maar we wassen nu nog intensiever en gebruiken alleen papieren handdoekjes.
– Voor de patiënten zijn in de behandelkamers wastafels met zeep en papieren handdoekjes.
– Voor de chiropractoren zijn in alle behandelkamers dispensers met ontsmettende handgel.
– We groeten u mondeling.
– Neemt u uw eigen grote badlaken mee.
– We houden onze behandeltafels goed schoon.
– Als we ons niet goed voelen, hoesten, keelpijn of koorts hebben, dan blijven we thuis. De chiropractoren en assitenten die werken, voelen zich fit.
– We werken tijdelijk alleen in de ochtenden tot 13:00 uur.
– Er zijn tijdelijk geen online boekingen mogelijk.

Wat kunt u het beste doen?
– Als u zich fit voelt, komt u gewoon voor uw behandeling.
– Belt u af als u verkouden bent, hoest, keelpijn of koorts heeft.
– Bent u kwetsbaar, neemt u dan liever niet het openbaar vervoer naar ons toe.

Wij volgen de richtlijnen van het RIVM en de Nederlandse Chiropractoren Associate.
dumbbells 2465478 1280De nationale beweegnorm is 150 minuten per week matig intensief bewegen. Dat is dus iets meer dan 20 minuten per dag met een intensiteit waarbij uw ademhaling en hartslag licht omhoog gaan. Denk hierbij aan wandelen, fietsen of zwemmen.  Helaas halen de meeste Nederlanders deze norm niet meer. 

Iedere beweging die het zitten onderbreekt is belangrijk. Als we stil zitten of stil staan kunnen onze rugspieren ongeveer 20 minuten continu aangespannen zijn om onze wervelkolom rechtop te houden. Daarna worden ze moe en gaan we ‘hangen’ waardoor er een veel grotere druk op de tussenwervelschijven ontstaat. Door regelmatig op te staan (vaker dan die 20 minuten dus) en te bewegen krijgen onze rugspieren even rust en kunnen we uiteindelijk langer een correcte aanhouden. Als u vaak en lang zit, is een lendensteun verstandig om uw lordose (de holte onder in uw rug) te ondersteunen zodat u ook rechtop blijft zitten als uw spieren vermoeid raken.

WandelenEen artikel in JAMA Internal Medicine adviseerde dat we geen 10.000 stappen per dag nodig hebben. Een groep Amerikaanse vrouwen van gemiddeld 72 jaar oud is jarenlang gevolgd en zij behaalden de grootste gezondheidswinst bij 7.500 stappen per dag. Meer lopen mag uiteraard wel maar leverde geen duidelijke extra winst op. Ook een verhoging van 2.700 stappen naar 4.400 stappen verkleinde het overlijdensrisico met de helft. Dat scheelt dus alvast een stuk. Wat verder nog belangrijk is: van wandelen in een stevig tempo en flink met uw armen zwaaien knapt uw rug op maar van slenteren krijgt u alleen maar meer last van uw rug.

vergoedingenAlleen tot 1 januari 2020 kunt wisselen van zorgverzekeraar. 

U heeft van uw zorgverzekeraar inmiddels een aanbod gekregen voor uw verzekering van volgend jaar. Er zijn dit jaar erg veel veranderingen doorgevoerd in verband met de toenemende zorgkosten. Vaak is de premie verhoogd en/of de dekking versoberd; niet alleen voor chiropractie maar ook voor andere therapieën.

Verzekeraars lijken nog niet geïnteresseerd in preventieve zorg. Terwijl bij lage rugklachten is aangetoond dat de grootste kostenpost niet de behandeling is maar het ziekteverzuim en de uitkering bij arbeidsongeschiktheid (ruim € 3.5 miljard per jaar in Nederland). Ook maken dure en onnodige onderzoeken de zorg steeds duurder.

Als u voor 1 januari 2020 niets doet, dan blijft uw oude verzekering automatisch doorlopen en accepteert u de nieuwe premie en polisvoorwaarden!

Zorgverzekeraars mogen zelf bepalen wat ze in hun aanvullende verzekering vergoeden en wat ze willen wijzigen ten opzichte van andere jaren. Omdat de verschillen aanzienlijk zijn is het verstandig de aanbieding die u van uw huidige zorgverzekeraar heeft gekregen te vergelijken met andere verzekeraars.

Als u besluit om over te stappen, dan moet u zich schriftelijk voor 1 januari afmelden bij uw verzekeraar. Let op dat u dan niet alleen uw basisverzekering opzegt maar ook uw aanvullende verzekering! Als u uw basisverzekering en aanvullende verzekering bij verschillende maatschappijen heeft dan worden daar extra kosten voor berekend. U heeft dan tot 1 februari om u aan te melden bij uw nieuwe zorgverzekering. 

Schermafbeelding 2019 11 27 om 14.14.28Als u voor 1 januari overstapt dan kunt u ook gebruik maken van de overstapservice. Uw nieuwe verzekeraar regelt dan dat uw oude zorgverzekering wordt stopgezet. U heeft 14 dagen bedenktijd om kosteloos te annuleren.

Kiest u voor een restitutiepolis dan heeft u volledig vrije zorgkeuze. Bij een naturapolis bent u afhankelijk van de contracten die de zorgverzekeraar heeft afgesloten met zorgverleners. Het is dan mogelijk dat u niet overal terecht kunt en niet alles vergoed krijgt.


Kijkt u uiteraard niet alleen naar de chiropractische vergoedingen maar naar het hele pakket en naar wat voor u van toepassing is.

Door op de afbeelding te klikken komt u op de website www.chiropractievergoeding.nl waar u een actueel overzicht vindt van de vergoedingen van alle zorgverzekeraars. Als u in het document klikt op de naam van de zorgverzekeraar dan komt u op de website van die verzekeraar teercht.
congres banner antwerpen
Sinds 1990 is lage rugpijn met 52% toegenomen, het is wereldwijd de aandoening met de grootste ziektelast. Dit is niet alleen een probleem voor de patiënt (pijn en ongemak) maar ook een  enorme kostenpost voor de maatschappij (ziekteverzuim en uitkeringen). Reden dus voor heel veel nieuw wetenschappelijk onderzoek om dit wereldwijde probleem te doorgronden.

Vorige week waren Annemarie en Martin bij het 10de interdisciplinaire wereldcongres voor lage rugklachten en bekkenproblemen in Antwerpen.

Annemarie mocht er haar onderzoek presenteren voor een internationaal gezelschap. Dit onderzoek was de laatste verplichting voor haar promotie aan de Vrije Universiteit volgend jaar.  

adz congres
Op het congres kwamen onder andere de nieuwste inzichten aan bod met betrekking tot het behandelen van hernia’s, oefeningen voor patiënten met lage rugklachten, het diagnosticeren van rug- en bekkenklachten en preventie.

noEen panel van experts van over de hele wereld adviseert om minder vaak en minder zware pijnstillers te gebruiken bij lage rugklachten vanwege de mogelijke bijwerkingen. Zelfs een lichte pijnstiller als Paracetamol zorgt niet voor een sneller of beter herstel bij lage rugklachten.

MRI-scans en röntgenfoto’s geven in meer dan 80% van de gevallen geen duidelijke verklaring voor de rugklachten van de patiënt; met een deskundig uitgevoerd lichamelijk onderzoek gaat dat beter.

Er moet bij rugklachten minder snel en minder vaak geopereerd worden vanwege de beperkte resultaten en de risico’s. Een conservatieve aanpak, zoals door de chiropractor, wordt geadviseerd.

yesScandinavisch onderzoek richt zich momenteel vooral op de ‘preventie en zelfzorg voor patiënten’. Daarbij wordt gekeken wat een patiënt zelf kan doen om de klachten te verminderen en later te voorkomen.

Blijven bewegen is hierbij essentieel. U moet fit blijven want als u stopt met bewegen (zoals bij de ouderwetse bedrust) dan kan u niet herstellen. Als basis wordt geadviseerd 3 maal per dag een kwartier stevig wandelen: vóór het ontbijt, tussen de middag en na het avondeten.

rxUiteraard is het verder van groot belang hoe u beweegt. Uw chiropractor kan u daarbij adviseren want wat voor de ene patiënt een goed oefening is, kan bij een ander de klachten juist verergeren. Onderzoek heeft bewezen dat preventieve bezoeken aan de chiropractor zorgen voor minder lage rugpijn.
 
lezingVan 20-23 maart 2019 was het congres van de Wereld Federatie van Chiropractoren in Berlijn.

Dit congres wordt iedere twee jaar georganiseerd en werd dit jaar door bijna duizend chiropractoren uit 52 landen bezocht. Het programma was zo interessant dat we allemaal (Annemarie, Martin en Shirley) aanwezig waren. Voor Martin en Shirley betekende dit drie dagen in de schoolbanken zitten (opletten en aantekeningen maken) en voor Annemarie nog een dag extra speciaal voor onderzoekers vanuit de hele wereld. 


juryAnnemarie was uitgenodigd om haar meest recente onderzoek te presenteren op dit congres. De titel van haar onderzoek was: “An individual participant data meta-analysis of spinal manipulative therapy for chronic low back pain”. In dit statistisch erg ingewikkelde en innovatieve onderzoek wordt geprobeerd een verklaring te vinden welke patiënten het best reageren op een bepaald type behandeling.

Na haar publicatie in The British Medical Journal, twee weken geleden van een ander onderzoek samen met collega Sidney Rubinstein, was dit toch ook weer een hele eer.

awardGroot was de verbazing bij Annemarie “wat overkomt mij hier nu toch?” toen ze op de laatste dag van het congres op het podium werd geroepen om de eerste prijs in ontvangst mocht nemen voor de ‘Early career research award’. Annemarie had met deze prijs, zoals blijkt uit haar kledingkeuze, absoluut geen rekening gehouden. Maar de jury had haar onderzoek en presentie als beste beoordeeld. Een mooie beloning voor het harde werk. Nu nog de laatste loodjes naar het promoveren.


podiumVerder zijn we weer helemaal bij op het gebied van onderzoek en de nieuwste ontwikkelingen. Een zeer interessant onderzoek uit Zweden is het vermelden waard: het is verstandiger om bij het behandelen van rugklachten niet te wachten tot er weer klachten ontstaan maar om een periodieke behandeling te doen ter voorkoming van klachten. Op die manier zijn er voor de patiënt minder dagen met pijn, minder ziekteverzuim en uiteindelijk ook minder behandelingen nodig en dus minder kosten! 

Voor ons als chiropractor was al bekend dat preventie beter is dan symptoombestrijding; maar nu is het ook wetenschappelijk aangetoond.
bmjZoals u misschien al weet is Annemarie, naast haar werk in onze praktijk, bezig met de laatste loodjes van haar promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Als onderdeel van dat onderzoek heeft Annemarie samen met collega Sidney Rubinstein het volgende artikel geschreven dat deze week gepubliceerd is in het toonaangevende British Medical Journal.

The BMJ is één van de zes toonaangevende medische tijdschriften in de wereld. Een hele bijzondere prestatie dus voor iemand die nog met haar promotieonderzoek bezig is.

Het onderzoek richtte zich op het effect van manipulatie en mobilisatie bij patiënten met chronische lage rugklachten en het is een systematische samenvatting en analyse van de belangrijkste onderzoeken in de wereld op dit gebied.

Daaruit blijkt dat, vergeleken met behandelingen die nu door artsen geadviseerd worden, de behandeling zoals de chiropractor dat doet effectief is.
De chiropractische behandeling zou dan ook vaker moeten worden geadviseerd door artsen aan hun patiënten.


