Ischias

Ischias: wat is het en hoe komt u er van af?

IschiasIschias is een klacht die vaak voorkomt en in vrijwel alle gevallen uitstekend te behandelen is door uw chiropractor.

Wat betekent het: de term “Ischias” betekent dat er sprake is van een irritatie van de ischias zenuw. Deze zenuw (de officiële benaming is nervus ischiadicus) is de grootste zenuw in het lichaam en loopt vanaf het onderste deel van uw wervelkolom, door de bil, naar het been en de voet. Deze zenuw stuurt de spieren in het been aan en zorgt voor het gevoel in het been.

Hoe uit ischias zich: een irritatie een zenuw kan dan ook klachten opleveren in het gebied waar die zenuw heen gaat. Doordat deze zenuw zo groot is en een groot gebied ‘aanstuurt’ kunnen de klachten per patiënt enorm variëren. In een vroeg stadium is er vaak slechts een lichte doffe pijn met tintelingen in het been aanwezig. Wordt dit niet adequaat opgelost dan ontstaat er uiteindelijk een heftige zenuwpijn (brandend, scherp, stekend) van de bil naar het been. Soms zijn de klachten alleen in de bil of de kuit aanwezig.

Waardoor ontstaat het: Als er één of meerdere gewrichten niet goed functioneren, heeft dat een grote invloed op de omliggende spieren en gewrichten waardoor er veel spierspanning ontstaat met een grote kans op een zenuwirritatie.
In een vroeg stadium is dan ook vaak een slechte stand en beweeglijkheid van de onderrug, bekken of heup aanwezig. Deze stoornissen kunnen  bijvoorbeeld ontstaan door te veel zitten, een misstap, een bekkenscheefstand of verkeerd tillen. Stress, overgewicht en een slechte conditie maken ons nog eens extra vatbaar voor deze klachten. Ook tijdens de zwangerschap komt ischias vaak voor.

Diagnose: Doordat de klachten erg kunnen lijken op die bij een hernia, worden deze termen regelmatig door elkaar gehaald. Bij een hernia worden de klachten echter veroorzaakt door de druk van een tussenwervelschijf op een zenuwwortel. De behandeling is daarvoor dan ook anders. Uw chiropractor is deskundig en ervaren in het vinden van de oorzaak van uw klachten en het uitvoeren van de gepaste behandeling die daar bij hoort. Ischias is niet te zien op een röntgenfoto.

Hoe ziet de behandeling er uit: de behandeling is er op gericht om de stand en beweeglijkheid van de wervelkolom en het bekken te herstellen waardoor de irritatie van de zenuw afneemt en er herstel optreedt. Bij de behandeling werkt de chiropractor met zijn handen en maakt hij gebruik van de speciaal ontwikkelde behandeltafels. Daarnaast kan soms gebruik gemaakt worden van Dry needling. Ook krijgt u advies op maat met betrekking tot (werk)houding, sport en oefeningen.

Snel weer in balans en in beweging
Hoe voorkomt u ischias: Hoewel de klachten bij ischias plotseling kunnen optreden, is de onderliggende oorzaak vaak al langer aanwezig. Lastig is dat de patiënt zich niet altijd bewust is van die, aanvankelijk kleine, functiestoornissen. Luister naar uw lichaam en laat het bijtijds controleren door uw chiropractor. Daarnaast is het uiteraard belangrijk om verstandig en regelmatig te bewegen. Hoe fitter u bent hoe kleiner de kans op problemen!

Conclusie: Wacht niet tot de klachten op zijn hevigst zijn en u geen kant meer op kunt. Er kan veel pijn bespaard worden door bijtijds uw chiropractor te bezoeken. Door de wervelkolom goed te onderhouden, vermindert u de kans op herhaling en behoudt u een optimale bewegingsvrijheid.