Stress of Relax

Een gezonde kerst?

Stress of RelaxOm gezond de kerst door te komen is voor veel mensen een uitdaging.
In het algemeen wordt er te weinig bewogen en te veel, en ongezond, gegeten en gedronken. Daarbij komt dan nog de stress; want we moeten prive en zakelijk nog van alles regelen alsof de wereld na 31 december niet meer bestaat. Als we dan ook nog met z’n allen bij elkaar gaan zitten en laat naar bed gaan, dan is het niet vreemd dat er problemen ontstaan.

We zien eigenlijk dat ons lichaam (en onze geest) overbelast wordt en onze weerstand afneemt. Dan kan het gebeuren dat we met een hele gewone beweging ineens door de rug gaan of met een stijve nek wakker worden. Onze rug lijkt als een soort zekering te werken: als er teveel op ons af komt dan begeeft die het.

Het is natuurlijk jammer dat we ondanks het feit dat we vakantie hebben, er vaak niet van opknappen. Misschien dat daarom veel mensen zeggen: ik ben altijd  blij als het weer januari is. Vreemd eigenlijk, want we horen nooit iemand zeggen: ik ben blij dat mijn zomervakantie er weer op zit.

Is er wat aan te doen? Ja, uiteraard! Veel problemen zijn te voorkomen door gewoon in beweging te blijven en normaal te eten. Omdat er visite komt hoeft u nog niet de hele dag binnen te blijven zitten. Misschien moet u dat tweede en derde bord eten maar niet volscheppen. Het is ook mogelijk om lekker en gezond te eten.
Dat voorkomt weer een schuldgevoel, en een aantal dieetpogingen achteraf. Wat er niet aan komt hoeft er ook niet af! Zorg er voor dat u ook na de feestdagen nog op de weegschaal durft te staan. Het dagelijkse leven gaat een stuk prettiger met een lichaam dat goed functioneert.

En mocht het dan, ondanks de goede voornemens, toch mis gaan, dan weet u ons te vinden.