Door op de afbeelding te klikken kunt u het gehele artikel lezen. We wensen u veel leesplezier. Voor inhoudelijke vragen kunt u het beste bij Annemarie terecht en niet bij Martin of Shirley ;-)
Gerrit“Als ik u zou zeggen dat er een middel is waarvan bewezen is dat het u zelfverzekerder maakt, sterker en sneller. Het geeft u meer wilskracht en doorzettingsvermogen en het maakt u minder impulsief en verbetert uw concentratievermogen. Het verkleint de kans op suikerziekte en overgewicht. Ook verbetert het uw afweersysteem, uw herstelvermogen, verlaagt het uw bloedruk en laat het uw hersenen beter functioneren. Het maakt u ook nog eens gelukkiger en zelfs uw financiën, uw liefdesleven en relaties gaan erop vooruit. Het verbetert uw mogelijkheid om te dromen en te geloven in uzelf.

Zou u geloven dat dat middel bestaat en zou u geïnteresseerd zijn, of klinkt het te mooi om waar te zijn? En als ik dan nog vertel dat er geen bijwerkingen zijn en dat iedere universiteit op aarde het heeft onderzocht en niemand twijfelt aan de resultaten.

Zou u het middel nemen?”

Deze prikkelende vraag is van Gerrit Keferstein, een duitse arts en “Performance consultant”. Hij gaf deze presentatie op het symposium: “Helping the best to get better”. Hij is bekend van zijn jarenlange en innovatieve werk op het gebied van optimalisering van regeneratie en herstel bij topsporters. Maar zijn inzichten zijn belangrijk en toepasbaar voor ons allemaal.

vergoedingenZo aan het einde van het jaar is het verstandig om uw zorgverzekering weer eens onder de loep te nemen.

Tot 1 januari 2019 is de enige mogelijkheid dat u kunt wisselen van zorgverzekeraar. Zorgverzekeraars mogen zelf bepalen wat ze in hun aanvullende verzekering vergoeden en wat ze willen wijzigen ten opzichte van andere jaren. Ook dit jaar zijn er dus weer de nodige veranderingen. Omdat de verschillen aanzienlijk zijn is het verstandig de aanbieding die u van uw huidige zorgverzekeraar heeft gekregen te vergelijken met andere verzekeraars.

Kijkt u uiteraard niet alleen naar de chiropractische vergoedingen maar naar het hele pakket en naar wat voor u van toepassing is.

Als u besluit om over te stappen, dan moet u zich schriftelijk voor 1 januari afmelden bij uw verzekeraar. Let op dat u dan niet alleen uw basisverzekering opzegt maar ook uw aanvullende verzekering! Als u uw basisverzekering en aanvullende verzekering bij verschillende maatschappijen heeft dan worden daar extra kosten voor berekend. U heeft dan tot 1 februari om u aan te melden bij uw nieuwe zorgverzekering. Als u voor 1 januari overstapt dan kunt u ook gebruik maken van de overstapservice. Uw nieuwe verzekeraar regelt dan dat uw oude zorgverzekering wordt stopgezet. U heeft 14 dagen bedenktijd om kostenloos te annuleren.

Kiest u voor een restitutiepolis dan heeft u volledig vrije zorgkeuze. Bij een naturapolis bent u afhankelijk van de contracten die de zorgverzekeraar heeft afgesloten met zorgverleners. Het is dan mogelijk dat u niet overal terecht kunt en niet alles vergoed krijgt.

Als u niets doet blijft uw oude verzekering automatisch doorlopen en accepteert u de nieuwe premie en polisvoorwarden!

Door op de afbeelding te klikken komt u op de website www.chiropractievergoeding.nl waar u een actueel overzicht vindt van de vergoedingen van alle zorgverzekeraars.

Mocht u lid zijn (of worden) van Evean ledenvereniging dan heeft u bij UNIVÉ, Avéro Achmea, De Friesland, Menzis en Zilveren Kruis een betere vergoeding! Dit kost u €20,50 per kalenderjaar per gezin.
nivelNog nooit hadden zo veel Nederlanders last van hun rug of nek.

Dit artikel uit het Algemeen Dagblad laat de laatste cijfers van het RIVM zien en de voorzitter van de Nederlandse Chiropractoren Assiciatie komt met een verklaring: met name het vele zitten doet ons de das om.

Door op de afbeelding te klikken kunt u het artikel uit het AD lezen.







chiroIn deze editie wordt aandacht besteed aan hoe veilig, efficiënt en doeltreffend chiropractie is, oftewel chiropractie is heel gewoon.

Verder kunt u onder andere ook artikelen lezen over bijvoorbeeld het opzetten van een chiropractiepraktijk in Uganda en samenwerking met fysiotherapeuten.
Ook is er een interview met de Belgische chiropractor die in dienst is bij de Belgische voetbalbond.
Daarnaast hebben ook de vaste rubrieken weer een plaatsje in de krant gekregen zoals de oefeningen, de column en chiropractie en wetenschap.

De PR-commissie van de NCA wenst u opnieuw veel leesplezier. Het geeft ons voldoening om te merken dat u de informatie in onze krant enorm waardeert.
Wij nodigen u dan ook van harte uit een exemplaar mee naar huis te nemen, om zelf te lezen of met anderen te delen.  

Wilt u ook via social media op de hoogte blijven, volg de NCA dan op Facebook en op Instagram. Hier posten wij het laatste nieuws en leuke weetjes over chiropractie en nog veel meer!

Wilt u meer informatie hebben over chiropractie, een chiropractor, of een bepaald onderwerp, dan kunt ook een kijkje nemen op de website van de NCA:  www.chiropractie.nl.
vincentIn deze FIT-bijlage van o.a. het Noordhollands Dagblad vindt u een artikel waarin collega Vincent Gimbrère vertelt over hoe hij er toe kwam om chiropractie te gaan studeren. Ook vertelt hij over zijn opleiding (en het oplopend tekort aan chiropractoren) en zijn dagelijkse werk als chirorpactor.



Als u op de afbeelding klikt kunt u het hele artikel lezen.





bnrOnze voorzitter Gitte Tønner legt, in het radioprogramma “de ochtendspits” van BNR, uit dat Nederland echt een opleiding in Nederland nodig heeft. Gitte Tønner werd door presentator Meindert Schut en nieuwslezer Koos Tervooren stevig aan de tand gevoeld over o.m. de oorzaken van de toegenomen drukte in de wachtkamers en het tekort aan chiropractoren in ons land.

Door op de BNR afbeelding te klikken kunt u het interview op BNR beluisteren. 

Ook was er in de uitzending “Hallo Nederland” van omroep MAX aandacht voor de steeds grotere belangstelling voor chiropractie: er is een flink tekort aan chiropractoren. Sommige praktijken hebben zelfs een patiëntenstop ingesteld. En dat terwijl steeds meer mensen met hun nek- en rugklachten naar een chiropractor gaan. Voor de overkoepelende Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) is de oplossing simpel. De NCA legt het uit.






Maar hoe word je nu eigenlijk chiropractor?

Om chiropractie te gaan studeren is een vwo-diploma vereist met als gemiddelde cijfer een 7.25. Is het gemiddelde tussen de 6.5 en 7.25, dan is eerst een voorbereidend jaar aan de universiteit nodig. Met een havo-diploma is er dus geen toegang tot de universiteit.

Chiropractie is een vierjarige voltijds universitaire studie die, helaas, nog niet in Nederland gevolgd kan worden. In Europa is de oudste opleiding aan de zuidkust van Engeland in de stad Bournemouth. Maar ook landen als Denemarken, Frankrijk, Spanje en Zwitserland bieden de mogelijkheid om chiropractie te gaan studeren.


aeccDe meeste Nederlandse chiropractoren hebben gestudeerd aan het AECC University College in Bournemouth.

Na het behalen van het universitaire diploma is er in Nederland nog een verplicht stagejaar waar onder begeleiding van een ervaren chiropractor wordt gewerkt. Pas wanneer dit stagejaar succesvol wordt afgesloten met een examen mag de chiropractor lid worden van de NCA en zich zelfstandig vestigen.


ncaDe Nederlandse Chiropractoren Associatie behartigt de belangen van de chiropractoren en stelt strenge toelatingseisen met betrekking tot de kwaliteit. Een chiropractor mag dan ook pas lid worden als hij/zij aan alle eisen voldoet. Zo zijn er, naast de universitaire opleiding, onder andere een taaleis en  jaarlijkse nascholing verplichtingen.


bvpcDe Belangen Vereniging Patiënten Chiropractie behartigt de belangen van onze patiënten. U kunt gratis lid worden en de BVPC uw belangen laten behartigen. 






 
prijsEind mei hebben Annemarie Roosenberg en Martin Roosenberg het congres van de Europese Chiropractoren Unie in Boedapest bezocht. Tijdens dit jaarlijkse congres wordt voor alle Europese chiropractoren de nieuwste onderzoeken gepresenteerd. Ook actuele ontwikkelingen op het gebied van onderwijs, sport, wetgeving en politiek worden besproken. De vierhonderd aanwezige chiropractoren werden weer bijgepraat door topsprekers uit de hele wereld.

Annemarie was uitgenodigd om twee presentaties te geven in verband haar onderzoek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam: één presentatie voor de onderzoekers en één voor de ‘gewone chiropractoren’. De presentatie van het onderzoek naar lage rugklachten door middel van Individuele Patiënt Data analyse deed ze zo goed dat ze beloond werd met de tweede prijs.
 
Hieronder volgen een aantal opvallende zaken die besproken werden op het congres:

Hoewel de gezondheidszorg steeds duurder wordt en er steeds meer mensen in de zorg werken, worden de problemen maar niet kleiner. De toenemende kosten als gevolg van rug- en nekklachten worden alleen overtroffen door de kostenstijging als gevolg van diabetes. Er is sprake van een epidemie van rugklachten. Het advies wat gegeven wordt: wees niet gemiddeld want de gemiddelde mens is verre van gezond. U moet dus meer doen aan uw gezondheid dan de gemiddelde mens. Dat is overigens niet heel ingewikkeld maar chronische klachten vereisen wel een chronische aanpak. Als u zich gedraagt (eet, drinkt, beweegt, werkt, strest, slaapt etc.) zoals de gemiddelde mens dan krijgt u ook dezelfde klachten als de gemiddelde mens.
 
Hoewel wervelkolomchirurgen in veel gevallen een operatie adviseren bij hun patiënten met rugpijn en uitstraling naar het been, blijkt uit Amerikaans onderzoek dat ze niet voor een operatie kiezen als ze zelf rugklachten met uitstraling hebben.

Er werd meermaals gewaarschuwd voor ‘pijn vermijdend gedrag’. Veel mensen met rug- en nekpijn zijn bang om te bewegen en bewegen daardoor te weinig terwijl gedoseerd bewegen juist noodzakelijk is voor een goed herstel. Dus ook al is bewegen soms pijnlijk dan betekent dat nog niet dat het automatisch schadelijk is. Een juiste uitleg en een plan op maat is dan noodzakelijk. Pijn betekent wel: let op!

chiropraktisch 2018 lenteDe patiëntenkrant van de Nederlandse Chiropractoren Associatie is er weer en er zijn interessante artikelen waar u uw voordeel mee kunt doen.
  • Er is informatie over werkgerelateerde klachten; van buiten werken door de hovenier tot het zitten in de kantoorjungle en het tillen van de kraamverzorgende.
  • Is sporten gezond en zo ja, waar moet u dan op letten. Alle experts zijn het er over eens dat we meer moeten bewegen. Let wel op hoe u dat doet. Vraag advies op maat bij uw chiropractor.
  • Houdingsadviezen, gamende pubers en informatie over whiplash.
  • Lichamelijke klachten bij monteurs. We moeten steeds langer doorwerken dus zorg er voor dat u uw pensioen op een gezonde manier haalt.
  • Werken als vrijwillige chiropractor in Uganda
  • Oefeningen voor rug en nek die u op kantoor kunt doen.
  • De laatste stand van zaken in de wetenschap m.b.t. lage rugpijn.

