Tachtig procent van de bevolking krijgt vroeg of laat te maken met lage rugklachten. Bij 95% van deze mensen worden de klachten veroorzaakt door een functiestoornis van de wervelkolom. Bij slechts een paar procent is er sprake van een duidelijke beschadiging zoals een hernia.
De zenuwen die tussen de wervels uitkomen kunnen geïrriteerd raken door slecht bewegende wervels. Wervelblokkades die deze irritatie veroorzaken kunnen plotseling ontstaan door een verkeerde beweging, maar ook geleidelijk door een slechte lichaamshouding. Ook verzwakken ze vaak door te weinig lichaamsbeweging.
Ischias: betekent dat er een irritatie is van de ischiaszenuw. Die gaat vanuit uw onderrug, door de bil helemaal naar de tenen. Bij een irritatie van deze zenuw straalt de pijn dan ook door de bil naar de kuit.
Spit: betekent niets meer of minder dan plotseling ontstane hevige lage rugpijn. Het is dan ook meer een omschrijving van wat er gebeurde dan een daadwerkelijke diagnose. Door de forse spierkrampen en pijn kan de patiënt vaak nauwelijks bewegen.
Lumbago: betekent slechts ‘pijn in de lendenen’. Hier is dus geen uitstraling naar het been.
Bij een hernia zorgt een uitpuilende tussenwervelschijf voor irritatie en druk op de zenuw. De pijn is dan niet alleen in de rug maar door de zenuwirritatie ook in het been. In ernstige gevallen kunnen er uitvalsverschijnselen zijn: verminderde kracht, veranderd gevoel (prikkelingen, tintelingen of gevoelloosheid) en verminderde reflexen in het been.
Een hernia ontstaat niet zomaar. Vaak is er al langer sprake van overbelasting of irritatie van de rug waardoor de tussenwervelschijf uiteindelijk zodanig beschadigd raakt dat die uitpuilt tegen de zenuw.
Voor de behandeling van hernia’s en ischias hebben we speciale behandeltafels om de druk op de wervelkolom en zenuwen te verminderen. Deze methode is ook uitermate geschikt voor mensen die bijvoorbeeld stenose hebben of al aan hun rug geopereerd zijn.
De bekkengewrichten horen enigszins beweeglijk te zijn. Te veel of te weinig beweging veroorzaakt klachten. Vooral klachten van de SI-gewrichten komen veel voor. Bekkeninstabiliteit is een gevolg van teveel beweging in de bekkengewrichten.
Pijn in de bovenrug komt weliswaar minder vaak voor dan in de onderrug, maar het kan zeer vervelend zijn omdat er vaak geen houding te vinden is waarin de pijn verdwijnt. Deze klachten ontstaan vaak door een verkeerde houding en een enkele keer door een verkeerde beweging. Met name de gewrichtjes waarmee de ribben aan de wervels scharnieren kunnen plotselinge hevige pijn geven. Hoesten, niezen en diep ademhalen kan pijnlijk zijn en lijken op symptomen die horen bij hartklachten.
Chiropractoren zijn gespecialiseerd in het behandelen van bovengenoemde klachten. Door een gedoseerde druk uit te oefenen op specifieke plaatsen van de gewrichten en spieren wordt de beweeglijkheid hersteld.
Beweging en een actieve behandeling, in plaats van bedrust of passiviteit, bevordert het herstel bij rugklachten.
Onze nekwervels zijn klein en erg beweeglijk en gevoelig voor verkeerde belasting en stress. Er kunnen slecht functionerende nekwervels en verkrampte spieren ontstaan die naast nekpijn ook hoofdpijn veroorzaken en uitstraling naar de schouder en arm(en) geven.
Duizelingen, oorsuizen en tintelende vingers komen ook vaak voor. Uw chiropractor kan bij veel van deze klachten uitkomst bieden.
De klachten ontstaan meestal geleidelijk en soms plotseling. Een juiste houding is van groot belang, vooral tijdens uw werk en tijdens de nachtrust. Langdurig zittend werk en veel herhalende bewegingen zijn bekende risicofactoren, net zoals spanning en stress. Verder wordt, naarmate we ouder worden, de elasticiteit van de wervelkolom en spieren minder. Vanzelfsprekend hebben we behandeltechnieken die daarbij aansluiten.
