Wat gebeurt er tijdens het eerste consult bij de chiropractor?
Tijdens het eerste consult vindt er, na het invullen van een vragenlijst, een gesprek plaats over uw specifieke klachten en uw algehele gezondheid om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van uw klachten. Ook worden er vragen gesteld over uw medische voorgeschiedenis, levensstijl, werkzaamheden, hobby’s en sport. Daarna volgt er een grondig lichamelijk onderzoek waarbij de chiropractor gebruik maakt van een aantal chiropractische, neurologische en orthopedische testen om zoveel mogelijk informatie te krijgen over uw specifieke klachten.
Tijdens het onderzoek wordt ook gebruik gemaakt van testen volgens de toegepaste kinesiologie. Hierbij kijkt de chiropractor niet alleen naar de klacht zelf, maar vooral naar de oorzaak waardoor de klacht is ontstaan.
Na het gesprek en het onderzoek wordt u uitgelegd wat er gevonden is tijdens het lichamelijk onderzoek, wat de diagnose is, of u in aanmerking komt voor behandeling, wat u er zelf aan kunt doen en wat de prognose is. U wordt bijvoorbeeld ook geadviseerd op het gebied van oefeningen, sport en ergonomie. Omdat u als patiënt ook een duidelijke rol kunt spelen in het herstelproces, vertellen we u wat u beter wel en wat u beter niet kunt doen.
In de meeste gevallen wordt er tijdens het eerste consult ook direct de eerste behandeling gegeven.
Een belangrijk kenmerk van de chiropractie is dat het behandelplan wordt aangepast aan de specifieke situatie van de patiënt. Dat betekent dat er geen standaard behandeling is, maar dat er per patiënt gekeken wordt naar wat er nodig is en wat de mogelijkheden zijn
Wat gebeurt er tijdens de behandeling?
Het doel van de behandeling zal altijd zijn: het optimaal laten functioneren van de gewrichten en spieren. Dit doet de chiropractor door met zijn handen een gedoseerde druk uit te oefenen op specifieke plaatsen van de gewrichten en spieren. Hierdoor wordt de beweging van de gewrichten hersteld, de spierspanning genormaliseerd en de pijn verminderd. Het exacte soort en aantal behandelingen is sterk afhankelijk van uw specifieke klacht. Soms voelt u tijdens de correctie een klein ‘knakje’.
De behandelingen hoeven vrijwel nooit pijnlijk te zijn; veel patiënten gaan het zelfs prettig vinden. Toch is het niet ongebruikelijk dat u zich na de behandeling soms wat stijf en vermoeid voelt. Ook kan de pijn tijdelijk wat toenemen. U kunt zich voorstellen dat gewrichten en spieren die lange tijd slecht gefunctioneerd hebben en geblokkeerd en verkrampt zijn geweest zich niet direct willen ontspannen. Het lichaam moet weer wennen aan de nieuwe juiste houding.
De behandeling bij de chiropractor kent in veel gevallen 3 fases:
Corrigeren in fase 1: regelmatige behandeling gericht op het zo spoedig mogelijk verlichten van de pijn en het herstellen van de beweeglijkheid. Door u goed aan het behandelschema te houden en de adviezen op te volgen bent u zo snel mogelijk van uw pijnklachten af. Vraag het ons als u twijfels heeft over wat u wel of niet mag doen: het heeft een grote invloed op uw herstel en veel mensen lijken consequent te veel of te weinig te doen. Rustig in beweging blijven werkt in het algemeen het best.
Stabiliseren in fase 2: langere pauzes tussen de behandelingen zodat het lichaam optimaal kan herstellen. De wervelkolom stabiliseert zich en de klachten verdwijnen of verminderen. Omdat de oorzaak van uw klachten vaak niet in één dag ontstaat, zal het herstel ook niet in één dag gebeuren. U moet daar dus de tijd voor uittrekken. Genezing en herstel betekent niet alleen het verminderen van de symptomen maar ook de correctie van de achterliggende oorzaak. De pijn is vaak slechts het topje van de ijsberg.
Preventie in fase 3: afbouwen van de behandelingen en onderhoud om te voorkomen dat u weer terugvalt in de oude situatie. Veel bewegen is het advies in deze fase. Voorkomen is beter dan genezen. Het is eenvoudiger om gezond te blijven dan om weer gezond te worden.