U kunt Chiropraktisch gratis meenemen in onze praktijk en online lezen door op de afbeelding te klikken.


Nog even wat cijfers m.b.t. de gezondheid van ons land:

Bloeddruk verlagers worden gebruikt door ruim 4 miljoen Nederlanders.
Cholesterol verlagers bijna 1,5 miljoen.
Er zijn 1,3 miljoen diabetes patiënten.
Ruim 1 miljoen mensen gebruikt antidepressiva.
Bijna 1 miljoen mensen gebruikt chronisch slaapmedicatie.
Opvallend is dat de adviezen vaak het zelfde zijn: meer bewegen, normaal gaan eten en meer ontspannen. Want als we op deze manier doorgaan worden we niet gezond oud.
Duurzaam

stekker
Sinds kort is onze praktijk volledig over gegaan op groene energie en hebben we 25 zonnepanelen gekocht op het dak van de gemeentewerf in Heiloo.

De privacywet

wetDe General Data Protection Regulation (GDPR) is een wet die is aangenomen in de Europese Unie en gaat op 25 mei 2018 in. In Nederland heet dit de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Deze wet geldt voor alle instanties die persoonsgegevens verwerken; dus zeker in de zorg en ook voor onze praktijk. Wij maken al jaren gebruik van een gerenommeerd computerprogramma, we gebruiken tweetraps authenticatie, maken alleen gebruik van beveiligde internetverbindingen die automatisch worden verbroken als ze korte tijd niet gebruikt worden en externe partijen kregen in het verleden en krijgen in de toekomst nooit toestemming om bij uw gegevens te komen. Ook gebruiken we de veiligste software met de laatste updates. Uw gegevens zijn bij ons dus veilig.


In beweging

poraadKinderen spelen onvoldoende buiten en basisschool leerlingen presteren steeds minder tijdens de gymles. Ze kunnen bijvoorbeeld minder goed touwzwaaien, mikken op een basket en gooien met een bal. Twintig procent van de basisschool leerlingen kon geen bal vangen blijkt uit onderzoek van de primair onderwijs raad. Ook het aantal te dikke kinderen is de afgelopen 10 jaar verder toegenomen. De bewegingsvaardigheden zijn vanaf 1980 al flink achteruit gegaan. Om een leven lang te bewegen is goed bewegingsonderwijs met een gymleraar noodzakelijk adviseert de PO-raad. Als chiropractor ondersteunen wij dit advies volledig en wijzen er op dat naast de verantwoordelijkheid van de school ook de ouders een belangrijke rol spelen.


Met z'n drieën zie je meer

plosoneEr is weer een artikel van Annemarie gepubliceerd. Dit keer was het een samenwerking van het Max Planck Instituut in Berlijn en de Vrij Universiteit in Amsterdam. De conclusie is: door met meerdere personen naar een MRI-scan te kijken kom je tot meer accurate diagnose. Vreemd genoeg is dit nog nooit eerder onderzocht en wordt in de dagelijkse praktijk slecht door één persoon een beoordeling gedaan. Drie beoordelaars lijkt ideaal te zijn; met meer dan drie wordt het onpraktisch in de praktijk en wordt de precisie niet veel meer verhoogd. Naar aanleiding van dit onderzoek moeten we ons dus afvragen of en hoe dit in de dagelijkse praktijk moet worden veranderd omdat een hogere accuratesse wel meer tijd en dus ook geld kost. Via deze link kunt u het gehele artikel lezen.


Diabetes neemt al jaren toe

diabetesOok hier weer een vervelende (en voor de maatschappij dure aandoening) die in veel gevallen wordt veroorzaakt door een ongezonde levensstijl. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben inmiddels diabetes mellitus. Ruim 90% heeft diabetes type 2. Bij deze vorm van diabetes lukt het niet om dmv insuline de bloedsuikerspiegel te regelen. Hierdoor blijft er te veel suiker in het bloed. Patiënten met diabetes zijn vaker moe, hebben last van kortademigheid, hebben vaak last van hun ogen, hebben vaker last van ontstekingen en genezen trager. Wat vroeger ouderdomssuiker heette dekt de lading al lang niet meer. Het komt steeds vaker ook bij jonge mensen voor.
Het Diabetes Fonds merkt op dat een tekort aan lichaamsbeweging, overgewicht, ongezond eten en roken belangrijke risicofactoren zijn. Ook speelt erfelijkheid en ouder worden een rol.
Gelukkig is er vaak wat aan te doen: door gezonder te eten, meer te bewegen en af te vallen reageert het lichaam weer beter op insuline en er zijn zelfs mensen die helemaal geen insuline meer nodig hebben. Het is uiteraard nog beter om te voorkomen dan te genezen. Een actieve manier van leven en gezond eten zijn daarbij essentieel.
volkskrantKomen er steeds meer jongere patiënten door beeldschermen?

Journalist Jonathan Witteman van de Volkskrant probeerde te achterhalen waarom fysiotherapeuten en chiropractoren steeds meer en steeds jongere patiënten behandelen.
De kern van het verhaal is duidelijk: we ervaren te veel werkstress en werken in een slechte houding achter ons beeldscherm. We hebben niet alleen voor ons werk een computer op het bureau maar ook voor ons plezier een tablet op de bank en continue een mobiel in de hand om maar up to date te blijven met onze social media.

Gelukkig is er iets aan te doen: let op uw houding en neem regelmatig een pauze. Ook maakt het uit hoe fit u bent; veel bewegen, gezond eten en goed slapen zorgen er voor dat u minder snel klachten krijgt.
Experts zijn het er over eens dat het zeer belangrijk is om deze klachten serieus te nemen, omdat er een grote kans is dat de klachten chronisch worden. Dat betekent veel ongemak en ziekteverzuim. Dit is lastig voor de patiënt en duur voor de maatschappij.

U kunt het hele artikel lezen door op de afbeelding te klikken.
bluezonesRecent onderzoek laat steeds weer zien dat er met name op het gebied van beweging en voeding veel winst voor onze gezondheid te boeken is.

Waarom doen we daar niet allemaal aan mee want iedereen wil toch gezonder zijn en prettiger leven?
Omdat we soms niet weten waar we aan toe zijn: we lezen tegenstrijdige berichten over wat nu wel of niet goed is. Wat vroeger gezond leek, blijkt nu ineens ongezond te zijn. De wereld om ons heen verandert, de manier waarop we leven verandert mee en er ontstaan nieuwe inzichten door wetenschappelijk onderzoek.
Een ander bezwaar is dat veel mensen menen dat alleen radicale veranderingen in hun manier van leven zinvol zijn, terwijl ook kleine veranderingen al effect hebben: ik heb geen tijd om 3 keer in de week te sporten dus dan doe ik maar helemaal niets.
Ook verwachten we te snel resultaten: als iemand jarenlang ongezond geleefd heeft dan is het niet reëel om te verwachten dat dat in een maand ongedaan gemaakt wordt.

foodMaar er is goed nieuws, want over de kernpunten zijn de experts het duidelijk eens: meer bewegen en vooral meer plantaardig eten. En dan, voor de beste resultaten, wel als blijvende verandering van levensstijl en niet af en toe een dag of een week.
In de Blue Zones, waar de meeste 100-jarigen leven, wordt in verhouding met ons land veel meer plantaardig gegeten: groente, fruit, noten, zaden, zoete aardappelen, zuurdesembrood, peulvruchten etc. De mensen gebruiken daar veel minder vlees, zuivelproducten, suiker en alcohol.
Ook maken ze hun eten zelf klaar en eten ze wat uit hun eigen regio komt en in het seizoen voorhanden is: ze eten dus geen lightproducten, bewerkt voedsel of kant-en-klaar maaltijden.

Koken is als yoga: het vereist geduld, oefening en concentratie!

GROok wordt er in die Blue Zones veel meer bewogen, terwijl er niet of nauwelijks gesport wordt. We hoeven dus niet een trainingspak te kopen of een sportschool abonnement te nemen. Het gaat er om dat we minder zitten en meer bewegen; en het maakt niet echt uit hoe we dat doen. U kunt dus een activiteit uitproberen die u leuk lijkt. U hoeft niet te sporten, maar mag dat uiteraard wel.
Voor volwassenen is het advies van de Gezondheidsraad: dagelijks een half uur een matig intensieve inspanning is het echte minimum. Maar meer is beter. Dat betekent dat u dat al kunt bereiken door bijvoorbeeld te wandelen of te fietsen met een intensiteit waarbij uw hartslag versnelt en u licht transpireert. Ook wordt aangeraden om 2 keer per week een half uur krachtoefeningen te doen en daarbij uw spieren, botten en evenwicht te trainen. Dit alles onder het motto: if you don't use it, you lose it. Naast sporten zijn tuinieren, klussen, yoga en dansen uitstekende manieren om actief te blijven. Voor kinderen geldt een dagelijks minimum van een uur bewegen!

Uw chiropractor kan u exact vertellen welke oefeningen in uw situatie verstandig zijn om te doen. 

Dit alles verlaagt ook het risico op chronische ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten, depressieve symptomen en, bij ouderen ook de kans op botbreuken.

Als we nu ook nog beter en meer gaan slapen, de sociale media wat vaker negeren en bij de zeurpieten uit de buurt blijven dan kan het helemaal goed komen.
2018 vergoedingenZo aan het einde van het jaar is het verstandig om uw zorgverzekering weer eens onder de loep te nemen.

Van 12 november 2017 tot 1 januari 2018 is de enige mogelijkheid dat u kunt wisselen van zorgverzekeraar. Zorgverzekeraars mogen zelf bepalen wat ze in hun aanvullende verzekering vergoeden en wat ze willen wijzigen ten opzichte van andere jaren. Ook dit jaar zijn er dus weer de nodige veranderingen. Omdat de verschillen aanzienlijk zijn is het verstandig de aanbieding die u van uw huidige zorgverzekeraar heeft gekregen te vergelijken met andere verzekeraars.

Kijkt u uiteraard niet alleen naar de chiropractische vergoedingen maar naar het hele pakket en naar wat voor u van toepassing is.

Als u besluit om over te stappen, dan moet u zich schriftelijk voor 1 januari afmelden bij uw verzekeraar. Let op dat u dan niet alleen uw basisverzekering opzegt maar ook uw aanvullende verzekering! Als u uw basisverzekering en aanvullende verzekering bij verschillende maatschappijen heeft dan worden daar extra kosten voor berekend. U heeft dan tot 1 februari om u aan te melden bij uw nieuwe zorgverzekering. Als u voor 1 januari overstapt dan kunt u ook gebruik maken van de overstapservice. Uw nieuwe verzekeraar regelt dan dat uw oude zorgverzekering wordt stopgezet. U heeft 14 dagen bedenktijd om kostenloos te annuleren.

Kiest u voor een restitutiepolis dan heeft u volledig vrije zorgkeuze. Bij een naturapolis bent u afhankelijk van de contracten die de zorgverzekeraar heeft afgesloten met zorgverleners. Het is dan mogelijk dat u niet overal terecht kunt en niet alles vergoed krijgt.

Als u niets doet blijft uw oude verzekering automatisch doorlopen en accepteert u de nieuwe premie en polisvoorwarden!

Door op de afbeelding te klikken komt u op de website van chiropractievergoeding.nl waar u een actueel overzicht vindt van de vergoedingen van alle zorgverzekeraars.

Mocht u lid zijn (of worden) van Evean ledenvereniging dan heeft u bij UNIVÉ, Avéro Achmea, De Friesland, Menzis en Zilveren Kruis een betere vergoeding! Dit kost u €20,50 per kalenderjaar per gezin.

Ook in 2018 gaat chiropractie niet ten koste van uw eigen risico!
forumVorige maand zijn Annemarie de Zoete en Martin Roosenberg vier dagen naar Oslo gegaan voor het 15de “International Back and Neck Pain Research Forum 2017”.