Plotseling kan het mis gaan als gevolg van een val, verkeerde beweging of ongeval.
Whiplash
Whiplash problemen ontstaan niet alleen tijdens auto-ongevallen. Ook een val of een duw kan deze klachten veroorzaken. De nek maakt dan een snelle onverwachte beweging. Aanvankelijk kan het lijken dat de problemen wel meevallen. De klachten ontstaan soms pas na enige tijd.
Veel whiplashpatiënten hebben niet alleen een pijnlijke stijve nek maar een scala van klachten. Dat duidt er op dat ook de spieren, pezen, banden, gewrichtskapsels en het zenuwstelsel een flinke ‘klap’ hebben gehad. Onder andere hoofdpijn, duizelingen, vermoeidheid, oorsuizen, concentratieproblemen en evenwichtsstoornissen kunnen voorkomen na een whiplash. Maar letterlijk iedere whiplash patiënt is anders.
Uw chiropractor zal dan ook de behandeling aanpassen aan uw situatie. Het doel zal zijn om de wervelkolom weer voorzichtig en zorgvuldig in beweging te brengen en de spierspanning te herstellen. Ook kan hij oefeningen adviseren om de wervels te stabiliseren en mobiliseren zodat u zelf ook een actieve bijdrage kan leveren aan uw herstel.
Om een whiplash te voorkomen is het belangrijk om uw hoofdsteun in de auto correct af te stellen: bovenkant hoofdsteun gelijk aan bovenkant hoofd én voorkant hoofdsteun niet verder dan 4 cm van de achterkant van het hoofd. De meeste hoofdsteunen staan standaard te laag en te ver naar achter.
Veel patiënten met nekklachten blijven, tegen beter weten in, hopen dat de klachten vanzelf wel over gaan. Door tijdig een chiropractor te raadplegen kunt u voorkomen dat klachten chronisch worden. Een actieve, maar voorzichtige, aanpak geeft betere resultaten dan een halskraag of overdreven rust.
Chiropractoren zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van nekklachten en de daarmee samenhangende problemen. Bij uw eerste consult volgt er na het invullen van het intakeformulier een intakegesprek en een uitgebreid onderzoek waarbij onder andere uw kracht, reflexen en gevoel wordt gecontroleerd. Ook de balans en beweeglijkheid van de wervelkolom wordt in kaart gebracht. Na het stellen van de diagnose krijgt u verdere uitleg en volgt in vel gevallen direct de eerste behandeling.
In veruit de meeste gevallen zijn nekklachten en de gevolgen van een whiplash uitstekend te behandelen door middel van chiropractie. Uw chiropractor zal u graag adviseren wat u, met betrekking tot oefeningen en preventie, zelf kunt doen.
Hoewel hoofdpijn zeer vaak voorkomt, bestaat ‘gewone’ hoofdpijn niet. Het is niet normaal om hoofdpijn te hebben. De meest voorkomende vormen van hoofdpijn zijn spierspanningshoofdpijn en migraine.
Bij spierspanningshoofdpijn worden de klachten veroorzaakt door een te hoge spanning in de spieren van de nek. In veel gevallen wordt dit veroorzaakt door slecht functionerende nekwervels.
Migraine kenmerkt zich door een hevige kloppende pijn aan één zijde van het hoofd. Vaak, maar niet altijd, is er sprake van een aura: voor de hoofdpijn begint zijn er flikkeringen of vlekken voor de ogen. Vaak zijn patiënten misselijk en overgevoelig voor licht en geluid. Bij kinderen presenteren de klachten zich vaak anders dan bij volwassenen waardoor er vaak niet direct aan migraine gedacht wordt.
Aangezichtspijn is een vorm van hoofdpijn waarbij de pijn voornamelijk in het gezicht is. Ook die vorm van hoofdpijn kan veroorzaakt worden door blokkades van met name de bovenste nekwervels.
Chiropractoren hebben de kennis en ervaring om de klachten te verhelpen of te verminderen. Hoewel er meerdere oorzaken een rol kunnen spelen bij hoofdpijn (stress, vermoeidheid, hormonen etc.) ervaren veel patiënten verlichting als de beweeglijkheid van de nek en spierspanning weer hersteld worden.
