A- A A+
Nekpijn vrouwOnze nekwervels zijn klein en erg beweeglijk en gevoelig voor verkeerde belasting en stress. Er kunnen slecht functionerende nekwervels en verkrampte spieren ontstaan die naast nekpijn ook hoofdpijn veroorzaken en uitstraling naar de schouder en arm(en) geven.

Duizelingen, oorsuizen en tintelende vingers komen ook vaak voor. Uw chiropractor kan bij veel van deze klachten uitkomst bieden.

De klachten ontstaan meestal geleidelijk en soms plotseling. Een juiste houding is van groot belang, vooral tijdens uw werk en tijdens de nachtrust. Langdurig zittend werk en veel herhalende bewegingen zijn bekende risicofactoren, net zoals spanning en stress. Verder wordt, naarmate we ouder worden, de elasticiteit van de wervelkolom en spieren minder. Vanzelfsprekend hebben we behandeltechnieken die daarbij aansluiten.

Plotseling kan het mis gaan als gevolg van een val, verkeerde beweging of ongeval.

WhiplashWhiplash
Whiplash problemen ontstaan niet alleen tijdens auto-ongevallen. Ook een val of een duw kan deze klachten veroorzaken. De nek maakt dan een snelle onverwachte beweging. Aanvankelijk kan het lijken dat de problemen wel meevallen. De klachten ontstaan soms pas na enige tijd.

Veel whiplashpatiënten hebben niet alleen een pijnlijke stijve nek maar een scala van klachten. Dat duidt er op dat ook de spieren, pezen, banden, gewrichtskapsels en het zenuwstelsel een flinke ‘klap’ hebben gehad. Onder andere hoofdpijn, duizelingen, vermoeidheid, oorsuizen, concentratieproblemen en evenwichtsstoornissen kunnen voorkomen na een whiplash. Maar letterlijk iedere whiplash patiënt is anders.

Uw chiropractor zal dan ook de behandeling aanpassen aan uw situatie.  Het doel zal zijn om de wervelkolom weer voorzichtig en zorgvuldig in beweging te brengen en de spierspanning te herstellen.  Ook kan hij oefeningen adviseren om de wervels te stabiliseren en mobiliseren zodat u zelf ook een actieve bijdrage kan leveren aan uw herstel.

HoofdsteunOm een whiplash te voorkomen is het belangrijk om uw hoofdsteun in de auto correct af te stellen: bovenkant hoofdsteun gelijk aan bovenkant hoofd én voorkant hoofdsteun niet verder dan 4 cm van de achterkant van het hoofd. De meeste hoofdsteunen staan standaard te laag en te ver naar achter.

Veel patiënten met nekklachten blijven, tegen beter weten in, hopen dat de klachten vanzelf wel over gaan. Door tijdig een chiropractor te raadplegen kunt u voorkomen dat klachten chronisch worden. Een actieve, maar voorzichtige, aanpak geeft betere resultaten dan een halskraag of overdreven rust.

Chiropractoren zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van nekklachten en de daarmee samenhangende problemen. Bij uw eerste consult volgt er na het invullen van het intakeformulier een intakegesprek en een uitgebreid onderzoek waarbij onder andere uw kracht, reflexen en gevoel wordt gecontroleerd. Ook de balans en beweeglijkheid van de wervelkolom wordt in kaart gebracht. Na het stellen van de diagnose krijgt u verdere uitleg en volgt in vel gevallen direct de eerste behandeling.

In veruit de meeste gevallen zijn nekklachten en de gevolgen van een whiplash uitstekend te behandelen door middel van chiropractie. Uw chiropractor zal u graag adviseren wat u, met betrekking tot oefeningen en preventie, zelf kunt doen.