Dit is een forum dat iedere 18 maanden wordt georganiseerd om ruim 300 onderzoekers, van over de hele wereld, op het gebied van nek- en rugklachten met elkaar in contact te brengen. Hier spreken de belangrijkste onderzoekers van ons vakgebied en presenteren ook startende onderzoekers hun nieuwste bevindingen. 

Een ideale gelegenheid voor Annemarie om haar onderzoek te presenteren waar ze mee bezig is in verband met haar promotie onderzoek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Voor Martin was het perfect om weer helemaal up-to-date te raken met de laatste ontwikkelingen. Opvallend was de gedrevenheid en het doorzettingsvermogen waarmee onderzoekers met heel zware en ingewikkelde onderwerpen in de weer zijn. En hoewel de statistische terminologie en berekeningen door de zaal vlogen, was er wel degelijk ook veel praktische informatie.

uitkijkpostOp 4 november is weer de landelijke rugscreeningsdag van de Nederlandse Chiropractoren Associatie en Praktijk Chiropractie Roosenberg doet hier uiteraard graag aan mee.

U kunt dan vrijblijvend en kosteloos uw rug te laten controleren of uw probleem voorleggen aan de chiropractor. U krijgt dan direct een advies op maat.

Dus heeft u een vraag voor de chiropractor, of kent u iemand waarvan u denkt: die zou misschien toch eens naar de chiropractor moeten gaan? Neem dan contact op met onze assistentes.  

Om deze dag organisatorisch zo goed mogelijk te laten verlopen is het van belang dat u zich aanmeldt op 072-5339963. Bent u verhinderd op zaterdag 4 november maar heeft u wel interesse? Informeer dan naar andere mogelijkheden voor een informatieconsult.

De nieuwe Chiropraktisch is er met interessante informatie over:

Chiropraktisch najaar 2017-10 tips om meer te gaan bewegen

-De landelijk rugscreeningsdag op zaterdag 4 november

-Kaakpijn en aangezichtspijn

-World Spine Day 16 oktober: Uw Rug In Actie

-Sportchiropractor Maarten Tielen in de Tour de France

-Duizeligheid en migraine

-Goede voeding voor onze hersenen

-Functionele chiropractie

-Workshops van het VU medisch centrum

-Positie duizeligheid

-Chiropractisch wetenschappelijk onderzoek in Nederland

 

We wensen u veel leesplezier.

 

U kunt Chiropraktisch lezen door op de afbeelding te klikken of door een exemplaar in de praktijk op te halen.

De techniek staat voor niets en het gebruik van mobiele schermen is dan ook niet meer weg te denken.

staanDoordat we steeds meer op onze smartphone en tablet kijken (voor de jongvolwassenen is dat al meer dan 3 uur per dag), is er ook een duidelijke toename van klachten ontstaan. De ‘tech neck’ verwijst naar klachten van de nek, schouder en arm die veroorzaakt worden door het langdurig voorovergebogen zitten kijken naar een mobiel beeldscherm. De afgelopen jaren is daardoor onder jongeren zelfs meer dan een verdubbeling van de klachten opgetreden.

Een probleem met het gebruik van een mobiel beeldscherm is dat een langdurig vooroverbuigen van het hoofd de druk op de nek bijna tienvoudig laat toenemen. Hierdoor kan de stress op de cervicale wervelkolom (nek) leiden tot gewrichts- en spierpijn, houdingsveranderingen, vroege degeneratie en andere symptomen zoals hoofdpijn en tintelingen in armen/handen. In de ontwikkeling van de wervelkolom van een kind of een puber kunnen de gevolgen van een ‘tech neck’  onomkeerbaar zijn. Spieren en gewrichten zijn gemaakt om te bewegen, niet om langdurig stil te zitten.

Wat kunt u doen om de 'tech neck' te voorkomen?

InformatieInformatie consult:

We horen regelmatig van onze patiënten dat ze iemand kennen die eigenlijk ook eens naar de chiropractor zou moeten gaan maar daar nog over twijfelt.


In onze praktijk bieden we nu de mogelijkheid van een vrijblijvend informatie consult. Dit is voor mensen die zich afvragen of een chiropractor iets voor hen kan betekenen. Na het gesprek en een kort onderzoek kan de chiropractor adviseren of chiropractie een juiste keuze is.


Er volgt tijdens het informatie consult geen behandeling en het is geen vervanging voor het eerste consult. Dat is namelijk uitgebreider, met betrekking tot de anamnese en het lichamelijk onderzoek, en wordt direct gevolgd door het opstellen en bespreken van het behandelplan en de eerste behandeling.


Aan deze service zijn géén kosten verbonden. Deze consulten vinden alleen plaats op afspraak en op basis van beschikbaarheid. Het informatieconsult is alleen telefonisch op 072 5339963 te boeken en niet online.

 


rollerbank 3De rollerbank:

Sinds kort hebben we, in navolging van een aantal collega's, een rollerbank in onze praktijk. Dit is een speciaal soort massage tafel, waarbij de wervelkolom en rugspieren soepeler gemaakt worden. De patiënten die er al gebruik van hebben gemaakt ervaren de rollerbank als prettig en ontspannend.


Deze massagetafel kan voor iedere patiënt apart worden ingesteld. De patiënten worden geadviseerd deze vorm van massage voor de behandeling te doen gedurende een periode van ongeveer 10 minuten.


Vraagt u even aan uw chiropractor of de rollerbank ook voor u geschikt is en laat de assistente die dan ook voor u inplannen bij uw volgende consult. Voor de rollerbank worden uiteraard ook geen kosten berekend.

Dry Needling is een nieuwe behandelmethode voor patiënten met klachten aan spieren en gewrichten. 

Door met een dunne acupunctuurnaald een Triggerpoint in de spier aan te prikken ontspant de spier zich en beweegt u beter.

Triggerpoints zijn gevoelige verhardingen (spierknopen) in spieren. Vaak is er ook sprake van stijfheid en verlies van kracht. De pijn door een Triggerpoint is meestal niet alleen op de plek van de spierknoop maar straalt ook uit.

Triggerpoints met de bijbehorende klachten ontstaan onder andere door verkeerde bewegingen, een slechte houding, een ongeval, stress en te weinig beweging. Veel patiënten met bijvoorbeeld rug- en nekklachten, hoofdpijn of een tenniselleboog hebben dan ook pijnlijke Triggerpoints in hun spieren.

De naald die gebruikt wordt is zo dun dat het inbrengen zelden gevoelig is, als de spierknoop wordt aangeprikt kan dat een schokje geven. Er wordt dus niets geïnjecteerd! 

Vaak wordt direct een verbetering ervaren. Het is belangrijk om na de behandeling rustig in beweging te blijven zodat de spieren los blijven. Vaak geeft uw chiropractor dan ook specifieke oefeningen ter ondersteuning van het resultaat.

Met name bij langdurige spierklachten is Dry needling in combinatie met chiropractie een effectieve manier om verkrampte spieren te ontspannen en beter te functioneren. Ook bij Praktijk Chiropractie Roosenberg is de mogelijkheid om door middel van Dry Needling behandeld te worden.  

Het filmpje is een animatie van wat er gebeurt tijdens een Dry Needling behandeling.

chiropractischIn deze Chiropractisch vindt u informatie over a.o.

-Lopen, het beste medicijn

-Handige tips om in beweging te komen

-Landelijke rugscreeningsdag op 5 november a.s. van de Nederlandse Chiropractoren Associatie

-Nekpijn

-Schouderpijn - peesontsteking

-Belangen Vereniging Patiënten Chiropractie

-Oefeningen voor de bovenrug en nek

-Chiropractie in Singapore

-Een verlsag van collega's die actief waren tijdens de Paralympische Spelen in Rio en de Giro d'Italia

-Chiropractie en wetenschap

 

U kunt een gratis exemplaar meenemen uit onze praktijk en u kunt Chiropractisch online lezen door op de afbeelding te klikken.

We wensen u veel leesplezier.

 

Dat onvoldoende lichaamsbeweging ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, is al geruime tijd bekend. Bij het grote publiek staat echter nog onvoldoende op het netvlies dat langdurig achtereen zitten eveneens gezondheidsrisico’s kent.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau deed onlangs de zorgwekkende uitspraak: Nederlanders zijn Europees kampioen zitten met een gemiddelde van 6,8 uren per dag. TNO onderzoek wijst daarnaast uit dat lang zitten de kans op ziektes en zelfs vroegtijdig overlijden vergroot.

Om mensen daar bewust van te maken en hun zitgedrag te veranderen, lanceerde de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) op 1 september 2015 de campagne: ‘Sta op voor je rug’

Na het grote succes van deze campagne zetten wij deze in 2016 voort met de nadruk op: STA OP EN BEWEEG!

 

78426 1

Vraagt u zich af of een chiropractor iets voor u kan betekenen? Of kent u iemand waarvan u denkt: die zou eens naar een chiropractor moeten gaan? Neem dan contact met ons op: 072 5339963.

Shirley

Shirley Xing is geboren in China en opgegroeid in Canada en was altijd al geïnteresseerd in gezondheid.


Tijdens haar studie scheikunde aan de Universiteit van Victoria in Canada kwam Shirley voor het eerst in aanraking met chiropractie. De positieve ervaring deden haar besluiten om na het afronden van haar studie scheikunde in 2006 een carriereswitch te maken en chiropractie te gaan studeren.


Shirley studeerde aan het Canadian Memorial College of Chiropractic (CMCC) in Toronto. Daarnaast deed ze onderzoek, was ze actief betrokken in het studentenleven, gaf ze yogales en deed ze vrijwilligerswerk. 


Na haar afstuderen reisde ze Europa door en werkte ze als chiropractor in Duitsland. Een bezoek aan Nederland gaf haar echter direct het gevoel van thuiskomen waarop Shirley besloot zich blijvend in Nederland te vestigen.


Het is haar passie om mensen door middel van chiropractie en voorlichting te helpen een gezonde en actieve levensstijl te leiden. In haar vrije tijd geniet ze van yoga, wandelen, fietsen, tuinieren en artistieke activiteiten.


Shirley is op dit moment in de laatste fase van haar cursus Nederlands en spreekt Engels en Chinees.

We zijn erg blij dat Shirley voor onze praktijk heeft gekozen en verheugen ons op een prettige samenwerking.

fitness 332278 640

Tijden het congres van de Europese Chiropractische Unie in Oslo deelde de Noorse Professor Johan Moan de meest recente onderzoeksresultaten met betrekking tot Vitamine D en het belang van een regelmatige blootstelling aan zonlicht. Onvoldoende zonlicht heeft namelijk verstrrekkende gevolgen voor onze gezondheid.


Wat zijn vitaminen eigenlijk? Vitaminen zijn essentiële micronutriënten (voedingsstoffen die in hele kleine hoeveelheden noodzakelijk zijn) die we niet, of niet in voldoende mate, zelf kunnen maken. Het zijn chemisch verbindingen die noodzakelijk zijn voor groei en herstel en een goede gezondheid. Aangezien we vitamine D zelf in onze huid kunnen maken met behulp van UV-B straling (zonlicht) is het in de strikte zin van het woord dus geen vitamine.


Waarom is vitamine D zo belangrijk? Het Voedingscentrum benadrukt het belang van voldoende vitamine D. Het is noodzakelijk om sterke botten, tanden en spieren op te bouwen en te behouden. Vitamine D zorgt voor een betere opname van calcium in uw botten en vermindert daardoor de kans op botbreuken. Om sterke botten te houden moet u wel in beweging. Want als u voldoende vitamine D en calcium binnen krijgt maar te weinig beweegt dan blijven uw botten zwak. En uw spieren ook uiteraard.
Verder speelt het een belangrijke rol bij ons afweersysteem en onze hersenen en bij chronische tekorten een rol in het ontstaan van diabetes type 2, hart- en vaatziekten, depressiviteit en bepaalde vormen van kanker.


