A- A A+
Kunnen klachten ook voorkomen worden?

Tevreden zakenmanOm niet alleen de pijn te bestrijden, maar om de oorzaak aan te pakken en echt aan het herstel te werken, is het vaak nodig om gewrichten een aantal keren te corrigeren.

Veel patiënten in onze praktijk hebben inmiddels ervaren dat door een regelmatige controle en behandeling de klachten goed te beperken en vaak te voorkomen zijn. Als alleen pijnverlichting uw doel is, dan kunt u net zo goed alleen een pijnstiller nemen om de symptomen te bestrijden.

VooruitgangMaar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Het uiteindelijke doel is het beperken van de klachten in de toekomst. Dit kan door een regelmatige controle en behandeling. Veel patiënten in onze praktijk ervaren dit als zeer positief en kunnen hun klachten daardoor in de toekomst beter onder controle houden en vaak zelfs geheel voorkomen.

De ‘stoornissen’ waar u zelf vaak nog geen weet van had worden gecorrigeerd voordat u er last van krijgt en het echt uit de hand loopt. Het zal duidelijk zijn dat met name ook de adviezen van de chiropractor over beweging, oefeningen en ergonomie tijdens deze fase een belangrijke rol spelen.

OntspanningChiropractoren werken er aan om u zo goed mogelijk te laten functioneren en, zodra dat het geval is, om u zo goed mogelijk te houden. Wij vinden het onjuist om tegen een patiënt te zeggen: "Het gaat nu weer goed met u.

Belt u maar voor een afspraak als het weer helemaal mis is, dan beginnen we weer van voren af aan". We moeten zuinig zijn op onze rug want gezondheid is niet iets vanzelfsprekends; u heeft er meer invloed op dan u denkt.

Wat kunt u zelf doen?
Stress of RelaxGelukkig is bij slechts enkele patiënten sprake van echte ‘schade’ aan de rug. Veruit de meest patiënten hebben zoals dat heet functionele klachten: de rug functioneert niet goed maar er is niets kapot. Deze klachten zijn vaak dan ook niet te zien op een röntgenfoto of MRI-scan.

BelastbaarheidDeze functionele klachten ontstaan eenvoudig gezegd als u meer doet dan u hebben kan. Dan kan u denken: prima, ik ga dus gewoon minder doen! Helaas, op lange termijn geldt: hoe minder u doet hoe zwakker u wordt en hoe meer klachten u krijgt.

Man op bergtopHet is verstandiger om uw belastbaarheid te vergroten zodat u beter tegen een stootje kan. Dat kunt u doen door gezond te eten en drinken, regelmatig te bewegen, goed te slapen en de stress zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Ook een bezoek aan uw chiropractor kan helpen de belastbaarheid van de rug te verbeteren.

U kunt niet volledig voorkomen dat u nooit meer klachten krijgt, wel kunt u uw kansen flink verbeteren. Streef naar een situatie waarbij uw belastbaarheid (hoeveel u hebben kan) groter is dan de belasting (hoeveel u te verduren krijgt).