De kans op herhaling van de klachten is overigens groter bij ernstige klachten, langdurige klachten, als u ouder bent, als u belastend werk heeft en als u een slechte algemene gezondheid heeft. Het kan dan ook verstandig zijn om een vast behandelschema af te spreken om uw klachten binnen de perken te houden of zelfs te voorkomen. Hoe dat schema er uit ziet wordt uiteraard individueel bekeken.
We hebben in onze praktijk de beschikking over een aantal verschillende behandeltechnieken. Zo kunnen we de techniek of combinatie van technieken kiezen die voor u het meest ideaal is.
Chiropractische manipulaties om blokkades in een gewricht op te heffen. Door middel van een korte gedoseerde beweging met de hand wordt het abnormale bewegingspatroon gecorrigeerd. Hierdoor kan ook de zenuwirritatie weer verdwijnen.
De Activator is een behandelinstrument dat een exact in te stellen impuls geeft. Er kan zeer precies mee gewerkt worden. Het is een ideale methode bij ‘kwetsbare’ patiënten en baby’s.
Flexie-distractie correcties worden uitgevoerd op een speciaal ontwikkelde behandeltafel waarbij de onderrug door middel van tractie ontlast wordt. De behandeltafel wordt geleidelijk op en neer bewogen zodat exact op de juiste plek de druk in de wervelgewrichten en tussenwervelschijven verlaagd wordt.
Deze techniek is zeer geschikt voor patiënten met een hernia, stenose of ischias.
Bij de Thompson drop techniek worden speciale behandeltafels gebruikt om de correctie s te maken. Deze techniek wordt vooral gebruikt als milde correctie voor bekken en onderrug.
Sacro-Occipitale Techniek heeft het bekken en schedel als uitgangspunt. Door middel van blokken worden de bekkengewrichten in balans gebracht waardoor de wervelkolom en het ruggenmerg weer optimaal kan functioneren.
Algemene mobilisaties waarbij op een langzame manier de beweeglijkheid van de gewrichten en spieren wordt verbeterd.
Triggerpointtechnieken waarbij door middel van drukpuntmassage of een Activator de doorbloeding van de spieren wordt verbeterd zodat die spieren meer ontspannen.
Het is mogelijk om Triggerpoints te behandelen door middel van Dry Needling. Hierbij wordt met behulp van een dunne acupunctuurnaald de Triggerpoint nauwkeurig aangeprikt. Daardoor ontspant de spier en kan er beter bewogen worden. Met name bij langdurige spierklachten is Dry Needling in combinatie met chiropractie en gerichte oefeningen een zeer effectieve behandelmethode.
Afhankelijk van de klacht, de oorzaak, leeftijd en de algehele gezondheid van de patiënt wordt voor een specifieke behandeltechniek gekozen. Daarnaast is het mogelijk dat u oefeningen, advies over een goede houding of voedingsrichtlijnen krijgt voorgeschreven.
Het is niet ongebruikelijk, dat u na een behandeling een reactie krijgt. U kunt zich bijvoorbeeld moe of wat stijf voelen en de pijn kan zelfs tijdelijk wat toenemen. Vaak is er meteen een verlichting te voelen. Maakt u zich zorgen over de reactie of wilt u weten wat u hieraan kunt doen, bel dan gerust naar de praktijk. Eén van de chiropractoren kan u dan uitleg geven.
Kunnen klachten ook voorkomen worden?
Om niet alleen de pijn te bestrijden, maar om de oorzaak aan te pakken en echt aan het herstel te werken, is het vaak nodig om gewrichten een aantal keren te corrigeren.
Veel patiënten in onze praktijk hebben inmiddels ervaren dat door een regelmatige controle en behandeling de klachten goed te beperken en vaak te voorkomen zijn. Als alleen pijnverlichting uw doel is, dan kunt u net zo goed alleen een pijnstiller nemen om de symptomen te bestrijden.
Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Het uiteindelijke doel is het beperken van de klachten in de toekomst. Dit kan door een regelmatige controle en behandeling. Veel patiënten in onze praktijk ervaren dit als zeer positief en kunnen hun klachten daardoor in de toekomst beter onder controle houden en vaak zelfs geheel voorkomen.
De ‘stoornissen’ waar u zelf vaak nog geen weet van had worden gecorrigeerd voordat u er last van krijgt en het echt uit de hand loopt. Het zal duidelijk zijn dat met name ook de adviezen van de chiropractor over beweging, oefeningen en ergonomie tijdens deze fase een belangrijke rol spelen.