Hoe komen we er aan? De hoeveelheid vitamine D die we via onze voeding binnen krijgen is ruim onvoldoende. Alleen vette vis zoals zalm en haring, levertraan een eieren zijn een goede bron. Aan margarine wordt vitamine D toegevoegd.
De overige hoeveelheid moet onder invloed van UV-B straling (zonlicht) in onze huid gemaakt worden. Cholesterol wordt daar omgezet in vitamine D3. Vitamine D wordt echter weer snel afgebroken; we kunnen er geen voorraad van aanleggen en moeten dus dagelijks in de zon om onze portie binnen te krijgen.

IschiasIschias is een klacht die vaak voorkomt en in vrijwel alle gevallen uitstekend te behandelen is door uw chiropractor.

Wat betekent het: de term “Ischias” betekent dat er sprake is van een irritatie van de ischias zenuw. Deze zenuw (de officiële benaming is nervus ischiadicus) is de grootste zenuw in het lichaam en loopt vanaf het onderste deel van uw wervelkolom, door de bil, naar het been en de voet. Deze zenuw stuurt de spieren in het been aan en zorgt voor het gevoel in het been.

Hoe uit ischias zich: een irritatie een zenuw kan dan ook klachten opleveren in het gebied waar die zenuw heen gaat. Doordat deze zenuw zo groot is en een groot gebied ‘aanstuurt’ kunnen de klachten per patiënt enorm variëren. In een vroeg stadium is er vaak slechts een lichte doffe pijn met tintelingen in het been aanwezig. Wordt dit niet adequaat opgelost dan ontstaat er uiteindelijk een heftige zenuwpijn (brandend, scherp, stekend) van de bil naar het been. Soms zijn de klachten alleen in de bil of de kuit aanwezig.

Waardoor ontstaat het: Als er één of meerdere gewrichten niet goed functioneren, heeft dat een grote invloed op de omliggende spieren en gewrichten waardoor er veel spierspanning ontstaat met een grote kans op een zenuwirritatie.
In een vroeg stadium is dan ook vaak een slechte stand en beweeglijkheid van de onderrug, bekken of heup aanwezig. Deze stoornissen kunnen  bijvoorbeeld ontstaan door te veel zitten, een misstap, een bekkenscheefstand of verkeerd tillen. Stress, overgewicht en een slechte conditie maken ons nog eens extra vatbaar voor deze klachten. Ook tijdens de zwangerschap komt ischias vaak voor.


Diagnose: Doordat de klachten erg kunnen lijken op die bij een hernia, worden deze termen regelmatig door elkaar gehaald. Bij een hernia worden de klachten echter veroorzaakt door de druk van een tussenwervelschijf op een zenuwwortel. De behandeling is daarvoor dan ook anders. Uw chiropractor is deskundig en ervaren in het vinden van de oorzaak van uw klachten en het uitvoeren van de gepaste behandeling die daar bij hoort. Ischias is niet te zien op een röntgenfoto.

De nieuwe NCA informatiekrant CHIROPRACTISCH is verschenen.Knipsel

Boordevol met informatie over ons specialisme: lage rugklachten.

  • Waarom hebben zoveel mensen rugklachten?

Ook andere onderwerpen komen aan bod:

  • De chiropractor is er ook voor problemen in de knie en enkel.
  • Wat betekenen de termen spit, hernia en ischias nu eigenlijk?
  • Welke oefeningen kunt u doen voor een soepele rug?
  • Hoe blijft u gezond in beweging tijdens de zwangerschap.
  • De klachten als gevolg van Artrose zijn te verlichten.
  • Scolioses moeten vroeg herkend worden.
  • Rugklachten bij kinderen. 
  • Een leuk interview met twee Nederlandse chiropractoren die in Zweden werken.
  • Chiropractie en wetenschap met informatie over het onderzoek van Annemarie Roosenberg - de Zoete.

 

U kunt de kant online lezen door op de afbeelding rechts te klikken. Ook kunt u een exemplaar meenemen in onze praktijk.

kili wimWe kunnen vaak meer dan we denken: in 29.10 uur naar de krater van de Kilimanjaro op 5685 meter hoogte.

Nadat ik in het voorjaar van 2015 bij een workshop kennis maakte met “Iceman” Wim Hof en zijn methode om koude te weerstaan, was ik erg onder de indruk van de resultaten. Het lukte de gehele groep om aan het einde van de workshop zonder al te veel moeite in een ijsbad te zitten. Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat het door middel van zijn ademhalingstechnieken, koudetraining en meditatie, in een bepaalde mate, mogelijk is om het autonome zenuwstelsel te beïnvloeden.

Nadat ik me samen met vriend Anton had opgegeven voor een trip met Wim naar de Kilimanjaro, begon de serieuze voorbereiding. Dagelijks ademhalingsoefeningen, veel wandelen en fietsen en wekelijks in zee zwemmen. Het ging ons (ook Annemarie trainde mee) steeds gemakkelijker af. We deden dingen die we niet voor mogelijk heden gehouden!

DSCN1320 Begin januari was het dan zover: op weg naar Tanzania. Wim was er van overtuigd dat de tocht, die normaal bestaat uit vier dagen klimmen en één of twee dagen acclimatiseren, binnen de dertig uur te doen was. Onze conditie was goed en door de ademhalingstechnieken die hij ons hadden aangeleerd zou de hoogteziekte geen kans krijgen. Vrijwel niemand in de groep had ervaring in het hooggebergte en we zouden dus geen tijd hebben om te acclimatiseren. Met deze snelheid was dit volgens experts van het Amerikaanse leger een Mission Impossible. Op 5000 meter hoogte is het zuurstofpercentage in de lucht nog maar de helft van op zeeniveau. Dit maakt het ademen in rust al zeer lastig en tijdens een inspanning een echte uitdaging. Toch waren we door onze trainingen er van overtuigd dat het kon.

 

 

the blue zones 204x300Wat kunnen we leren over langer en gezonder leven in een Blauwe Zone.

Onderzoekers hebben geprobeerd te achterhalen hoe het mogelijk is dat op bepaalde gebieden in de wereld mensen langer, gezonder en gelukkiger lijken te leven. Deze gebieden worden “Blauwe Zones” genoemd. Door de juiste omgeving te creëren lukt het de bewoners van die gebieden regelmatig om gezond 100 jaar te worden.
De onderzochte gebieden waren Sardinië, Okinawa (Japan), Loma Linde (Californië), Ikaria (Griekenland) en Nicoya (Costa Rica).
De bewoners van deze gebieden hebben een aantal interessante gemeenschappelijke kenmerken.

1- Beweeg veel op een natuurlijke manier: fiets, wandel, werk in huis en tuin. Gebruik niet te veel mechanische hulpmiddelen. Voor spieren, botten en gewrichten geldt: Use it or lose it. Deze honderdjarigen trainen niet maar zijn wel elke dag een aantal uren lichamelijk actief.

2- Zorg dat je een doel in het leven hebt: waarom sta je op in de ochtend? Dagelijks een doel hebben geeft extra energie. Doe wat je leuk vindt en houd daar niet mee op als je ouder wordt.

3- Kies dagelijks een paar pauzemomenten vóór de stress de overhand krijgt. Ga mediteren, bidden of doe gewoon een dutje.

4- Eet niet te veel: stop met eten als de maag 80% gevuld is. De honger is dan al gestild. Eet ’s avonds de kleinste maaltijd. Door minder calorieën te eten worden we ook niet te zwaar.

5- Eet vooral plantaardig: veel groente, fruit, bonen en noten. Eet maar weinig vet en dierlijke producten. Gebruik dat voor speciale gelegenheden. Regelmatig noten eten verkleint de kans op hart- en vaatziekten.

Hoe kunt u uw botten ghouding osteoezond en sterk houden?

Vooral door jong te beginnen kan deze stille epidemie gekeerd worden. Door op jonge leeftijd veel te bewegen en gezond te eten kunnen we sterke botten op bouwen. Want dat we op latere leeftijd gaan inleveren is onvermijdelijk. De snelheid waarmee we inleveren is echter wel te beïnvloeden. Dus: let op je skelet en ga aan de slag voor het te laat is. Als de botten eenmaal broos zijn is dat niet meer terug te draaien.


Bij botontkalking, of osteoporose in medische termen, worden de botten zo poreus als een spons met gaten. Daardoor worden de botten zwakker met een grotere kans op botbreuken, vooral de wervels, polsen en heupen lopen extra risico. Een onschuldige val kan dan al hele vervelende gevolgen hebben.
Veel mensen weten het niet, maar bot leeft: er gaan continue botcellen dood en er komen steeds nieuwe cellen bij, mits het lichaam voldoende bouwstoffen heeft en de botten voldoende belast worden. Zo wordt jaarlijks 5-10% van het bot vernieuwd en kunnen we tot ons dertigste levensjaar botten opbouwen. Daarna neemt het langzaam af. Bij vrouwen gaat na de overgang dat proces van afbraak plotseling sneller door een afname van oestrogeen. Bij mannen gebeurt dat proces een jaar of 10 later door een afname van het testosterongehalte.

De Nederlandse Chiropractoren Associatie organiseert op zaterdag 688327 November a.s. de landelijke rugscreeningsdag. Praktijk Chiropractie Roosenberg werkt daar graag aan mee. U kunt dan vrijblijvend uw probleem voorleggen aan de chiropractor. De resultaten worden dan met u besproken en u krijgt direct advies.

Chiropractoren zijn universitair opgeleid en gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat en problemen die daar mee samenhangen. We behandelen dus veel patiënten met rug- en nekklachten maar ook bekken- en heupproblemen, schouderklachten of hoofdpijn.

Praktijk Chiropractie Roosenberg is een moderne praktijk met drie ervaren chiropractoren. We zijn al sinds 1993 gevestigd aan de Kennemerstraatweg 69 in Heiloo. De praktijk is goed te bereiken en er is parkeerruimte achter de praktijk. Onze praktijk is op werkdagen geopend van 8.00-17.00 en op maandagavond en donderdagavond tot 20.00 uur.

Voor een afspraak is geen verwijzing nodig en vrijwel alle ziektekostenverzekeraars vergoeden de consulten (geheel of gedeeltelijk) vanuit het aanvullende pakket. Dit gaat dus niet ten koste van uw eigen risico.

In verband met de organisatie en om wachttijden te voorkomen kunt u zich voor deze kosteloze en vrijblijvende service aanmelden op 072-5339963. U bent van harte welkom.

Bent u geïnteresseerd maar op zaterdag verhinderd? Neemt u dan contact op met de praktijk om een afspraak op een ander tijdstip te maken. We helpen u graag.



wwwstaopDeze NCA krant staat in het teken van het 40 jarig jubileum van de NCA en de campagne "STA OP VOOR JE RUG".

U treft er de volgende interessante artikelen aan:

- 40 jaar NCA van 1975-2015. Dit vieren wij op vrijdag 16 oktober met ons jubileum congres in Almere. De praktijk is die dag dan gesloten.

- Campagne "STA OP VOOR JE RUG" met 10 belangrijke tips om problemen als gevolg van te weinig beweging te voorkomen. Zie ook www.staopvoorjerug.nl en maak kennis met Mooph die in leuke animaties laat zien wat hij bij de chirorpactor beleeft.

- Aandacht voor de rugscreening deze herfst om bij uw chiropractor vrijblijvend uw klachten te bespreken. Met name voor mensen die nog
niet eerder bij een chiropractor zijn geweest en zich afvragen wat chiropractie voor hen kan betekenen. Belt u naar Praktijk Chiropractie Roosenberg: 072 5339963 voor meer informatie.