De behandeling is er op gericht om, door middel van een precies gedoseerde druk op specifieke plaatsen op de wervels en spieren, de functie te herstellen en de irritatie van de zenuwen te verminderen. Advies met betrekking tot oefeningen en ergonomie speelt een belangrijke rol bij de behandeling van hoofdpijn door chiropractoren.
Recent werd er de aandacht op gevestigd dat meer mensen lijden aan hoofdpijn juist als gevolg van een overmatig gebruik van pijnstillers. Dit heet medicijnafhankelijke hoofdpijn waarbij u het risico loopt steeds meer medicijnen te gebruiken zonder dat dat een gunstig effect heeft.
Kinderen groeien letterlijk op met vallen en opstaan. Dan gaat er ook wel eens wat mis. Hoewel kinderen in het algemeen een goed herstelvermogen hebben zijn er wel degelijk grenzen en geneest niet alles vanzelf. Vallen en ongelukjes tijdens het sporten, maar ook de houding achter de computer of in de schoolbanken kan problemen veroorzaken.
Bewegingsbeperkingen kunnen lang ongemerkt aanwezig zijn en pas later hun invloed doen gelden. De zenuwen die uit het ruggenmerg komen sturen de organen en spieren aan. Problemen in de wervelkolom kunnen dan ook verderop in het lichaam gevolgen hebben.
Als blokkades in een vroeg stadium verholpen worden dan ondervindt de ontwikkeling van het kind daar geen verdere gevolgen van. Hoe eerder problemen gecorrigeerd worden hoe eenvoudiger en sneller die op te lossen zijn. Baby’s van enkele weken oud zijn met succes behandeld. De ervaring leert dat baby’s en kinderen sneller reageren op een behandeling dan volwassenen.
Belangrijk is om te weten dat de behandeling van kinderen door middel van chiropractie niet alleen effectief is maar ook veilig. De behandeling van kinderen en baby’s is anders dan bij volwassenen: de technieken zijn anders en aangepast aan de leeftijd van het kind. Het is voor het kind ook niet pijnlijk. Kinderen zijn geen kleine volwassenen, ze hebben ‘hun eigen klachten’. Het onderzoeken en behandelen van kinderen vereist daarom speciale vaardigheden.
Baby’s kunnen tijdens de bevalling al hun eerste problemen tegenkomen. Veel onrustige baby’s en baby’s met darmkrampjes hebben baat bij chiropractie. Kinderen lopen het risico door een slechte houding en veel te vallen ernstige klachten te ontwikkelen. Kinderen zijn volop in ontwikkeling en blokkades van de wervelkolom kunnen die ontwikkeling storen.
Bij baby’s die veel huilen is vaak een blokkade aanwezig die tijdens de geboorte ontstaan is. Bij het KISS syndroom zorgt een blokkade in de nek voor onrust, huilen en overstrekken.
Klachten uiten zich vaak op een andere manier en jonge kinderen kunnen klachten vaak niet of moeilijk onder woorden brengen. Ze gedragen zich onrustig, huilen veel en hebben vaak een verstoord bewegingspatroon. Tijdens het consult bij de chiropractor zal dan ook de ouder/verzorger vragen beantwoorden met betrekking tot ongelukjes, zwangerschap en bevalling.
Hoofdpijn, rugpijn, buikpijn, groeipijnen, veel huilen, snel vermoeid zijn of een bewegingsachterstand hebben, het zijn problemen die allemaal oorzaken kunnen hebben die in de wervelkolom terug te vinden zijn. Net zoals een scheefstand van de rug of duidelijke voorkeurshouding. Controleer ook of uw kind recht zit en staat en of de schoenzolen gelijkmatig slijten. Door op deze punten te letten en kinderen goed te observeren kunnen signalen worden opgemerkt die aangeven dat een bezoek aan de chiropractor verstandig is.
Ga er niet automatisch van uit dat klachten bij kinderen ‘altijd wel van zelf overgaan’. Kinderen herstellen echter in het algemeen wel sneller dan volwassenen. Veel bewegen, de juiste houding en goede voeding zijn van groot belang.
Chiropractoren hebben veel ervaring en uitstekende resultaten bij het behandelen van baby’s en kinderen.
