dumbbells 2465478 1280

Het belang van sporten en bewegen voor jong en oud

dumbbells 2465478 1280De nationale beweegnorm is 150 minuten per week matig intensief bewegen. Dat is dus iets meer dan 20 minuten per dag met een intensiteit waarbij uw ademhaling en hartslag licht omhoog gaan. Denk hierbij aan wandelen, fietsen of zwemmen.  Helaas halen de meeste Nederlanders deze norm niet meer. 

Iedere beweging die het zitten onderbreekt is belangrijk. Als we stil zitten of stil staan kunnen onze rugspieren ongeveer 20 minuten continu aangespannen zijn om onze wervelkolom rechtop te houden. Daarna worden ze moe en gaan we ‘hangen’ waardoor er een veel grotere druk op de tussenwervelschijven ontstaat. Door regelmatig op te staan (vaker dan die 20 minuten dus) en te bewegen krijgen onze rugspieren even rust en kunnen we uiteindelijk langer een correcte aanhouden. Als u vaak en lang zit, is een lendensteun verstandig om uw lordose (de holte onder in uw rug) te ondersteunen zodat u ook rechtop blijft zitten als uw spieren vermoeid raken.

WandelenEen artikel in JAMA Internal Medicine adviseerde dat we geen 10.000 stappen per dag nodig hebben. Een groep Amerikaanse vrouwen van gemiddeld 72 jaar oud is jarenlang gevolgd en zij behaalden de grootste gezondheidswinst bij 7.500 stappen per dag. Meer lopen mag uiteraard wel maar leverde geen duidelijke extra winst op. Ook een verhoging van 2.700 stappen naar 4.400 stappen verkleinde het overlijdensrisico met de helft. Dat scheelt dus alvast een stuk. Wat verder nog belangrijk is: van wandelen in een stevig tempo en flink met uw armen zwaaien knapt uw rug op maar van slenteren krijgt u alleen maar meer last van uw rug.


Noors onderzoek in de Lancet toont aan dat meer bewegen een gunstig effect heeft op het uitstellen of afwenden van dementie. Hoe dat werkt is nog onduidelijk. Ander onderzoek liet een klein, maar gunstig, effect zien van dagelijks bewegen op het ontstaan van depressies.

stretching 2307890 1280Als u nu niet sport en u begint met sporten, dan levert dat volgens de British Journal of Sports Medicine grote winst op voor uw gezondheid. Regelmatig hardlopen (slechts 50 minuten per week) verkleint uw overlijdensrisico en verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Het maakt daarbij heel weinig uit hoe hard u loopt: rustig joggen met 8 km/uur is al genoeg. Heel veel sporten levert wel winst op voor de prijzenkast maar helaas niet voor uw gezondheid.

Het tijkdschrift CA: A Cancer Journal for Clinicians publiceerde een onderzoek dat aantoonde dat er bewijs is dat bewegen de kans op een aantal veel voorkomende vormen van kanker verlaagt en van andere vormen van kanker de overlevingskans vergroot

Het UMC Utrecht adviseert drie keer per week een half uur matig intensief bewegen en twee keer per week een half uur krachttraining. Als u minder loopt dan 5.000 stappen per dag dan leidt u volgens de wetenschappers officieel een zittend bestaan!

Het Centraal Bureau voor Statistiek
running 78192 1280Nederland komen bijna 4.000 mensen per jaar om het leven door een val; vooral ouderen. Door voldoende te bewegen en tweekeer per week uw spierkracht, twee keer per week uw conditie en twee keer per week uw balans en beweeglijkheid te trainen kunt u uw gezondheid verbeteren en de kans op een val verkleinen. Als u niet genoeg beweegt dan neemt niet alleen uw spierkracht af maar ook uw reactiesnelheid en coördinatie. U valt dan eerder en loopt meer schade op. 

Blijf niet zitten
Bewegen is een natuurlijk iets is en we moeten regelmatig bewegen om gezond te blijven. De lichamelijk problemen, die door een hele dag stil zitten op het werk veroorzaakt worden, zijn niet te compenseren met een rondje wandelen ’s avonds. Veel mensen ervaren gelukkig dat bewegen ook leuk is en een lekker gevoel geeft; dat zorgt ervoor dat het gemakkelijk vol te houden is als u er eenmaal aan begonnen bent. Alle onderzoeken bewijzen dat een actieve levensstijl, voor ieder op zijn eigen niveau, de moeite waard is.

87F2166E 1358 41FF 8EE0 3034B81922C9 1 201 aUw chiropractor kan u precies vertellen welke oefeningen en welke manier van trainen en bewegen voor u geschikt zijn. Sporten is gezond als het op de juiste manier gedaan wordt.