- Oprichting van de Belangenvereniging Patienten Chiropractie (BPC). Om de belangen van u, de patiënt, te behartigen.

- Chiropractische specialisaties: chiropractie en sport met o.a.een interview met collega Maarten Tielen over zijn werk in de Giro d'Italia, chiropractie en neurologie met extra aandacht voor de risico's van een hersenschudding en chiropractie en kinderen met aandacht voor het belang van gezond bewegen.

Door op de afbeelding te klikken opent CHIROPRACTISCH zich in een nieuw venster. We wensen u veel leesplezier. U kunt de krant ook gratis in onze praktijk meenemen.
Mooph
Sta op voor je rug! is een campagne van de Nederlandse Chiropractoren Associatie. Deze publiekscampagne is gekoppeld aan het 40-jarig bestaan van onze beroepsvereniging.  Door op de bovenstaande afbeelding te klikken komt u op de site 'Sta op voor je rug!'.

Dit jubileum wordt gevierd met een congres op vrijdag 16 oktober. Hier spreken onder andere Professor Jeekel van de Erasmus Universiteit, Ingrid Hendriksen van TNO, Duco Bouwens van Nederland in Beweging, Olympisch Kampioen Jochem Uytdehaage en The Iceman' Wim Hof over het belang van bewegen.
Doordat we steeds minder lichamelijk werk doen, zijn wij als Nederlanders inmiddels “Europees Kampioen Zitten”. We zitten volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau zelfs meer dan alle andere Europeanen!

wsdOp 16 oktober is het World Spine Day (Wereld Wervelkolom Dag) met aandacht voor preventie, voorlichting en behandeling van klachten van de wervelkolom. Er wordt dit jaar extra aandacht gevestigd op het belang van bewegen voor de rug. Bewegen niet alleen goed voor uw spieren en gewrichten. Het is ook van groot belang voor uw hart en bloedvaten, uw longen, uw spijsvertering en zelfs uw hersenen!

Mocht u, ondanks uw inspanningen, dan toch vaak of langdurig moeten zitten, kijk dan even naar deze link waar u informatie vindt hoe u het best uw werkplek kunt inrichten.

Vanwege het congres op vrijdag 16 oktober is de praktijk die dag gesloten.
spineHet is Annemarie gelukt om op 1 juni 2015 een artikel gepubliceerd te krijgen in het gerenommeerde vaktijdschrift "Spine". Dit multidisciplinaire tijdschrift is internationaal erkend als toonaangevend voor het vakgebied 'de behandeling van de wervelkolom'.

Het onderzoek toonde aan dat men voorzichtig moet zijn met het gebruik van MRI-scans bij lage rugklachten. De reden hiervoor is dat het beoordelen van de scans bij alle beroepsgroepen (radiologen, chiropractische radiologen en chiropractoren) niet optimaal gebeurt. Er werd door de beoordelaars gekeken naar ernstige afwijkingen op de scans waarbij de resultaten laten zien dat de beoordelaars het niet altijd met elkaar eens waren en er ook afwijkingen foutief werden geclassificeerd.
Er werd al eerder aangetoond dat er geen duidelijke relatie is tussen hoe de patiënt zich voelt en wat er op de MRI-scan te zien is. Reden genoeg dus om niet te snel een MRI-scan aan te vragen en daar conclusies aan te verbinden.

Net als het artikel van Annemarie dat in 2002 in "Spine" werd gepubliceerd, is dit artikel tot stand gekomen in samenwerking met onder andere dokter Paul Algra, radioloog in het Medisch Centrum Alkmaar.

vu logo
Voor de patiënten die het nog niet wisten: Annemarie Roosenberg werkt naast haar werk in de praktijk in Heiloo 2 dagen in de week aan de Vrije Universiteit aan haar promotieonderzoek. Juist deze combinatie van het behandelen van patiënten en het onderzoek is erg zinvol. Onderdeel van het promotietraject is het doen van wetenschappelijk onderzoek en het schrijven van een proefschrift. Dit onderzoek is weer een stap in de goede richting en Annemarie is al weer druk bezig met het uitwerken van de resultaten van het volgende onderzoek.

De liefhebbers van statistiek en wetenschap kunnen het gehele artikel lezen door op een van de afbeeldingen te klikken. Er opent zich dan een nieuw venster met de volledige tekst als PDF. 

We zijn uiteraard erg trots op deze prestatie.
SeniorNaast het zitten is nu ook het liggen aan de beurt. Het is zelfs dodelijk volgens hoogleraar interne geneeskunde en ouderengeneeskunde Andrea Maier. Ze pleit voor een revolutie in het ziekenhuis: de patiënt moet, als het ook maar enigszins kan, het bed uit! Ze betoogt dat veel mensen slechter het ziekenhuis uitgaan dan dat ze erin kwamen.

Wie in het ziekenhuis verblijft verliest snel veel spiermassa. En dat is zeer moeilijk weer op te bouwen. Een gezonde 65-jarige is na tien dagen liggen zo’n 15 procent van zijn spiermassa kwijt. Voor zieke mensen gaat het nog sneller.

De jongste hoogleraar interne geneeskunde van Nederland doet aan de VU in Amsterdam onderzoek naar de gevolgen van inactiviteit. Onze spieren gaan erg snel achteruit als ze niet regelmatig gebruikt worden: “If you don’t use them, you loose them”. Veel vitale ouderen, die bijvoorbeeld een heup breken en daardoor lang inactief zijn, gaan opvallend snel achteruit waardoor ze niet meer zelfstandig kunnen wonen. Doordat patiënten thuis hun dagelijkse routines uitvoeren gaat het herstel daar beter.

Als onze spiermassa en spierkracht afnemen gaat het snel bergafwaarts. Er is zelfs een relatie tussen knijpkracht en geheugen. Ook is de knijpkracht van een 60-jarige zelfs een voorspeller van de levensverwachting.
Vanaf ons 35ste levensjaar neemt de spierkracht geleidelijk af, vanaf ons 50ste jaar gaat het sneller bergafwaarts met bijna een pond per jaar! Op een gegeven moment zakt de krachtwaarde onder het niveau dat nodig is om zelfstandig te kunnen leven.
Uiteraard spelen onze genen en opvoeding een rol, maar dat doen voeding en veel bewegen ook.

slaapSlapen: toch niet zo eenvoudig.

Het lijkt zo eenvoudig maar de statistieken laten zien dat er steeds minder en slechter geslapen wordt. Veel mensen komen dan ook onder de kritische grens van 6 uur per nacht!

Slaap is zo belangrijk omdat voornamelijk tijdens de nachtrust herstel processen van lichaam en geest optreden; onvoldoende herstel tijdens de nacht betekent een systeem dat geleidelijk steeds slechter functioneert en gebreken gaat vertonen. Niet voor niets kwam wielrenner Joop Zoetemelk met de uitspraak: "de Tour de France wordt gewonnen in bed".

De gevolgen van te weinig slaap: verhoogde concentratie stress hormonen in het bloed, een grotere kans op hart- en vaatziekten en vaker diabetes. Ook worden we minder creatief, hebben we een slechter humeur, maken slechtere keuzes (en daardoor ongelukken), zijn vaker ziek en hebben zelfs een groter overlijdensrisico. Ook komen overgewicht (door hormoonveranderingen) en depressies, minder weerstand (dus vaker ziek) en huidproblemen (minder slaap betekent meer rimpels) significant vaker voor. Werk en schoolprestaties worden negatief beïnvloed door een verminderde concentratie en een slechter geheugen.

Ook uw rug en nek hebben belang bij een goede nachtrust. Slecht slapen levert pijn en stijfheid op en zorgt er voor dat u lastiger uit bed komt en overdag slechter functioneert. Heeft u langer dan vijf tot tien minuten last van pijn of stijfheid als u uit bed komt, doe dan enkele lichte oefeningen. Vraag uw chiropractor welke voor u geschikt zijn. Ook voor het herstel van klachten is een goede nachtrust essentieel. Let bij het uit bed komen vooral op bewegingen waarbij u buigt en draait: er komt dan veel druk op de tussenwervelschijven in de onderrug waardoor u flink "door uw rug kunt gaan". Verder is het verstandig om het lichaam eerst even in beweging te brengen voordat u een tijd gaat zitten. De zonnegroet is daarbij een uitstekende keuze maar u kunt natuurlijk ook uw eigen routine ontwikkelen.

De Huffington Post heeft een mooie infografiek gemaakt met de korte en lange termijn gevolgen van slaaptekort.

Deze 7 tips van de Mayo kliniek helpen u om beter te slapen.

We krijgen regelmatig de vraag van patiënten of het verstandig is om paracetamol te nemen bij acute lage rugklachten.
De inzichten zijn recent duidelijk pcmveranderd.

Onderzoekers aan de Vrije Universiteit in Amsterdam kwamen in februari 2010 nog tot conclusie dat mensen met lage rugpijn beter paracetamol konden slikken dan ontstekingsremmers zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen. De pijnstillers hebben een vergelijkbare werkzaamheid, maar paracetamol heeft minder vervelende bijwerkingen. Paracetamol was dan ook de standaard behandeling bij lage rugklachten.

Nieuw onderzoek aan de Universiteit van Sidney, en gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet van november 2014, leidde tot de conclusie dat acute lage rugklachten niet worden verminderd door het slikken van paracetamol. Ook zorgt paracetamol niet voor een sneller herstel, beter functioneren of een betere nachtrust, concluderen Australische onderzoekers. Dit nieuwe onderzoek onder 1600 patiënten met acute lage rugpijn wees uit dat een placebo in de meeste gevallen net zo goed werkt als paracetamol.
in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde wordt nu sterk getwijfeld of paracetamol als standaard behandeling moet worden geadviseerd bij lage rugklachten zoals nu nog het geval is.

stoelMeer staan, zelfs op kantoor, verlaagt uw kans op overgewicht, ziekte en vroegtijdig overlijden blijkt uit grootschalig onderzoek! Dat dit helaas nog niet overal is doorgedrongen bleek in de supermarkt waar een kassière op haar kop kreeg van haar manager omdat ze stond achter de kassa. Ze moest gaan zitten, staan mocht niet!

Dat we meer moeten bewegen en minder eten weten we al lang. Dat zitten echt heel schadelijk is blijkt nu ook uit recent grootschalig en langdurig onderzoek. Als u meer dan de helft van de dag zit (kantoor, TV, bank, eettafel, auto etc.) dan verdubbelt u uw kans op overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en gewrichtsproblemen.

Zitten is zo schadelijk omdat ons lichaam nooit ontworpen is om passief te zijn: we hebben nog steeds het lichaam om te jagen en te verzamelen. Ons hele bewegingsapparaat (botten, spieren, gewrichten) blijft alleen in orde als het regelmatig op een juiste manier gebruikt wordt. Zitten vertraagt verder de spijsvertering waardoor er minder voedsel verbrand wordt en meer wordt opgeslagen als vet. Door na een maaltijd te wandelen voorkomt u een piek in uw bloedsuiker gehalte. Laat in de avond een flinke maaltijd of veel alcohol heeft een ander effect dan wanneer die maaltijd gevolgd wordt door een wandeling. Sumo worstelaars bijvoorbeeld willen zo zwaar mogelijk worden en gaan daarom na hun maaltijden altijd een uur liggen om er voor te zorgen dat zo veel mogelijk voedsel omgezet wordt in vet.

Ook in 2015 worden de chiropractische behandelingen vergoed door
vergoedingde ziektekostenverzekeraars. De behandelingen gaan niet ten koste van uw eigen risico. Het eigen risico is namelijk alleen van toepassing op de basisverzekering. De vergoeding gebeurt zoals altijd vanuit het aanvullende pakket. De vergoeding verschilt dus ook per verzekeraar en per pakket. Als u op de afbeelding klikt heeft u een onafhankelijk overzicht van alle verzekeringen.