Oudere kinderen
Veel kinderen raken tijdens de periode dat ze naar het middelbaar onderwijs gaan hun natuurlijke en juiste manier van bewegen kwijt. Veel zitten, weinig bewegen, een groeiend lichaam en vaak een dosis stress en spanning kan vervelende klachten veroorzaken.
De epidemie van het overgewicht speelt hier ook zeker geen gunstige rol in. Let als ouder op de houding van uw kind en laat het in geval van twijfel controleren.
Tijdens de zwangerschap ervaren veel vrouwen rug- en bekkenproblemen. Ook pijn tussen de schouderbladen komt vaker voor.
Chiropractoren kunnen afwijkingen in de wervelkolom en het bekken corrigeren en ervoor zorgen dat een optimale bewegingsvrijheid aanwezig blijft.
Omdat we speciale technieken gebruiken, kunnen zwangere vrouwen tot de laatste dag van de zwangerschap behandeld worden.
Ook onze behandeltafels zijn zo in te stellen dat u comfortabel kunt liggen. Het is wel verstandig om de chiropractor, ook in een vroeg stadium, te laten weten dat u in verwachting bent.
Door de hormoonveranderingen worden uw banden en spieren losser. Daardoor wordt de wervelkolom en het bekken minder stabiel en kunnen vooral in de laatste fase van de zwangerschap bekkenklachten optreden. Het toenemende lichaamsgewicht speelt hierbij ook een belangrijke rol.
Borstvoeding is van groot belang voor uw baby omdat hierdoor het immuunsysteem opgebouwd wordt en de baby veel antistoffen aanmaakt. Dit is belangrijk voor de algehele weerstand van uw baby; ook de emotionele band tussen moeder en baby wordt door het geven van borstvoeding benadrukt.
Tot slot: eet en beweeg zo gezond mogelijk: uw baby eet wat u eet! Alcohol en tabak zijn uiteraard verboden; ook in kleine hoeveelheden.
Chiropractie tijdens de zwangerschap is niet alleen veilig, het is zeer verstandig omdat het lichaam in die periode extra zwaar belast wordt. Ook na de bevalling is het verstandig om even ter controle te komen. De bevalling is belastend voor moeder en kind.
Ouder worden heeft ook gevolgen voor de kwaliteit van uw bindweefsel. Uw kraakbeen, pezen, banden, spieren en gewrichtskapsels veranderen als u ouder wordt.
Ook de tussenwervelschijven worden dunner en minder elastisch.
Artrose
Een versleten rug?
Artrose is de meest voorkomende aandoening van het bewegingsapparaat. Zelfs de helft van alle ouderen heeft gewrichtsklachten, vaak in de rug. Bij beschadiging van kraakbeen verandert namelijk de beweeglijkheid van het gewricht waardoor de spieren, pezen, banden en kapsels overbelast worden. Veel mensen met hebben er niet direct last van maar de overbelasting veroorzaakt uiteindelijk pijn en stijfheid.
Veerkrachtige schokdemper:
Het buitenste laagje van het bot in het gewricht wordt bedekt met een dempende laag kraakbeen. Door te bewegen stimuleert u de voedselvoorziening van het kraakbeen. Het oppervlak blijft dan glad met een laagje smeerolie. Gewrichtskraakbeen is dus een veerkrachtig en schok dempend kussen dat ook nog in staat is, zonder noemenswaardige wrijving, een gewricht te laten bewegen.
Gebleken is dat vooral onvoldoende beweging het kraakbeen zwakker maakt. Helaas beweegt tweederde van de Nederlandse bevolking te weinig om optimaal gezond te blijven. Dus niet alleen overbelasting maar vooral onderbelasting, een gebrek aan belasting, veroorzaakt de problemen.
Startproblemen:
Vooral de rug, knie en heup worden vaak getroffen door artrose. Het bewegen gaat stroef en is pijnlijk. Kenmerkend voor artrose zijn de startproblemen. Opstaan vanuit bed of vanuit de stoel na een periode van rust gaat moeilijk terwijl na enige tijd bewegen de pijn en stijfheid afnemen. Artrose zorgt er voor dat aangrenzende gewrichten zwaarder belast worden waardoor ook daar beschadigingen kunnen ontstaan. Dit heeft tot gevolg dat de hele houding slechter wordt.
