Chiropractie en (Top)sport
Sport en chiropractie: een goede keuze.
Waarom gaan veel sporters naar de chiropractor? Omdat ze optimaal willen
presteren!
Slecht functionerende gewrichten leiden tot veranderingen in het
bewegingspatroon, stijfheid van de spieren en gewrichten, minder kracht en
eerder optredende vermoeidheid. Uiteindelijk verminderen prestaties en ontstaan er blessures. Topsporters stellen de hoogste eisen aan hun lichaam en eisen dan ook een het hoogste op het gebied van begeleding.
Vroeger maakten toptennissers als John McEnroe en Martina Navratilova al gebruik van de diensten van chiropractoren om ze topfit te houden en sneller te laten herstellen van blessures en overbelasting. Recenter was bijvoorbeeld Venus Wlliams erg enthousiast: “Chiropractic gives me the flexibility I need to keep me in the game.”
Novak Djokovic had zelfs tijdens de finale van de US Open een ‘Chiropractische time out’ nodig om uiteindelijk Roger Federer te verslaan. Andy Murray schrijft in zijn autobiografie “Hitting Back” lovend over de aanpak van zijn chiropractor die hem al vroeg in zijn carrière fit hield en behoedde voor overbelasting. Chiropractie en tennis: een goede combinatie!
Ook veel American Footballspelers, honkballers, topgolfers zoals Tiger Woods en de snelste man ter wereld Usain Bolt worden geholpen door hun chiropractoren. Veel professionele sportteams hebben in de Verenigde Staten een chiropractor in hun medisch begeleidingsteam. Topbasketballer Derek Rose van de Chicago Bulls herstelde van zijn rugblessure met behulp van zijn teamchiropractor.
Olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage: “Als mijn lijf helemaal goed in elkaar zit, kan dat net het verschil maken: ik kan de beweging maken zoals ik dat wil en mijn afzet is dan krachtiger. Op het ijs ging het echt beter sinds ik voor het eerst door de chiropractor behandeld werd”.
Een persoonlijk bezoek aan Milanello, het traingingscentrum van AC Milan, op uitnodiging van Jean Pierre Meersseman, toonde het belang van een goede begeleiding bij profvoetballers. Meersseman leidde het gehele medische team van de club en was er mede verantwoordelijk voor dat het ‘oude team’ (gemiddelde leeftijd 31 jaar!), met Clarence Seedorf in de basis, fit en blessurevrij bleef en de Champions League en de Wereldbeker won. Zie hier een kort filmpje over de aanpak van Meersseman en het nieuwe lab in Londen.
In het Milan-lab, dat ontwikkeld was door Meersseman, werden de spelers fit gehouden. David Beckham gaf aan dat hij nog nooit zo fit was als tijdens zijn periode bij AC Milan. De kern van de werkwijze in het Milan Lab was: niet wachten tot er een blessure ontstaat maar door middel van een pro-actieve aanpak blessures voorkomen. Door die aanpak daalde het aantal niet-traumatische spierblessures met meer dan 90%.
In Nederland vindt de chiropractische begeleiding nog vaak plaats op individuele basis hoewel inmiddels twee collega’s zijn opgenomen in het begeleidingsteam van de Paralympische sporters.
Ook als u niet op het hoogste niveau sport maar gewoon een lekker stuk wilt hardlopen of een balletje wilt slaan op de tennisbaan, bent u van harte welkom. Optimaal presteren en blessurevrij blijven is mogelijk.
In Nederland waarborgt de Nederlandse Vereniging van Sport Chiropractoren (NVSC)de kwaliteit van uw sportchiropractor.