ecu

De crisis in de gezondheidszorg en de rol van chiropractie.

ecuOp het recente congres van de Europese Chiropractoren Unie werd er uitgebreid gesproken over de crisis in de gezondheidszorg en de rol die chiropractoren kunnen spelen in de aanpak van die crisis.

Gezondheid wordt gedefinieerd als de mogelijkheid om lichamelijke, emotionele en sociale uitdagingen aan te kunnen. Ongeveer 80% van onze gezondheid is direct het gevolg van onze leefstijl en 20% is genetisch bepaald. Hoe kunnen we wetenschappelijke kennis gebruiken om onze gezondheid te verbeteren?

rosanne warmerdamEerst even wat cijfers ter oriëntatie:
50% van de volwassenen heeft een chronische ziekte
Onze eerste chronische aandoening meldt zich al als we bijna 40 jaar oud zijn.
16% van de werknemers heeft burn-out gerelateerde klachten.
Overgewicht stijgt de komende 20 jaar van 50% naar 62%
16% van de kinderen is te zwaar

Lage rugklachten zijn wereldwijd de belangrijkste oorzaak voor arbeidsongeschiktheid terwijl er nauwelijks geld naar preventie gaat. Het is ook vreemd dat een operatie ‘gratis’ is terwijl er een eigen bijdrage geleverd moet worden voor een behandeling bij de chiropractor of fysiotherapeut.


wrrDe Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid stelt: ontwikkelingen als veroudering, chronische aandoeningen, stress en technologische vooruitgang veroorzaken een toenemende vraag naar zorg. Om die zorg te kunnen waarborgen zijn nu 1 op de 7 mensen werkzaam in de zorg. Dat moet op korte termijn 1 op de 3 worden! De kosten van deze gezondheidszorg zullen de komende 15 jaar verdubbelen naar een niveau dat we niet meer willen of kunnen betalen. Onze gezondheid is dus niet een individueel maar maatschappelijk probleem van ons allemaal.

Er moet dus iets gebeuren en dan vooral op het gebied van preventie en leefstijl en niet gericht op nog meer geneesmiddelen en operatietechnieken. Het mooie is dat ook kleine veranderingen in leefstijl een groot effect op onze gezondheid kunnen hebben. Onze genen en ons microbioom (o.a. onze darmflora) zijn overigens geen vastliggende structuren maar veranderen onder invloed van onze levensstijl.

Fitness adviesDe Blue Zones, gebieden waar veel 100-jarigen leven, geven een aantal duidelijke aanwijzingen. Beweging, voeding, ontspanning en zingeving spelen hier de hoofdrol.

Chiropractoren kunnen een belangrijke rol in spelen in preventie door mensen in beweging te houden (soepel en pijnvrij) en te adviseren m.b.t. oefeningen, sport, werkhouding etc. Beweging is essentieel om gezond te blijven dus investeer in preventie.