Chiropractie of ‘er maar mee leren leven’:
Hoewel artrose niet te genezen is, is de beweeglijkheid van de gewrichten goed te verbeteren door uw chiropractor. Door direct maatregelen te nemen kunnen grotere problemen in de toekomst voorkomen worden. Chiropractoren beschikken over verschillende technieken en methoden om afhankelijk van de individuele situatie een optimale behandeling te geven. De mate en snelheid van herstel is afhankelijk van de ernst en duur van de klachten. Uiteraard kunnen problemen, door vergevorderde artrose, die al jarenlang aanwezig zijn niet even weggewerkt worden.
Er is wat aan te doen:
Chiropractoren willen niet alleen uw klachten verhelpen maar er ook voor zorgen dat deze in de toekomst zoveel mogelijk binnen de perken blijven. Mocht er geoefend of gesport worden dan kan uw chiropractor aangeven hoe dat in uw geval het best kan gebeuren; sommige activiteiten zijn voor u meer geschikt dan andere. Hoewel bewegen soms lastig gaat is het niet schadelijk. Rustig bewegen en rustige rekoefeningen verlichten vaak de pijn en stijfheid. Zorg voor een goede conditie, beweeg verstandig en leef gezond. Uw chiropractor kan u over deze zaken adviseren.
U kunt dus kiezen ‘om er maar mee te leren leven’ of er wat aan te doen!
Osteoporose komt veel voor bij vrouwen én mannen op latere leeftijd. Volgens schattingen treft deze “stille epidemie” één op de drie vrouwen boven de vijftig en één op de acht mannen.
Botontkalking hoort voor een deel bij het ouder worden maar de mate waarin de ontkalking optreedt is wel degelijk te beïnvloeden. Bot leeft en om het gezond te houden moet het regelmatig belast worden.
Als het bot brozer wordt is er een grotere kans op botbreuken. Met name breuken van de wervels, pols en heup komen vaak voor. Vooral heupfracturen kunnen uiteindelijk zelfs tot de dood leiden!
Gezond bewegen speelt een belangrijke rol; het houdt uw botten in conditie.
Gezonde voeding met voldoende kalk en andere mineralen en vitaminen is eveneens van groot belang.
Risicofactoren:
• Vrouw
• Ouder dan 50
• Vóór 50 in de overgang
• Osteoporose in de naast familie
• Een botbreuk na het 30ste levensjaar
• Meerdere breuken na het 50ste levensjaar
• Weinig lichaamsbeweging
• Weinig buitenlucht of zonlicht
• Meer dan 2 glazen alcohol per dag
• Meer dan 5 koppen koffie per dag
• Veel zout eten
• Roken
• Eetstoornis als anorexia of boulimia
• Gebruik van corticosteroïden (ontstekingsremmers)
Begin al op jonge leeftijd om sterke botten te kweken en een kalkvoorraad op te bouwen.
Chiropractoren kunnen u adviseren hoe u osteoporose kunt voorkomen, en de klachten verlichten als u osteoporose heeft door de balans van de gewrichten te herstellen. Vanzelfsprekend houdt de chiropractor tijdens de behandeling rekening met uw situatie en past daar de behandeling op aan.
U kunt dus nooit te vroeg beginnen om te werken aan een sterk skelet, want hoe u nu leeft bepaalt hoe uw lichaam, en dus ook uw skelet, er in de toekomst uitziet.
Sporten is gezond, maar alleen als u het slim aanpakt. Anders ervaart u meer nadelen dan voordelen. Er is overigens geen bewijs dat sporten noodzakelijk is, dat geldt wel voor bewegen.
Dus ook op de fiets naar het werk, tussen de middag een blokje om en ’s avonds lekker met de hond wandelen of in de tuin werken is zeer verstandig. U mag dus uiteraard naar de sportschool gaan maar om gezond te blijven hoeft het niet en heeft u niet eens een trainingspak nodig.
Sporters stellen speciale eisen aan hun lichaam. De behandeling van sportblessures vereist dan ook een speciale aanpak.
Ken de 10 regels over blessurepreventie, want de meeste blessures zijn te voorkomen.