Chiropractoren werken er aan om u zo goed mogelijk te laten functioneren en, zodra dat het geval is, om u zo goed mogelijk te houden. Wij vinden het onjuist om tegen een patiënt te zeggen: “Het gaat nu weer goed met u.
Belt u maar voor een afspraak als het weer helemaal mis is, dan beginnen we weer van voren af aan”. We moeten zuinig zijn op onze rug want gezondheid is niet iets vanzelfsprekends; u heeft er meer invloed op dan u denkt.
Wat kunt u zelf doen?
Gelukkig is bij slechts enkele patiënten sprake van echte ‘schade’ aan de rug. Veruit de meest patiënten hebben zoals dat heet functionele klachten: de rug functioneert niet goed maar er is niets kapot. Deze klachten zijn vaak dan ook niet te zien op een röntgenfoto of MRI-scan.
Deze functionele klachten ontstaan eenvoudig gezegd als u meer doet dan u hebben kan. Dan kan u denken: prima, ik ga dus gewoon minder doen! Helaas, op lange termijn geldt: hoe minder u doet hoe zwakker u wordt en hoe meer klachten u krijgt.
Het is verstandiger om uw belastbaarheid te vergroten zodat u beter tegen een stootje kan. Dat kunt u doen door gezond te eten en drinken, regelmatig te bewegen, goed te slapen en de stress zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Ook een bezoek aan uw chiropractor kan helpen de belastbaarheid van de rug te verbeteren.
U kunt niet volledig voorkomen dat u nooit meer klachten krijgt, wel kunt u uw kansen flink verbeteren. Streef naar een situatie waarbij uw belastbaarheid (hoeveel u hebben kan) groter is dan de belasting (hoeveel u te verduren krijgt).
Ik heb pijn in mijn rug. Heeft het zin om een afspraak te maken, terwijl er volgens de röntgenfoto’s en MRI-scan niets aan de hand is?
Antwoord: ja, uit onderzoek blijkt dat bij 95% van de mensen met rug- en nekklachten geen duidelijke afwijkingen te zien zijn op de röntgenfoto’s. Ook MRI-scans laten niet altijd een verklaring zien voor de klachten die een patiënt ervaart. Als er op de foto’s geen afwijkingen zijn, duidt dat er op dat de klachten hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt worden door een slecht functioneren van de wervelkolom en niet door ernstige structurele afwijkingen. Juist die klachten zijn door chiropractoren goed te behandelen.
Kan ik naar een chiropractor, terwijl ik al aan mijn rug geopereerd ben?
Antwoord: ja, helaas gebeurt het dat een groep patiënten die al geopereerd is alsnog klachten houdt. Ook kan u na een operatie opnieuw last krijgen van uw rug. Chiropractoren kunnen dan in veel gevallen voorkomen dat die klachten verergeren. Wacht dus niet tot het te laat is. Als u zich afvraagt of uw chiropractor in uw situatie kan helpen, dan kan het verstandig zijn om een vrijblijvend informatie consult te boeken.
Ik heb nu geen klachten, maar kan ik toch een afspraak maken?
Antwoord: ja, het gebeurt steeds vaker dat patiënten niet wachten tot het helemaal mis is. U kunt uw chiropractor om advies vragen wat de beste manier is om zo goed mogelijk met uw rug om te gaan om zodoende klachten in de toekomst te voorkomen. Uw chiropractr kan u adviseren wat in uw situatie de beste manier is om gezond te worden en gezond te blijven.
Ik ga zo af en toe eens door mijn rug, maar herstel daar uiteindelijk vanzelf weer van. Is het verstandig om toch eens naar een chiropractor te gaan?
Antwoord: ja! Sommige mensen hebben zo vaak last van hun rug dat ze het gewoon gaan vinden. Pijn is natuurlijk niet normaal. Het betekent dat er iets niet in orde is. Als u door uw rug gaat, terwijl u de krant opraapt, betekent dat dat de rug in een zeer slechte staat is.
Een normale en gezonde rug hoort daar tegen te kunnen. U loopt nu het risico dat uw klachten steeds vaker terugkeren en steeds trager herstellen. Tevens riskeert u chronische rugklachten te ontwikkelen.