Kijkt u goed naar uw oude polis en de aanbieding die u gekregen heeft voor het nieuwe jaar. De mate van vergoeding is mogelijk veranderd en ook is soms de maandpremie relatief laag gehouden maar betaalt u een (beduidend) hoger eigen risico dan het verplichte eigen risico van € 375. Let u dus goed op zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Het kan de moeite waard zijn om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Dat mag één keer per jaar en moet dan voor 1 januari 2015 schriftelijk gebeuren. U heeft vervolgens tot 1 februari 2015 de tijd om een nieuwe verzekeraar te zoeken; die gaat dan met terugwerkende kracht per 1 januari in.
Als u al voor 1 januari een nieuwe zorgverzekeraar heeft uitgekozen dan regelt die de overstap en hoeft u zich niet zelf uit te schrijven bij uw oude verzekering.

Let u uiteraard niet alleen op de vergoedingen van de chiropractische behandelingen, maar ook op het gehele pakket dat wordt aangeboden en de kosten die u verwacht te maken.

uitkijkpostVeel mensen blijven met hun rug- en nekklachten maar doorlopen: er zal wel niets aan te doen zijn en misschien gaat het vanzelf wel over. Dit is niet nodig.

Na de grote belangstelling voor onze vorige 'analyse' dag, hebben we op zaterdag 1 november onze praktijk weer voor u geopend zodat u vrijblijvend uw klachten kunt laten analyseren, u krijgt dan direct advies op maat.
Dus als u zich afvraagt wat we voor u kunnen betekenen: neem dan contact met ons op.

In verband met de organisatie en om wachttijden te voorkomen kunt u zich voor deze vrijblijvende service aanmelden op 072-5339963. U bent van harte welkom.

Chiropractoren zijn universitair opgeleid en gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat en problemen die daar mee samenhangen. We behandelen dus veel patiënten met rug- en nekklachten maar ook bekken- en heupproblemen, schouderklachten of hoofdpijn.

De nieuwe Chiropractisch is verschenen.chiro

U vindt hier de 'special' over het zenuwstelsel met interessante informatie over:

-Chiropractie en het zenuwstelsel. Neuroplasticiteit, oftewel onze hersenen en zenuwen kunnen zich aanpassen.

-De veiligheid van de chiropractische behandeling.

-De invloed van vitamine B12 op onze zenuwen.

-Wat is een carpaal Tunnel Syndroom?

-Wat is positie afhankelijke duizeligheid en hoe is het te behandelen.

-Laatste stand chiropractisch wetenschappelijk onderzoek in Nederland met een bijdrage van Annemarie Roosenberg- de Zoete.

We wensen u veel leesplezier!

Als u op de afbeelding klikt opent in een nieuw venster de nieuwste Chiropractisch.



7 minutes workoutOmdat veel mensen tegenwoordig te druk zijn om uitgebreid te sporten doen, kiezen ze er vaak voor om dan maar helemaal niets te doen.

Internationaal onderzoek laat echter zien dat zelfs kortdurende inspanningen een duidelijke invloed kunnen hebben op uw gezondheid. Een minimale investering van tijd en toch een goede conditie.

In het verleden werd geadviseerd om minimaal 5 keer per week een een half uur te wandelen of te fietsen voor een goede conditie. Of 2 tot 3 keer een half uurtje joggen iedere week. Dit heeft een bewezen positief effect op uw hart en bloedvaten, diabetes, spijsvertering, gewrichten etc.

Deze nieuwe wetenschappelijke "7-Minute Workout" bestaat uit 12 oefeningen waarbij alleen een stoel en een muur nodig zijn, ideaal voor thuis. Er wordt alleen gewerkt met het lichaamsgewicht als belasting.
De oefeningen dienen in de aangegeven volgorde gedaan te worden, in verband met de afwisseling van spiergroepen. Elke oefening duurt telkens 30 seconden gevolgd door slechts 10 seconden rust. De intensiteit van de inspanning hoort op een schaal van 1-10 ongeveer een 8 te zijn; dus werk geconcentreerd. Zwaar, maar na 7 minuten bent u klaar. Klik hier voor een grotere afbeelding met de oefeningen.

Veel patiënten met rugklachten, pijn in de nek of hoofdpijn kiezen er voor om pijnstillers te gebruiken.rugpijn
Grootschalig onderzoek toont echter aan dat veel patiënten zich niet bewust zijn van de risico's die het gebruik van deze medicatie met zich meebrengt.

Met name voor de groep pijnstillers en ontstekingsremmers (NSAID's), waartoe bekende medicijnen als ibuprofen, diclofenac en naproxen behoren, wordt gewaarschuwd. Vooral maag- en darmproblemen en de beïnvloeding van andere medicijnen worden als risico genoemd. Paracetamol, niet behorend tot de NSAID's, geeft weinig maag- en darmklachten.
Wees dus voorzichtig met pijnstillers, ook als u ze zonder recept kunt kopen, ze zijn niet ongevaarlijk. Bijsluiters worden vaak niet gelezen, want daar schrik je toch alleen maar van, waardoor  bij de patiënt de kennis ontbreekt om de medicijnen op een veilige en juiste manier te gebruiken. 
Analyse van de gegevens van 7 miljoen patiënten met chronische pijn toonde aan dat 95% van deze patiënten gebruik maakte van pijnstillers en ontstekingsremmers. Vooral ouderen zijn een belangrijke risicogroep omdat ze vaker chronische klachten hebben en vaker een verminderde lever- en nierfunctie.

Is bedrust een goede remedie tegen rugklachten?Nieuws
De eerste gedachte bij lage rugklachten is vaak: ik ga in bed liggen en laat mij maar met rust, ik kom er pas uit als het over is. Helaas zorgt u er op die manier voor dat het herstel alleen maar langer gaat duren. Juist in beweging blijven bespoedigt het herstelproces. Uiteraard is het wel van belang om dat op een verstandige manier te doen: rustig wandelen en fietsen werkt uitstekend, net zoals rustig wat rekken en strekken of wat yoga oefeningen doen.
Uit onderzoek blijkt dat bedrust er voor zorgt dat de doorbloeding van de spieren en de beweeglijkheid van de gewrichten dramatisch afneemt. Ook wordt het kraakbeen in de gewrichten zachter/kwetsbaarder en nemen kracht, conditie en coördinatie af. De rug- en nekspieren hebben vooral de neiging om tijdens de bedrust in een verkrampte toestand te blijven. Rustig blijven bewegen heeft ook een positief effect op uw hart en longen, spijsvertering en zeker uw humeur. Lang zitten is overigens net zo slecht als lang liggen. 

De opleiding tot chiropractor is een vijfjarige voltijdsstudie op universitair niveau; gevolgd door een AECC Collegestagejaar en een afsluitend examen. Pas na deze zesjarige opleiding mag de chiropractor zich zelfstandig vestigen. Het is dus geen onderdeel van de opleiding fysiotherapie of een cursus.

Deze opleiding zorgt ervoor dat chiropractoren hun kennis en verfijnde tastzin ontwikkelen die noodzakelijk zijn voor het onderzoek en de behandeling van de vaak kleine stoornissen aan het bewegingsapparaat. 

Helaas is het nog niet mogelijk om in Nederland chiropractie te studeren. Om toegelaten te worden tot de opleiding is een V.W.O. diploma noodzakelijk met een NT of een NG profiel. Ook is een aanvullende Engelse taaltoets.

Hoewel chiropractoren in Nederland nog een relatief kleine groep vormen, zijn ze wereldwijd met 90.000 leden de derde beroepsgroep in de gezondheidszorg. Chiropractie bestaat al ruim 100 jaar en is ''gewoon'' in grote delen van de wereld. Met name in de Engelssprekende landen en  Scandinavië zijn chiropractoren volledig ingeburgerd.

In de nieuwe Chiropractisch vindt u de volgende interessante verhalen:NCA cover 03-2014maart 2014

Het ontstaan en de geschiedenis van de chiropractie.

Chiropractor Benjamin van Zuilekom vertelt over zijn rol in de Dakar Rally 2014.

De verschillen tussen chiropractie, manuele therapie en osteopathie worden verduidelijkt.

De ervaringen van een anesthesioloog als patiënt bij de chiropractor.

Wanneer is koelen verstandig en wanneer is warmte het best.

Annemarie Roosenberg - de Zoete informeert in een artikel  over het wetenschappelijk chiropratisch onderzoek waar ze mee bezig is aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Door op de afbeelding te klikken opent u de nieuwste Chiropractisch in een nieuw venster.


ad61In de koersweek van 2013 werd mij duidelijk dat dit niet zomaar een fietstochtje was; ik heb toem zes keer Alpe d'Huez opgefietst. Vele duizenden toeschouwers maakten al bij aankomst op zondag duidelijk dat dit een bijzondere week zou worden. De saamhorigheid onder deelnemers, supporters en vrijwilligers is waarschijnlijk het beste te vergelijken met schaatskoorts en de elfstedentocht. Het grote verschil is natuurlijk het goede doel in Frankrijk: Geld inzamelen voor de strijd tegen kanker.

Omdat ik, in mijn directe omgeving, niemand heb verloren aan kanker voelde ik mij vorig jaar een soort indringer; al die mensen om me heen met ontroerende verhalen! Maar door de indrukwekkende koersweek in Alpe d’Huez groeide het besef dat we de put moeten dempen voordat het kalf verdronken is.

Als trotse vader van twee gezonde jonge kinderen wil ik daarom zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek naar kanker zodat mijn gezin en familie compleet blijft!

bigstock-Person-digging-in-garden-24567146Door het milde weer is het tuinseizoen dit jaar vroeg begonnen en gezien het grote aantal blessures dat we ieder voorjaar zien, als gevolg van enthousiast tuinieren, hebben we een aantal handige adviezen op een rijtje gezet. Want soms ontstaan klachten door pure pech maar meestal waren ze te voorkomen geweest. We horen erg vaak ‘ik wilde alleen nog even snel…… en toen schoot het erin’.

We vinden het normaal om bij het sporten een ‘warming up’ te doen, maar doen dat niet als we een schutting in de tuin willen plaatsen, een conifeer uit de grond willen trekken of met de kruiwagen gaan lopen.

In Engeland wordt geadviseerd om je enigszins als een sporter voor te bereiden op het tuinieren. Wees niet bang, u hoeft geen trainingspak aan te trekken en te gaan rennen, licht stretchen en een wandelingetje maken om het lichaam goed wakker en warm te maken is genoeg. Ook goed nadenken over uw klus kan u veel leed besparen. Scheppen, graven, schoffelen, met kruiwagens lopen sjouwen: het is allemaal erg belastend voor de onderrug. Zeker als u de hele winter niets gedaan heeft.

Met deze 7 goede voornemens kunt u genieten van een betere rug en een betere gezondheid.LWK model


Deze  duidelijke stappen helpen u op weg naar een gezond 2014!

1- Zorg voor dagelijks minimaal 30 minuten lichamelijke inspanning. Zelfs een half uurtje rustig bewegen heeft al een duidelijke invloed op uw gezondheid. Niet alleen is het gunstig voor uw hart en bloedvaten, ook uw gewrichten en spijsvertering zijn er blij mee. Ook een vermindering van hoofdpijn en migraine kan optreden.

2- Meditatie en yoga kunnen uw stressniveaus verlagen waardoor uw weerstand verbetert en u minder snel ziek wordt.

3- Lach eens wat vaker. Onderzoek toont aan dat regelmatig lachen stress verlaagt en uw hart, longen en spieren activeert. Ook de endorfinen die vrijkomen hebben een positief effect op lichaam en geest.

4- Eet meer groene groente. Een dagelijkse portie groene groente levert de noodzakelijke vitaminen en mineralen om uw lichaam gezond te houden. Het 'slow-juicen' is een ideale manier om uw dagelijkse hoeveelheden binnen te krijgen.

