AECC College

De Opleiding Chiropractie

De opleiding tot chiropractor is een vijfjarige voltijdsstudie op universitair niveau; gevolgd door een AECC Collegestagejaar en een afsluitend examen. Pas na deze zesjarige opleiding mag de chiropractor zich zelfstandig vestigen. Het is dus geen onderdeel van de opleiding fysiotherapie of een cursus.

Deze opleiding zorgt ervoor dat chiropractoren hun kennis en verfijnde tastzin ontwikkelen die noodzakelijk zijn voor het onderzoek en de behandeling van de vaak kleine stoornissen aan het bewegingsapparaat. 

Helaas is het nog niet mogelijk om in Nederland chiropractie te studeren. Om toegelaten te worden tot de opleiding is een V.W.O. diploma noodzakelijk met een NT of een NG profiel. Ook is een aanvullende Engelse taaltoets.

Hoewel chiropractoren in Nederland nog een relatief kleine groep vormen, zijn ze wereldwijd met 90.000 leden de derde beroepsgroep in de gezondheidszorg. Chiropractie bestaat al ruim 100 jaar en is ”gewoon” in grote delen van de wereld. Met name in de Engelssprekende landen en  Scandinavië zijn chiropractoren volledig ingeburgerd.

AECC 2013 7u5c4247De Griekse grondlegger van de geneeskunde Hippocratus benadrukte ruim 400 jaar voor Christus al de rol van de wervelkolom met betrekking tot de algehele gezondheid. Wereldwijd zien we dan ook dat bij alle ‘manipulaties’ die worden uitgevoerd de chiropractoren met 94% duidelijk ‘toonaangevend’ zijn. Chiropractie is wereldwijd heel gewoon, maar nog niet in Nederland. Chiropractie is in veel landen ‘regulier’ terwijl het in Nederland nog niet door de overheid geregeld is en daardoor ‘alternatief’ genoemd wordt.
    

Als u op de afbeelding links klikt ziet u een korte video met informatie over de opleiding aan het Anglo European College of Chiropractic in Bournemouth UK.

Chiropractie is een natuurlijke vorm van geneeskunde waarbij de wervelkolom en het zenuwstelsel centraal staan, omdat veel gezondheidsproblemen daar hun oorsprong in kunnen vinden. Chiropractoren zijn gespecialiseerd in het herkennen, herstellen en voorkomen van deze problemen.

De chiropractor gebruikt hierbij zowel algemeen medische als specifieke chiropractische methoden en technieken waarbij ook naar de algehele gezondheid en leefgewoonten wordt gekeken. Het lichaam wordt dus als een harmonische eenheid gezien. Chiropractoren behandelen dus ook meer dan alleen maar rugklachten. Ze zoeken de oorzaak van uw klachten, geven een doeltreffende behandeling en goede adviezen zodat u van een betere gezondheid kunt genieten.

Het woord ‘chiropractie’ is afgeleid van ‘Cheiro’ en ‘Prattein’, wat ‘gedaan met de hand’ betekend. En dat is ook precies wat chiropractoren doen. Chiropractoren behandelen met hun handen, opereren niet en schrijven geen geneesmiddelen voor. Onderzoek heeft overduidelijk bewezen dat chiropractie en een actieve aanpak effectiever zijn dan medicijnen en bedrust.