In beweging voor een gezonde rug

Uw spieren en gewrichten worden niet vanzelf gezond en ook om ze gezond te houden is aandacht en onderhoud nodig. We leggen u graag uit wat u er zelf aan kunt doen, en dat is gelukkig vrij eenvoudig. 

In de wetenschap wordt vaak gesproken van ‘de rugpijn paradox’: hoe komt het dat steeds meer mensen last hebben van rugklachten terwijl we minder zwaar lichamelijk werk doen dan vroeger en bijna alles geautomatiseerd is? De verklaring is dat we als gevolg van onze inactieve levensstijl, waarbij we de hele week hetzelfde werk doen en dezelfde bewegingen maken, steeds minder sterk worden en minder belastbaar zijn. Dit proces verloopt langzaam en wordt wel vergeleken met het roken: de negatieve effecten komen pas na vele jaren. 

In de sportwereld worden de volgende principes gebruikt: als u, verstandig gedoseerd, iets meer doet dan u gewend bent dan gaat u vooruit. U wordt sterker en uw conditie verbetert. Dat is een gezonde trainingsprikkel. Als u plotseling veel meer doet dan u gewend bent dan raakt u overbelast en geblesseerd. Dat is onverstandig, omdat iedere blessure, afgezien van de pijn en het ongemak, ook een litteken achter laat. Maar als u minder doet dan nodig is dan gaat u achteruit. Dat is onderbelasting. U moet zich dus inspannen om te blijven zoals u bent. Dat is het ‘Use it or lose it’ principe van gezondheid en onderhoud

Dit is ook actueel in ons dagelijks leven omdat het grootste deel van de Nederlanders tegenwoordig te weinig beweegt en daardoor allerlei lichamelijke klachten krijgt. Een te passieve levensstijl resulteert dus niet in stilstand, maar in degeneratie. Ons lichaam is gemaakt van levende cellen die alleen gezond blijven als ze ook regelmatig op een verstandige manier gebruikt worden. Ons lichaam stopt geen energie in processen die niet nodig zijn. Als u het grootste deel van de dag zittend doorbrengt, verspilt uw lichaam geen energie aan het gezond houden van uw spieren en gewrichten. U wordt dus minder belastbaar. 

Lang zitten zorgt bijvoorbeeld voor een verslapping van de buik- en bilspieren. Daarnaast ontstaat er ook, door een ‘bolle’ zithouding, een overbelasting van de tussenwervelschijven, waardoor een grotere kans op rugklachten ontstaat. Iedere twintig minuten even opstaan en vier keer per dag een kwartiertje wandelen kan een groot deel van deze problemen al oplossen. 

Als u loopt gaat er namelijk, iedere keer als u uw voet neerzet, een schokje door uw botten waardoor ze automatisch meer kalk vasthouden en sterker worden. Ook uw conditie en coördinatie gaan vooruit waardoor de kans op een val of ongeluk kleiner wordt. Die schokbelasting tijdens het wandelen is ook ideaal voor uw tussenwervelschijven. Dat effect heeft u niet tijdens het zwemmen of fietsen. 

De belastbaarheid van het lichaam verschilt enorm per individu. Het neemt af met tientallen procenten als gevolg van inactiviteit en met het ouder worden. Experts adviseren daarom wekelijks: 1- twee dagen wat krachtoefeningen te doen, 2- twee dagen wat conditietraining, 3- twee dagen te werken aan de flexibiliteit van met name heupen en schouders, en 4- een dag rust te nemen. 

Uw leefstijl kan dus een grote invloed hebben op uw gezondheid. Omdat u zelf bepaalt wat u eet en drinkt en hoeveel u beweegt, bent daardoor in feite een ‘bodybuilder’ of u het leuk vindt of niet. 

Verder is het belangrijk om bij het sporten en bewegen niet alleen te kijken wat uw doel is, maar vooral wat de mogelijkheden van uw lichaam zijn. Niet iedereen heeft het lichaam om een halve marathon te lopen of aan zware krachttraining te doen. Bouw uw activiteiten verstandig op en beweeg regelmatig. Gezond en verstandig bewegen hoeft u niets te kosten, u kunt dat thuis doen en u hoeft nergens lid van te worden als u dat niet wilt, maar u kunt er ook voor kiezen om te sporten onder goede begeleiding. 

Wij adviseren u graag wat in uw specifieke situatie verstandig is met betrekking tot beweging, ergonomie en oefeningen. Maatwerk is vereist want iedereen heeft andere wensen en mogelijkheden.