ArtroseOuder worden heeft belangrijke gevolgen voor de kwaliteit van uw gewrichten. Uw kraakbeen en tussenwervelschijven worden dunner en minder elastisch. Het bewegeen gaat dan strammer en 
kan pijnlijk worden. Als gevolg daarvan gaan veel mensen minder bewegen waardoor de algehele conditie ook nog eens achteruit gaat. Het is essentieel, om ondanks het ongemak, in beweging te blijven. Uw chiropractor kan een belangrijke rol in spelen om het lichaam weer soepeler en beter in balans te brengen. Nog verstandiger is het om door middel van een verstandige levensstijl klachten te voorkomen. Ook daar adviseren we u graag bij. Een lichamelijk onderzoek is, samen met de anamnese, voldoende om de diagnose te stellen. Röntgenfoto's zijn zelden nodig.

Niet alleen bij ouderen!
Naast het ouder worden spelen meer factoren een rol bij het ontstaan van artrose: overgewicht en erfelijke factoren zijn belangrijk. Ook zwaar lichamelijk werk, (te) veel sporten en oude blessures zijn van invloed op de kwaliteit van uw gewrichten. Verder worden lichamelijke dysbalans, scoliose en beenlengteverschil als oorzaken genoemd.

Stress of RelaxOm gezond de kerst door te komen is voor veel mensen een uitdaging.
In het algemeen wordt er te weinig bewogen en te veel, en ongezond, gegeten en gedronken. Daarbij komt dan nog de stress; want we moeten prive en zakelijk nog van alles regelen alsof de wereld na 31 december niet meer bestaat. Als we dan ook nog met z'n allen bij elkaar gaan zitten en laat naar bed gaan, dan is het niet vreemd dat er problemen ontstaan.

We zien eigenlijk dat ons lichaam (en onze geest) overbelast wordt en onze weerstand afneemt. Dan kan het gebeuren dat we met een hele gewone beweging ineens door de rug gaan of met een stijve nek wakker worden. Onze rug lijkt als een soort zekering te werken: als er teveel op ons af komt dan begeeft die het.

Web watchHoewel wij er voor hebben gekozen om onze tarieven in 2014 niet te verhogen, is het de moeite waard om uw zorgverzekering tegen het licht te houden. U kunt nu veranderen van maatschappij en polis. Aangezien er grote verschillen zijn, ook in de vergoeding van uw chiropractie behandelingen, loont het om de verschillende mogelijkheden te bekijken.

Via chiropractievergoeding.nl krijgt u een actueel overzicht van de vergoedingen in 2014. Aangezien de vergoeding gebeurt uit het aanvullende pakket, gaat dit niet ten koste van uw eigen risico. Hoe hoog dat risico ook is.

Verder zien we dat ledenverenigingen als ICARE en EVEAN, voor hun leden, kortingen geven op de premie voor de basisverzekering en aanvullende verzekeringen.

Chiropractie een gezonde keuze.rug en nek 20112013

Het is opvallend hoe hinderlijk rug- en nekklachten kunnen zijn. Toch blijven veel mensen er lang mee doorlopen omdat de klachten er vaak ingeslopen zijn. Ook krijgen we soms de indruk dat mensen denken: het komt zo vaak voor, het zal er wel bij horen. Nog een opmerkinge die we vaak horen: ik heb nu al zolang last, daar zal wel niets aan te doen zijn. Het is echter niet normaal om pijn te hebben en in de meeste gevallen is er wel degelijk wat aan te doen.

Om deze mensen tegemoet te komen hebben we op zaterdag 30 november een vrijblijvende analyse van rug en nek. Wilt u gebruik maken van deze vrijblijvende service, meld u dan telefonisch aan op 072 5339963.

ErgonomieOmdat steeds meer volwassenen én kinderen veel tijd doorbrengen achter een beeldscherm is het belangrijker dan ooit om dat op een juiste manier te doen. Ook door het toenemende aantal werknemers dat op kantoor geen vaste werkplek meer heeft of thuis met laptop aan de keukentafel werkt. Door gebruik te maken van ergonomische principes kunt u veiliger, comfortabeler en efficiënter computeren; thuis en op uw werk. Ook voor werkgevers is het interessant om voor een goede werkplek te zorgen: fittere werknemers leiden uiteindelijk tot minder ziekteverzuim. 

Naast het instellen van uw werkplek is het belangrijk om enkele keren per uur op te staan want: ‘langdurig zitten is het nieuwe roken’ volgens het Diabetes Fonds. De gezondheidsrisico’s zijn namelijk net zo ernstig. Laat de lift links liggen als dat kan en neem de trap. Ga een stukje wandelen in de pauzes. De werktijd die u daardoor verliest wordt ruimschoots goedgemaakt door een verhoogde efficiency omdat u alerter blijft. Ook blijft het plezier in het werk langer aanwezig.

Gezonde voedingSteeds meer mensen hebben te maken met een te hoog cholesterolgehalte.
Volgens de bekende Mayo-clinic in de Verenigde Staten kunt u zelf een aanzienlijke bijdrage leveren aan het verlagen van uw cholesterolgehalte. Een hoog (HDL) cholesterol gehalte verhoogt de kans op hart en vaatziekten. Ook als u al medicijnen gebruikt vanwege uw hoge cholesterol, dan kunnen deze veranderingen bijdragen aan de effectiviteit van die medicijnen.

Bekende bijwerkingen van cholesterolverlagers zijn: spierpijn, gewrichtspijn en een grotere kans op verstuikingen.

Chiropractisch oktoberDe nieuwe NCA krant met interessante informatie over artrose en waarom hernia's niet altijd pijn veroorzaken. 

Ook vindt u informatie over pijn, het belang van een goede houding en het werk van de chiropractoren bij de Alpe d'HuZes.

Verder informatie over "de huisarts en de chiropractor".

Veel leesplezier gewenst.

Mocht u vragen of opmerkingen hebben, neem dan even contact op met uw chiropractor.

Door op de afbeelding te klikken opent "CHIROPRAKTISCH" automatisch in een nieuw venster.





Hardlopen is leuk en gezond, als u het tenminste verstandig aanpakt.Marathon

Het zwaarste deel van de marathon is van de bank naar de voordeur! Deze uitspraak van marathonkampioen Gerard Nijboer geeft aan dat het voor iedereen wel eens moeilijk kan zijn om te beginnen met lopen.

Voor veel mensen helpen hardloop apps (programma’s voor op uw smartphone) en schema’s om meer regelmaat en structuur in hun training aan te brengen.

Het is vaak verstandig om u aan te sluiten bij een hardloopgroep of atletiekvereniging. Dan krijgt u ook advies over looptechniek, trainingen op maat en kunt u direct vragen stellen en ervaringen uitwisselen met andere lopers. Dit werkt zeer motiverend en beschermt u voor overtraining.

Voor de mensen die zelf gaan lopen, en dat zijn er nogal wat, bieden de hardloop-apps een goede basis.

TigerSport en chiropractie: een goede keuze.

Waarom gaan veel sporters naar de chiropractor? Omdat ze optimaal willen
presteren!
Slecht functionerende gewrichten leiden tot veranderingen in het
bewegingspatroon, stijfheid van de spieren en gewrichten, minder kracht en
eerder optredende vermoeidheid. Uiteindelijk verminderen prestaties en ontstaan er blessures. Topsporters stellen de hoogste eisen aan hun lichaam en eisen dan ook een het hoogste op het gebied van begeleding.
Vroeger maakten toptennissers als John McEnroe en Martina Navratilova al gebruik van de diensten van chiropractoren om ze topfit te houden en sneller te laten herstellen van blessures en overbelasting. Recenter was bijvoorbeeld Venus Wlliams erg enthousiast: “Chiropractic gives me the flexibility I need to keep me in the game.”

Recht Je Rug volwassenen oefeningenRECHTJERUG© is een 3-minuten oefenprogramma voor de rug. Regelmatige training bevordert het evenwicht, de kracht en de flexibiliteit van rugspieren en wervelkolom. RechtjeRug dag 16 oktober 2013.Binnenkort is het weer zover. Op 16 oktober a.s. is het Wereld wervelkolom dag. De gelegenheid bij uitstek om het RECHTJERUG© programma onder de aandacht te brengen.

Het RECHTJERUG© programma is de Nederlandse versie van het Internationale oefenprogramma dat als wereldwijd initiatief van (para)medisch specialisten is ontwikkeld met als doel gewrichtsklachten te verminderen.RECHTJERUG© Nederland is gebaseerd op de Straighten Up campagnes in onder andere de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië en bestaat uit een aantal eenvoudige en leuke (!) oefeningen voor jong en oud die binnen 3 minuten uitgevoerd kunnen worden. De oefeningen zijn voor de rug, wat tandenpoetsen is voor het gebit, namelijk dagelijks onderhoud.

DSC 0009HEILOO – Dat chiropractie helpt om mensen beter, soepeler en met minder pijn te laten bewegen, is bij sommige mensen nog onbekend. Toch ervaren steeds meer mensen de positieve resultaten. Martin Roosenberg vestigde zich twintig jaar geleden met Praktijk Chiropractie Roosenberg aan de Kennemerstraatweg. De praktijk met zes behandelkamers telt inmiddels drie chiropractoren; naast Martin Roosenberg werken hier ook Annemarie Roosenberg-de Zoete en Marc-Jan Fransens.

Allen hebben een vijfjarige universitaire voltijd-studie in het buitenland (Engeland) gevolgd, omdat de opleiding in Nederland nog niet bestaat. Martin kwam tijdens zijn eerdere opleiding aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in aanraking met chiropractie. ,,In alle Engelssprekende landen en Scandinavië, maar ook dichterbij in België maakt chiropractie onderdeel uit van de reguliere geneeskunde. Ook in de topsport is chiropractie wereldwijd ingeburgerd en zijn chiropractoren vaak opgenomen in sportbegeleidingsteams.

Kind laptop kleinHonderd jaar geleden kregen kinderen een kromme rug door kinderarbeid. Nu door hun tablets en smartphones. 40 procent van de jongeren loopt met de rug van een 50-jarige.

Deskundigen waarschuwen voor een oprukkend fenomeen bij kinderen en jongeren: de gameboyrug.

Kinderen in de groei zitten zo vaak kromgebogen boven hun smartphones, Nintendo's of tablets, dat ze een kromme, vergroeide rug zouden ontwikkelen.

Hart met handenAls extra service is onze praktijk sinds kort ook op maandag en donderdagavond geopend.

Dit om tegemoet te komen aan de toenemende vraag van onze patiënten.

U bent bij ons in goede handen.

Voor een afspraak of meer informatie kunt u bellen met 072 5339963.





InformatieEen vrijblijvend informatie consult is mogelijk als u zich afvraagt of een chiropractor iets voor u kan betekenen. Tijdens het gesprek en korte onderzoek vormt de chiropractor zich een beeld om u zo goed mogelijk te adviseren.

Er volgt tijdens het informatie consult geen behandeling en het  is geen vervanging voor het eerste consult. Dat is uitgebreider en wordt vrijwel altijd aansluitend gevolgd door de eerste behandeling.

Aan deze service zijn géén kosten verbonden. Deze consulten vinden alleen plaats op afspraak en op basis van beschikbaarheid. Dus loopt u niet te lang door met uw klachten en belt u even voor een afspraak dan weet u meteen waar u aan toe bent en of de chiropractor iets voor u kan doen.
Heeft u een vraagAls u een vraag heeft kunt u natuurlijk altijd even bellen. Mocht u een vraag hebben als onze praktijk gesloten is, dan kunt u een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij doen ons best om die dan zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Om afspraken te wijzigen is het voor ons prettiger als u belt in plaats van mailt.