Nek- en rugklachten door smartphone en tablet
De techniek staat voor niets en het gebruik van mobiele schermen is dan ook niet meer weg te denken.
Doordat we steeds meer op onze smartphone en tablet kijken (voor de jongvolwassenen is dat al meer dan 3 uur per dag), is er ook een duidelijke toename van klachten ontstaan. De ‘tech neck’ verwijst naar klachten van de nek, schouder en arm die veroorzaakt worden door het langdurig voorovergebogen zitten kijken naar een mobiel beeldscherm. De afgelopen jaren is daardoor onder jongeren zelfs meer dan een verdubbeling van de klachten opgetreden.
Een probleem met het gebruik van een mobiel beeldscherm is dat een langdurig vooroverbuigen van het hoofd de druk op de nek bijna tienvoudig laat toenemen. Hierdoor kan de stress op de cervicale wervelkolom (nek) leiden tot gewrichts- en spierpijn, houdingsveranderingen, vroege degeneratie en andere symptomen zoals hoofdpijn en tintelingen in armen/handen. In de ontwikkeling van de wervelkolom van een kind of een puber kunnen de gevolgen van een ‘tech neck’ onomkeerbaar zijn. Spieren en gewrichten zijn gemaakt om te bewegen, niet om langdurig stil te zitten.
Wat kunt u doen om de ’tech neck’ te voorkomen?
Als u werkt met een mobiel scherm is een goede houding essentieel. Controleer die dan ook regelmatig want we hebben de neiging om ‘weg te zakken’. Bijna iedereen houdt de telefoon veel te laag (op borsthoogte of zelfs nog lager) en buigt nek dan maximaal naar beneden. Een betere manier is om de smartphone op ooghoogte te houden en de arm te ondersteunen. Als alternatief kan je ook de elleboog op een tafel of een kussen op schoot laten rusten. Het punt is dus om het scherm naar de ogen te brengen en niet de ogen naar het scherm! Hetzelfde geldt voor tablets. Met het gebruik van tablets op basis- en middelbare scholen is het belangrijk voor kinderen vanaf het eerste gebruik leren de juist houding aan te nemen om blessures te voorkomen en een gezonde ontwikkeling van hun wervelkolom te waarborgen. Het gebruik van een standaard voor de tablet is aan te raden.
Lang zitten is slecht, neem regelmatig pauzes! Een statische houding veroorzaakt snel spiervermoeidheid en stress in de gewrichten. Beweeg uw hoofd in alle richtingen en breng de schouders omhoog en naar beneden meerdere keren per uur. Wacht niet met bewegen tot u last heeft want dan bent u te laat. Pijn is een teken dat er iets niet goed gaat: u zit verkeerd of u zit te lang. Probeer dat te voorkomen.
Veel en afwisselend bewegen, een correcte houding, regelmatig een korte pauze en veel water drinken helpen u om klachten te voorkomen. Houd verder ook uw (werk)stress niveau in de gaten want een te hoge werkdruk zorgt voor een verdere toename in spierspanning en de daarmee samenhangende klachten.
De techniek kan u ook helpen: Android heeft bijvoorbeeld de App: Text Neck Indicator die ‘realtime’ uw beeldschermgebruik in de gaten houdt. Ook voor de tablets en computers zijn er programma’s (bijvoorbeeld f.lux en Twilight ) die tegen de avond de kleurtemperatuur van uw scherm van overwegend blauw naar meer rood laten veranderen waardoor het beeldscherm gebruik een minder schadelijke invloed heeft op uw nachtrust. Zet verder de lettergrootte op uw scherm zodanig groot en zorg voor voldoende contrast zodat u niet hoeft te knijpen met uw ogen.
Wanneer is het verstandig om uw chiropractor te bezoeken?
Hoewel preventie uiteraard de basis is, is het raadzaam om een chiropractor te raadplegen om te zien of de behandeling nodig is als u of uw kind de volgende symptomen heeft:
1. Nekpijn die langer dan een paar dagen duurt of regelmatig terugkeert.
2. Hoofdpijn die erger wordt aan het einde van de dag.
3. Ochtend stijfheid na een dag van intensief schermgebruik.
4. Spierspanning op de schouders of tussen de schouderbladen.
5. Tintelingen in de armen, handen of vingers.
De afbeeldingen laten in het rood (links) de foutieve en in het groen (rechts) de correcte manier van werken zien voor een smartphone en tablet.