A- A A+
RugklachtenTachtig procent van de bevolking krijgt vroeg of laat te maken met lage rugklachten. Bij 95% van deze mensen worden de klachten veroorzaakt door een functiestoornis van de wervelkolom. Bij slechts een paar procent is er sprake van een duidelijke beschadiging zoals een hernia.

De zenuwen die tussen de wervels uitkomen kunnen geïrriteerd raken door slecht bewegende wervels. Wervelblokkades die deze irritatie veroorzaken kunnen plotseling ontstaan door een verkeerde beweging, maar ook geleidelijk door een slechte lichaamshouding. Ook verzwakken ze vaak door te weinig lichaamsbeweging.

IschiasIschias: betekent dat er een irritatie is van de ischiaszenuw. Die gaat vanuit uw onderrug, door de bil helemaal naar de tenen. Bij een irritatie van deze zenuw straalt de pijn dan ook door de bil naar de kuit.

Spit: betekent niets meer of minder dan plotseling ontstane hevige lage rugpijn. Het is dan ook meer een omschrijving van wat er gebeurde dan een daadwerkelijke diagnose. Door de forse spierkrampen en pijn kan de patiënt vaak nauwelijks bewegen.

Lumbago: betekent slechts ‘pijn in de lendenen’. Hier is dus geen uitstraling naar het been.

HNPBij een hernia zorgt een uitpuilende tussenwervelschijf voor irritatie en druk op de zenuw. De pijn is dan niet alleen in de rug maar door de zenuwirritatie ook in het been. In ernstige gevallen kunnen er uitvalsverschijnselen zijn: verminderde kracht, veranderd gevoel (prikkelingen, tintelingen of gevoelloosheid) en verminderde reflexen in het been.

Een hernia ontstaat niet zomaar. Vaak is er al langer sprake van overbelasting of irritatie van de rug waardoor de tussenwervelschijf uiteindelijk zodanig beschadigd raakt dat die uitpuilt tegen de zenuw.

Voor de behandeling van hernia’s en ischias hebben we speciale behandeltafels om de druk op de wervelkolom en zenuwen te verminderen. Deze methode is ook uitermate geschikt voor mensen die bijvoorbeeld stenose hebben of al aan hun rug geopereerd zijn.

De bekkengewrichten horen enigszins beweeglijk te zijn. Te veel of te weinig beweging veroorzaakt klachten. Vooral klachten van de SI-gewrichten komen veel voor. Bekkeninstabiliteit is een gevolg van teveel beweging in de bekkengewrichten.

Pijn in bovenrugPijn in de bovenrug komt weliswaar minder vaak voor dan in de onderrug, maar het kan zeer vervelend zijn omdat er vaak geen houding te vinden is waarin de pijn verdwijnt. Deze klachten ontstaan vaak door een verkeerde houding en een enkele keer door een verkeerde beweging. Met name de gewrichtjes waarmee de ribben aan de wervels scharnieren kunnen plotselinge hevige pijn geven. Hoesten, niezen en diep ademhalen kan pijnlijk zijn en lijken op symptomen die horen bij hartklachten. 

Chiropractoren zijn gespecialiseerd in het behandelen van bovengenoemde klachten. Door een gedoseerde druk uit te oefenen op specifieke plaatsen van de gewrichten en spieren wordt de beweeglijkheid hersteld.

Beweging en een actieve behandeling, in plaats van bedrust of passiviteit, bevordert het herstel bij rugklachten.

Hieronder vindt u onze lage rugklachten folder.
   
LRP folder