the blue zones 204x300

De Blauwe Zones

the blue zones 204x300Wat kunnen we leren over langer en gezonder leven in een Blauwe Zone.

Onderzoekers hebben geprobeerd te achterhalen hoe het mogelijk is dat op bepaalde gebieden in de wereld mensen langer, gezonder en gelukkiger lijken te leven. Deze gebieden worden “Blauwe Zones” genoemd. Door de juiste omgeving te creëren lukt het de bewoners van die gebieden regelmatig om gezond 100 jaar te worden.
De onderzochte gebieden waren Sardinië, Okinawa (Japan), Loma Linde (Californië), Ikaria (Griekenland) en Nicoya (Costa Rica).
De bewoners van deze gebieden hebben een aantal interessante gemeenschappelijke kenmerken.

1- Beweeg veel op een natuurlijke manier: fiets, wandel, werk in huis en tuin. Gebruik niet te veel mechanische hulpmiddelen. Voor spieren, botten en gewrichten geldt: Use it or lose it. Deze honderdjarigen trainen niet maar zijn wel elke dag een aantal uren lichamelijk actief.

2- Zorg dat je een doel in het leven hebt: waarom sta je op in de ochtend? Dagelijks een doel hebben geeft extra energie. Doe wat je leuk vindt en houd daar niet mee op als je ouder wordt.

3- Kies dagelijks een paar pauzemomenten vóór de stress de overhand krijgt. Ga mediteren, bidden of doe gewoon een dutje.

4- Eet niet te veel: stop met eten als de maag 80% gevuld is. De honger is dan al gestild. Eet ’s avonds de kleinste maaltijd. Door minder calorieën te eten worden we ook niet te zwaar.

5- Eet vooral plantaardig: veel groente, fruit, bonen en noten. Eet maar weinig vet en dierlijke producten. Gebruik dat voor speciale gelegenheden. Regelmatig noten eten verkleint de kans op hart- en vaatziekten.


6- Drink alcohol met mate en bij voorkeur in goed gezelschap.bz zones

7- Zorg voor een rijk sociaal leven. Veel van de geïnterviewde honderdjarigen behoorden tot een geloofsgemeenschap waar ze actief in waren. Welk geloof maakte niet uit.

8- Investeer tijd in familie en geliefden. Zet je in voor je relatie en blijf actief tot het einde van het leven.

9- Kies de juiste leefomgeving. Creëer een gunstig sociaal netwerk om u heen en steun elkaar. Een ongezonde levensstijl is besmettelijk maar geluk is ook besmettelijk!

10- Veel tijd in de buitenklucht zorgt voor Vitamine D uit zonlicht.

11- Leef en eet sober. Ren niet steeds achter iedere nieuwe hype aan.

12- Rook niet.

Indien u meer informatie wilt, klik dan op de afbeeldingen.