A- A A+

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?

BalansHet doel van de behandeling zal altijd zijn: het optimaal laten functioneren van de gewrichten en spieren. Dit doet de chiropractor door met zijn handen een gedoseerde druk uit te oefenen op specifieke plaatsen van de gewrichten en spieren. Hierdoor wordt de beweging van de gewrichten hersteld, de spierspanning genormaliseerd en de pijn verminderd. Het exacte soort en aantal behandelingen is sterk afhankelijk van uw specifieke klacht. Soms voelt u tijdens de correctie een klein ‘knakje’.

De behandelingen hoeven vrijwel nooit pijnlijk te zijn; veel patiënten gaan het zelfs prettig vinden. Toch is het niet ongebruikelijk dat u zich na de behandeling soms wat stijf en vermoeid voelt. Ook kan de pijn tijdelijk wat toenemen. U kunt zich voorstellen dat gewrichten en spieren die lange tijd slecht gefunctioneerd hebben en geblokkeerd en verkrampt zijn geweest zich niet direct willen ontspannen. Het lichaam moet weer wennen aan de nieuwe juiste houding.


De behandeling bij de chiropractor kent in veel gevallen 3 fases:
Herstel in 3 fasesCorrigeren in fase 1: regelmatige behandeling gericht op het zo spoedig mogelijk verlichten van de pijn en het herstellen van de beweeglijkheid. Door u goed aan het behandelschema te houden en de adviezen op te volgen bent u zo snel mogelijk van uw pijnklachten af. Vraag het ons als u twijfels heeft over wat u wel of niet mag doen: het heeft een grote invloed op uw herstel en veel mensen lijken consequent te veel of te weinig te doen. Rustig in beweging blijven werkt in het algemeen het best.

Stabiliseren in fase 2: langere pauzes tussen de behandelingen zodat het lichaam optimaal kan herstellen. De wervelkolom stabiliseert zich en de klachten verdwijnen of verminderen. Omdat de oorzaak van uw klachten vaak niet in één dag ontstaat, zal het herstel ook niet in één dag gebeuren. U moet daar dus de tijd voor uittrekken. Genezing en herstel betekent niet alleen het verminderen van de symptomen maar ook de correctie van de achterliggende oorzaak. De pijn is vaak slechts het topje van de ijsberg.

Preventie in fase 3: afbouwen van de behandelingen en onderhoud om te voorkomen dat u weer terugvalt in de oude situatie. Veel bewegen is het advies in deze fase. Voorkomen is beter dan genezen.  Het is eenvoudiger om gezond te blijven dan om weer gezond te worden.
De kans op herhaling van de klachten is overigens groter bij ernstige klachten, langdurige klachten, als u ouder bent, als u belastend werk heeft en als u een slechte algemene gezondheid heeft. Het kan dan ook verstandig zijn om een vast behandelschema af te spreken om uw klachten binnen de perken te houden of zelfs te voorkomen. Hoe dat schema er uit ziet wordt uiteraard individueel bekeken.

We hebben in onze praktijk de beschikking over een aantal verschillende behandeltechnieken. Zo kunnen we de techniek of combinatie van technieken kiezen die voor u het meest ideaal is.

Chiropractische manipulaties om blokkades in een gewricht op te heffen. Door middel van een korte gedoseerde beweging met de hand wordt het abnormale bewegingspatroon gecorrigeerd. Hierdoor kan ook de zenuwirritatie weer verdwijnen.

AcivatorDe Activator is een behandelinstrument dat een exact in te stellen  impuls geeft. Er kan zeer precies mee gewerkt worden. Het is een ideale methode bij ‘kwetsbare’ patiënten en baby’s. 

 BehandeltafelFlexie-distractie correcties worden uitgevoerd op een speciaal ontwikkelde behandeltafel waarbij de onderrug door middel van tractie ontlast wordt. De behandeltafel wordt geleidelijk op en neer bewogen zodat exact op de juiste plek de druk in de wervelgewrichten en tussenwervelschijven verlaagd wordt.
Deze techniek is zeer geschikt voor patiënten met een hernia, stenose of ischias.


Bij de Thompson drop techniek worden speciale behandeltafels gebruikt om de correctie s te maken. Deze techniek wordt vooral gebruikt als milde correctie voor bekken en onderrug.

S.O.T. blokkenSacro-Occipitale Techniek heeft het bekken en schedel als uitgangspunt. Door middel van blokken worden de bekkengewrichten in balans gebracht waardoor de wervelkolom en het ruggenmerg weer optimaal kan functioneren.

Algemene mobilisaties waarbij op een langzame manier de beweeglijkheid van de gewrichten en spieren wordt verbeterd.

Triggerpointtechnieken waarbij door middel van drukpuntmassage of een Activator de doorbloeding van de spieren wordt verbeterd zodat die spieren meer ontspannen.

DN

 

Het is mogelijk om Triggerpoints te behandelen door middel van Dry Needling. Hierbij wordt met behulp van een dunne acupunctuurnaald de Triggerpoint nauwkeurig aangeprikt. Daardoor ontspant de spier en kan er beter bewogen worden. Met name bij langdurige spierklachten is Dry Needling in combinatie met chiropractie en gerichte oefeningen een zeer effectieve behandelmethode.

 Afhankelijk van de klacht, de oorzaak, leeftijd en de algehele gezondheid van de patiënt wordt voor een specifieke behandeltechniek gekozen. Daarnaast is het mogelijk dat u oefeningen, advies over een goede houding of voedingsrichtlijnen krijgt voorgeschreven.


Het is niet ongebruikelijk, dat u na een behandeling een reactie krijgt. U kunt zich bijvoorbeeld moe of wat stijf voelen en de pijn kan zelfs tijdelijk wat toenemen. Vaak is er meteen een verlichting te voelen. Maakt u zich zorgen over de reactie of wilt u weten wat u hieraan kunt doen, bel dan gerust naar de praktijk. Eén van de chiropractoren kan u dan uitleg geven.