A- A A+
Wat gebeurt er tijdens het eerste consult bij de chiropractor?

FormulierenTijdens het eerste consult vindt er, na het invullen van een vragenlijst, een gesprek plaats over uw specifieke klachten en uw algehele gezondheid om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van uw klachten. Ook worden er vragen gesteld over uw medische voorgeschiedenis, levensstijl, werkzaamheden, hobby’s en sport. Daarna volgt er een grondig lichamelijk onderzoek waarbij de chiropractor gebruik maakt van een aantal chiropractische, neurologische en orthopedische testen om zoveel mogelijk informatie te krijgen over uw specifieke klachten.

Tijdens het onderzoek wordt ook gebruik gemaakt van testen volgens de toegepaste kinesiologie. Hierbij kijkt de chiropractor niet alleen naar de klacht zelf, maar vooral naar de oorzaak waardoor de klacht is ontstaan.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?

BalansHet doel van de behandeling zal altijd zijn: het optimaal laten functioneren van de gewrichten en spieren. Dit doet de chiropractor door met zijn handen een gedoseerde druk uit te oefenen op specifieke plaatsen van de gewrichten en spieren. Hierdoor wordt de beweging van de gewrichten hersteld, de spierspanning genormaliseerd en de pijn verminderd. Het exacte soort en aantal behandelingen is sterk afhankelijk van uw specifieke klacht. Soms voelt u tijdens de correctie een klein ‘knakje’.

De behandelingen hoeven vrijwel nooit pijnlijk te zijn; veel patiënten gaan het zelfs prettig vinden. Toch is het niet ongebruikelijk dat u zich na de behandeling soms wat stijf en vermoeid voelt. Ook kan de pijn tijdelijk wat toenemen. U kunt zich voorstellen dat gewrichten en spieren die lange tijd slecht gefunctioneerd hebben en geblokkeerd en verkrampt zijn geweest zich niet direct willen ontspannen. Het lichaam moet weer wennen aan de nieuwe juiste houding.

Kunnen klachten ook voorkomen worden?

Tevreden zakenmanOm niet alleen de pijn te bestrijden, maar om de oorzaak aan te pakken en echt aan het herstel te werken, is het vaak nodig om gewrichten een aantal keren te corrigeren.

Veel patiënten in onze praktijk hebben inmiddels ervaren dat door een regelmatige controle en behandeling de klachten goed te beperken en vaak te voorkomen zijn. Als alleen pijnverlichting uw doel is, dan kunt u net zo goed alleen een pijnstiller nemen om de symptomen te bestrijden.

Ik heb pijn in mijn rug. Heeft het zin om een afspraak te maken, terwijl er volgens de röntgenfoto’s en MRI-scan niets aan de hand is?

Antwoord: ja, uit onderzoek blijkt dat bij 95% van de mensen met rug- en nekklachten geen duidelijke afwijkingen te zien zijn op de röntgenfoto’s. Ook MRI-scans laten niet altijd een verklaring zien voor de klachten die een patiënt ervaart. Als er op de foto’s geen afwijkingen zijn, duidt dat er op dat de klachten hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt worden door een slecht functioneren van de wervelkolom en niet door ernstige structurele afwijkingen. Juist die klachten zijn door chiropractoren goed te behandelen.
rugpijn

Kan ik naar een chiropractor, terwijl ik al aan mijn rug geopereerd ben?

Antwoord: ja, helaas gebeurt het dat een groep patiënten die al geopereerd is alsnog klachten houdt. Ook kan u na een operatie opnieuw last krijgen van uw rug. Chiropractoren kunnen dan in veel gevallen voorkomen dat die klachten verergeren. Wacht dus niet tot het te laat is. Als u zich afvraagt of uw chiropractor in uw situatie kan helpen, dan kan het verstandig zijn om een vrijblijvend informatie consult te boeken.

Ik heb nu geen klachten, maar kan ik toch een afspraak maken?

Snel weer in balans en in bewegingAntwoord: ja, het gebeurt steeds vaker dat patiënten niet wachten tot het helemaal mis is. U kunt uw chiropractor om advies vragen wat de beste manier is om zo goed mogelijk met uw rug om te gaan om zodoende klachten in de toekomst te voorkomen. Uw chiropractr kan u adviseren wat in uw situatie de beste manier is om gezond te worden en gezond te blijven. 

Ik ga zo af en toe eens door mijn rug, maar herstel daar uiteindelijk vanzelf weer van. Is het verstandig om toch eens naar een chiropractor te gaan?

BergafwaardsAntwoord: ja! Sommige mensen hebben zo vaak last van hun rug dat ze het gewoon gaan vinden. Pijn is natuurlijk niet normaal. Het betekent dat er iets niet in orde is. Als u door uw rug gaat, terwijl u de krant opraapt, betekent dat dat de rug in een zeer slechte staat is.

Een normale en gezonde rug hoort daar tegen te kunnen. U loopt nu het risico dat uw klachten steeds vaker terugkeren en steeds trager herstellen. Tevens riskeert u chronische rugklachten te ontwikkelen.