De supervitamine S
“Als ik u zou zeggen dat er een middel is waarvan bewezen is dat het u zelfverzekerder maakt, sterker en sneller. Het geeft u meer wilskracht en doorzettingsvermogen en het maakt u minder impulsief en verbetert uw concentratievermogen. Het verkleint de kans op suikerziekte en overgewicht. Ook verbetert het uw afweersysteem, uw herstelvermogen, verlaagt het uw bloedruk en laat het uw hersenen beter functioneren. Het maakt u ook nog eens gelukkiger en zelfs uw financiën, uw liefdesleven en relaties gaan erop vooruit. Het verbetert uw mogelijkheid om te dromen en te geloven in uzelf.
Zou u geloven dat dat middel bestaat en zou u geïnteresseerd zijn, of klinkt het te mooi om waar te zijn? En als ik dan nog vertel dat er geen bijwerkingen zijn en dat iedere universiteit op aarde het heeft onderzocht en niemand twijfelt aan de resultaten.
Deze prikkelende vraag is van Gerrit Keferstein, een duitse arts en “Performance consultant”. Hij gaf deze presentatie op het symposium: “Helping the best to get better”. Hij is bekend van zijn jarenlange en innovatieve werk op het gebied van optimalisering van regeneratie en herstel bij topsporters. Maar zijn inzichten zijn belangrijk en toepasbaar voor ons allemaal.
Het middel met al deze positieve effecten waar Keferstein het over heeft is: SLAAP.
Het probleem is dat veel mensen slecht slapen. In Nederland slaapt één op de vijf mensen slecht en gebruikt één op de tien daarvoor slaapmedicatie.
De verklaring:
Stress speelt een steeds grotere rol in ons leven en veel medicijnen, alcohol en drugs hebben een negatief effect op het aantal uren en de kwaliteit van onze slaap. Ook slechte voeding speelt een rol. We krijgen vaak niet voldoende vitaminen en mineralen binnen om melatonine aan te maken. Melatonine is essentieel voor een goede slaap.
De oplossing:
Onze slaapomgeving is van groot belang: donker, stil en koel is ideaal.
Gebruik geen blauwe schermpjes van tablet of mobiel s ’avonds. Onze hersenen denken bij blauw licht namelijk dat het daglicht is en dat we dus wakker moeten blijven. Deze verstoring van ons bioritme gaat ten koste van onze gezondheid. Ga dus op tijd naar bed om ons ritme te herstellen.
Verder is het belangrijk om voor het slapen gaan tot rust te komen door ‘de stress van dag van je af te laten glijden’; mediteren en ademhalingsoefeningen kunnen daarbij helpen.
Het helpt om overdag veel te bewegen en regelmatig buiten te zijn i.v.m. de opname van zuurstof en het natuurlijke licht. Als dat niet tijdens het werk lukt dan moet het dus voor of na het werk!
Ook uw rugklachten herstellen beter als u beter slaapt. Het is zelfs nog mooier: als u beter slaapt krijgt u minder snel rugklachten.