stekker

Kort nieuws lente 2018

Duurzaam

stekker

Sinds kort is onze praktijk volledig over gegaan op groene energie en hebben we 25 zonnepanelen gekocht op het dak van de gemeentewerf in Heiloo.

De privacywet

wetDe General Data Protection Regulation (GDPR) is een wet die is aangenomen in de Europese Unie en gaat op 25 mei 2018 in. In Nederland heet dit de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Deze wet geldt voor alle instanties die persoonsgegevens verwerken; dus zeker in de zorg en ook voor onze praktijk. Wij maken al jaren gebruik van een gerenommeerd computerprogramma, we gebruiken tweetraps authenticatie, maken alleen gebruik van beveiligde internetverbindingen die automatisch worden verbroken als ze korte tijd niet gebruikt worden en externe partijen kregen in het verleden en krijgen in de toekomst nooit toestemming om bij uw gegevens te komen. Ook gebruiken we de veiligste software met de laatste updates. Uw gegevens zijn bij ons dus veilig.

In beweging

poraadKinderen spelen onvoldoende buiten en basisschool leerlingen presteren steeds minder tijdens de gymles. Ze kunnen bijvoorbeeld minder goed touwzwaaien, mikken op een basket en gooien met een bal. Twintig procent van de basisschool leerlingen kon geen bal vangen blijkt uit onderzoek van de primair onderwijs raad. Ook het aantal te dikke kinderen is de afgelopen 10 jaar verder toegenomen. De bewegingsvaardigheden zijn vanaf 1980 al flink achteruit gegaan. Om een leven lang te bewegen is goed bewegingsonderwijs met een gymleraar noodzakelijk adviseert de PO-raad. Als chiropractor ondersteunen wij dit advies volledig en wijzen er op dat naast de verantwoordelijkheid van de school ook de ouders een belangrijke rol spelen.

Met z’n drieën zie je meer

plosoneEr is weer een artikel van Annemarie gepubliceerd. Dit keer was het een samenwerking van het Max Planck Instituut in Berlijn en de Vrij Universiteit in Amsterdam. De conclusie is: door met meerdere personen naar een MRI-scan te kijken kom je tot meer accurate diagnose. Vreemd genoeg is dit nog nooit eerder onderzocht en wordt in de dagelijkse praktijk slecht door één persoon een beoordeling gedaan. Drie beoordelaars lijkt ideaal te zijn; met meer dan drie wordt het onpraktisch in de praktijk en wordt de precisie niet veel meer verhoogd. Naar aanleiding van dit onderzoek moeten we ons dus afvragen of en hoe dit in de dagelijkse praktijk moet worden veranderd omdat een hogere accuratesse wel meer tijd en dus ook geld kost. Via deze link kunt u het gehele artikel lezen.

Diabetes neemt al jaren toe

diabetesOok hier weer een vervelende (en voor de maatschappij dure aandoening) die in veel gevallen wordt veroorzaakt door een ongezonde levensstijl. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben inmiddels diabetes mellitus. Ruim 90% heeft diabetes type 2. Bij deze vorm van diabetes lukt het niet om dmv insuline de bloedsuikerspiegel te regelen. Hierdoor blijft er te veel suiker in het bloed. Patiënten met diabetes zijn vaker moe, hebben last van kortademigheid, hebben vaak last van hun ogen, hebben vaker last van ontstekingen en genezen trager. Wat vroeger ouderdomssuiker heette dekt de lading al lang niet meer. Het komt steeds vaker ook bij jonge mensen voor.
Het Diabetes Fonds merkt op dat een tekort aan lichaamsbeweging, overgewicht, ongezond eten en roken belangrijke risicofactoren zijn. Ook speelt erfelijkheid en ouder worden een rol.
Gelukkig is er vaak wat aan te doen: door gezonder te eten, meer te bewegen en af te vallen reageert het lichaam weer beter op insuline en er zijn zelfs mensen die helemaal geen insuline meer nodig hebben. Het is uiteraard nog beter om te voorkomen dan te genezen. Een actieve manier van leven en gezond eten zijn daarbij essentieel.