A- A A+
Hoofdpijn vrouwHoewel hoofdpijn zeer vaak voorkomt, bestaat ‘gewone' hoofdpijn niet. Het is niet normaal om hoofdpijn te hebben. De meest voorkomende vormen van hoofdpijn zijn spierspanningshoofdpijn en migraine.

Bij spierspanningshoofdpijn worden de klachten veroorzaakt door een te hoge spanning in de spieren van de nek. In veel gevallen wordt dit veroorzaakt door slecht functionerende nekwervels.

MigraineMigraine kenmerkt zich door een hevige kloppende pijn aan één zijde van het hoofd. Vaak, maar niet altijd, is er sprake van een aura: voor de hoofdpijn begint zijn er flikkeringen of vlekken voor de ogen. Vaak zijn patiënten misselijk en overgevoelig voor licht en geluid. Bij kinderen presenteren de klachten zich vaak anders dan bij volwassenen waardoor er vaak niet direct aan migraine gedacht wordt.

Aangezichtspijn is een vorm van hoofdpijn waarbij de pijn voornamelijk in het gezicht is. Ook die vorm van hoofdpijn kan veroorzaakt worden door blokkades van met name de bovenste nekwervels.

Chiropractoren hebben de kennis en ervaring om de klachten te verhelpen of te verminderen. Hoewel er meerdere oorzaken een rol kunnen spelen bij hoofdpijn (stress, vermoeidheid, hormonen etc.) ervaren veel patiënten verlichting als de beweeglijkheid van de nek en spierspanning weer hersteld worden.

De behandeling is er op gericht om, door middel van een precies gedoseerde druk op specifieke plaatsen op de wervels en spieren, de functie te herstellen en de irritatie van de zenuwen te verminderen.  Advies met betrekking tot oefeningen en ergonomie speelt een belangrijke rol bij de behandeling van hoofdpijn door chiropractoren.

Recent werd er de aandacht op gevestigd dat meer mensen lijden aan hoofdpijn juist als gevolg van een overmatig gebruik van pijnstillers. Dit heet medicijnafhankelijke hoofdpijn waarbij u het risico loopt steeds meer medicijnen te gebruiken zonder dat dat een gunstig effect heeft.