Senior

De patiënt moet het bed uit.

SeniorNaast het zitten is nu ook het liggen aan de beurt. Het is zelfs dodelijk volgens hoogleraar interne geneeskunde en ouderengeneeskunde Andrea Maier. Ze pleit voor een revolutie in het ziekenhuis: de patiënt moet, als het ook maar enigszins kan, het bed uit! Ze betoogt dat veel mensen slechter het ziekenhuis uitgaan dan dat ze erin kwamen.

Wie in het ziekenhuis verblijft verliest snel veel spiermassa. En dat is zeer moeilijk weer op te bouwen. Een gezonde 65-jarige is na tien dagen liggen zo’n 15 procent van zijn spiermassa kwijt. Voor zieke mensen gaat het nog sneller.

De jongste hoogleraar interne geneeskunde van Nederland doet aan de VU in Amsterdam onderzoek naar de gevolgen van inactiviteit. Onze spieren gaan erg snel achteruit als ze niet regelmatig gebruikt worden: “If you don’t use them, you loose them”. Veel vitale ouderen, die bijvoorbeeld een heup breken en daardoor lang inactief zijn, gaan opvallend snel achteruit waardoor ze niet meer zelfstandig kunnen wonen. Doordat patiënten thuis hun dagelijkse routines uitvoeren gaat het herstel daar beter.

Als onze spiermassa en spierkracht afnemen gaat het snel bergafwaarts. Er is zelfs een relatie tussen knijpkracht en geheugen. Ook is de knijpkracht van een 60-jarige zelfs een voorspeller van de levensverwachting.
Vanaf ons 35ste levensjaar neemt de spierkracht geleidelijk af, vanaf ons 50ste jaar gaat het sneller bergafwaarts met bijna een pond per jaar! Op een gegeven moment zakt de krachtwaarde onder het niveau dat nodig is om zelfstandig te kunnen leven.
Uiteraard spelen onze genen en opvoeding een rol, maar dat doen voeding en veel bewegen ook.


joggingEr wordt gepleit voor een mentaliteitsverandering in de gezondheidszorg: waarom kan een patiënt niet zelf eten gaan halen, zelf zijn koffie zetten en zichzelf wassen? Nu liggen patiënten 21 à 22 uur per dag, terwijl liggen wachten op herstel juist schadelijk is. Het ziekenhuis moet een behandelcentrum worden waar patiënten alleen liggen als het echt niet anders kan. Er wordt gewerkt aan nieuwe ziekenhuizen, met meer mogelijkheden om op eigen niveau te kunnen bewegen.

Uiteraard neemt de spiermassa niet alleen af als u in het ziekenhuis ligt. Ook thuis liggen of lang op de bank hangen vermindert uw spiermassa en spierkracht. En dat geldt niet alleen voor ouderen, maar voor alle leeftijden. Uw spieren bestaan uit levende cellen die alleen hun werk goed blijven doen als ze ook regelmatig wat te doen krijgen. Blijf dus zoveel mogelijk in beweging: dagelijks minimaal een half uur met een intensiteit die ervoor zorgt dat uw hartslag omhoog gaat en uw ademhaling sneller wordt. Met een goede basisconditie komt u minder snel in de problemen en als er dan toch wat misgaat dan bent u sneller weer hersteld. Helaas overschatten veel mensen hoeveel ze bewegen en halen ze dat dagelijkse half uurtje niet.

Uw chiropractor helpt u graag om fit te blijven door u soepel te houden en te adviseren welke manier van bewegen in uw situatie het beste is.