bnr

Chiropractie in het nieuws en ‘hoe word je chiropractor’

bnrOnze voorzitter Gitte Tønner legt, in het radioprogramma “de ochtendspits” van BNR, uit dat Nederland echt een opleiding in Nederland nodig heeft. Gitte Tønner werd door presentator Meindert Schut en nieuwslezer Koos Tervooren stevig aan de tand gevoeld over o.m. de oorzaken van de toegenomen drukte in de wachtkamers en het tekort aan chiropractoren in ons land.

Door op de BNR afbeelding te klikken kunt u het interview op BNR beluisteren. 

Ook was er in de uitzending “Hallo Nederland” van omroep MAX aandacht voor de steeds grotere belangstelling voor chiropractie: er is een flink tekort aan chiropractoren. Sommige praktijken hebben zelfs een patiëntenstop ingesteld. En dat terwijl steeds meer mensen met hun nek- en rugklachten naar een chiropractor gaan. Voor de overkoepelende Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) is de oplossing simpel. De NCA legt het uit.

Maar hoe word je nu eigenlijk chiropractor?

Om chiropractie te gaan studeren is een vwo-diploma vereist met als gemiddelde cijfer een 7.25. Is het gemiddelde tussen de 6.5 en 7.25, dan is eerst een voorbereidend jaar aan de universiteit nodig. Met een havo-diploma is er dus geen toegang tot de universiteit.

Chiropractie is een vierjarige voltijds universitaire studie die, helaas, nog niet in Nederland gevolgd kan worden. In Europa is de oudste opleiding aan de zuidkust van Engeland in de stad Bournemouth. Maar ook landen als Denemarken, Frankrijk, Spanje en Zwitserland bieden de mogelijkheid om chiropractie te gaan studeren.

aeccDe meeste Nederlandse chiropractoren hebben gestudeerd aan het AECC University College in Bournemouth.

Na het behalen van het universitaire diploma is er in Nederland nog een verplicht stagejaar waar onder begeleiding van een ervaren chiropractor wordt gewerkt. Pas wanneer dit stagejaar succesvol wordt afgesloten met een examen mag de chiropractor lid worden van de NCA en zich zelfstandig vestigen.

ncaDe Nederlandse Chiropractoren Associatie behartigt de belangen van de chiropractoren en stelt strenge toelatingseisen met betrekking tot de kwaliteit. Een chiropractor mag dan ook pas lid worden als hij/zij aan alle eisen voldoet. Zo zijn er, naast de universitaire opleiding, onder andere een taaleis en  jaarlijkse nascholing verplichtingen.

bvpcDe Belangen Vereniging Patiënten Chiropractie behartigt de belangen van onze patiënten. U kunt gratis lid worden en de BVPC uw belangen laten behartigen.