1. Doe een goede warming up én cooling-down
2. Draag de juiste schoenen, kleding en bescherming
3. Sport regelmatig en zorg voor een juiste techniek (dus neem les)
4. Sportief gedrag zorgt er vaak voor dat ook de tegenstander zich
sportief gedraagt en geen toevlucht zoekt tot agressief spel
5. Zorg voor het juiste materiaal (tennisracket, golfclub)
6. Doe rustig aan als u niet helemaal fit bent of sla desnoods een
keer over
7. Sport niet als u ziek bent, overschat uw capaciteiten niet
8. Neem voldoende rust voor u een volgende activiteit begint
9. Neem de tijd om te herstellen van een blessure
10. Bezoek regelmatig uw chiropractor om uw lichaam optimaal
te laten functioneren
Besef dat sommige sporten meer risico’s met zich meebrengen dan andere sporten. Vooral balsporten en teamsporten veroorzaken veel klachten. Zwemmen is niet goed voor iedereen! Voor mensen met nek- en rugklachten is zwemmen niet de ideale manier om aan de conditie te werken.
Wees reëel in uw doelstellingen; grootse plannen vragen een forse en consequente tijdinvestering.
Krachttraining kan zeer zinvol zijn, mits uitstekend begeleid. Pijn en coördinatie bepalen hoever u kunt gaan.
Verstandig bewegen en sporten levert goede resultaten op, onverstandig sporten levert alleen problemen op. Als u altijd spierpijn heeft na het sporten, doet u iets verkeerd. Als u een zwakke rug heeft, dient u juist uw rugspieren te trainen.
Train niet te hard als u wilt afvallen, train wel regelmatig. Zorg voor een verstandige ‘arbeid – rust’ verhouding. Doe niet aan wedstrijden mee als u niet 100% fit bent.
Uw chiropractor is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten van het bewegingsapparaat. Chiropractoren adviseren u graag op het gebied van sport en het voorkomen van sportblessures.
Veel (top)sporters gebruiken de diensten van hun chiropractor om optimaal te kunnen presteren.
Wees vriendelijk voor uw lichaam en behandel het met respect, dan is uw lichaam vriendelijk voor u.
Iedereen die lang en vaak in de zelfde houding zijn werk verricht, loopt een groot risico RSI klachten te ontwikkelen. Ook herhaaldelijk licht werk kan op den duur overbelasting veroorzaken. Zeker als die houding niet goed is.
RSI ontstaat niet plotseling, dus luister naar uw lichaam, las pauzes in en varieer de werkzaamheden. Wacht niet tot de klachten chronisch worden. RSI is te voorkomen: leer ‘nee’ te zeggen, werk verstandig en las pauzes in. U bepaalt voor een belangrijk deel zelf of u RSI krijgt.
Laat u niet gek maken door uw agenda. Een slechte houding en een te hoge werkdruk zijn veel voorkomende oorzaken.
Ergonomie is gericht op het afstemmen van de werkplek op de persoon die daar werkt. Richt uw werkplek op een ergonomisch verantwoorde manier in. Regelmatig wisselen van houding en in beweging komen is minstens zo belangrijk. De beste houding is de volgende houding. Lang zitten is absoluut schadelijk voor uw hele lichaam!
Chiropractoren kunnen een belangrijke rol spelen in het herstellen van RSI klachten en het adviseren met betrekking tot ergonomie.
Als ik nu eerst eens een paar dagen op bed ga liggen; genees ik dan sneller?
Antwoord: nee, het herstel zal daardoor alleen maar langer gaan duren. Het is wel toegestaan om bij hevige pijn overdag af en toe even te gaan liggen. Het werkt alleen maar in uw nadeel als u hele dagen in bed blijft.
Wat is het ‘knakje’ dat ik soms hoor tijdens de behandeling?
Antwoord: uit onderzoek blijkt dat het geluid wordt veroolrzaakt door een gasbelletje in de gewrichtsvloeistof. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook als u de gewrichtjes in uw vingers iets uit elkaar trekt. Het heeft niets te maken met het kraakbeen in de gewrichten. Er zijn veel verschillende behandeltechnieken en niet bij alle behandelingen zult u dit horen.
Op welke leeftijd kan ik naar een chiropractor gaan?
Antwoord: op elke leeftijd. Chiropractoren beschikken over verschillende onderzoek- en behandeltechnieken waardoor het mogelijk is om patiënten van alle leeftijden te behandelen. Dus baby’tjes van enkele weken maar ook ouderen van 100 jaar kunnen naar de chiropractor.