congres banner antwerpen

De nieuwste inzichten op het gebied van rugklachten

congres banner antwerpen
Sinds 1990 is lage rugpijn met 52% toegenomen, het is wereldwijd de aandoening met de grootste ziektelast. Dit is niet alleen een probleem voor de patiënt (pijn en ongemak) maar ook een  enorme kostenpost voor de maatschappij (ziekteverzuim en uitkeringen). Reden dus voor heel veel nieuw wetenschappelijk onderzoek om dit wereldwijde probleem te doorgronden.

Vorige week waren Annemarie en Martin bij het 10de interdisciplinaire wereldcongres voor lage rugklachten en bekkenproblemen in Antwerpen.

Annemarie mocht er haar onderzoek presenteren voor een internationaal gezelschap. Dit onderzoek was de laatste verplichting voor haar promotie aan de Vrije Universiteit volgend jaar.  

adz congres
Op het congres kwamen onder andere de nieuwste inzichten aan bod met betrekking tot het behandelen van hernia’s, oefeningen voor patiënten met lage rugklachten, het diagnosticeren van rug- en bekkenklachten en preventie.

noEen panel van experts van over de hele wereld adviseert om minder vaak en minder zware pijnstillers te gebruiken bij lage rugklachten vanwege de mogelijke bijwerkingen. Zelfs een lichte pijnstiller als Paracetamol zorgt niet voor een sneller of beter herstel bij lage rugklachten.

MRI-scans en röntgenfoto’s geven in meer dan 80% van de gevallen geen duidelijke verklaring voor de rugklachten van de patiënt; met een deskundig uitgevoerd lichamelijk onderzoek gaat dat beter.

Er moet bij rugklachten minder snel en minder vaak geopereerd worden vanwege de beperkte resultaten en de risico’s. Een conservatieve aanpak, zoals door de chiropractor, wordt geadviseerd.

yesScandinavisch onderzoek richt zich momenteel vooral op de ‘preventie en zelfzorg voor patiënten’. Daarbij wordt gekeken wat een patiënt zelf kan doen om de klachten te verminderen en later te voorkomen.

Blijven bewegen is hierbij essentieel. U moet fit blijven want als u stopt met bewegen (zoals bij de ouderwetse bedrust) dan kan u niet herstellen. Als basis wordt geadviseerd 3 maal per dag een kwartier stevig wandelen: vóór het ontbijt, tussen de middag en na het avondeten.

rxUiteraard is het verder van groot belang hoe u beweegt. Uw chiropractor kan u daarbij adviseren want wat voor de ene patiënt een goed oefening is, kan bij een ander de klachten juist verergeren. Onderzoek heeft bewezen dat preventieve bezoeken aan de chiropractor zorgen voor minder lage rugpijn.