A- A A+
AECC CollegeChiropractie is, al meer dan een eeuw, een natuurlijke vorm van geneeskunde waarbij de wervelkolom en het zenuwstelsel centraal staan, omdat veel gezondheidsproblemen daar hun oorsprong in kunnen vinden. Chiropractoren zijn gespecialiseerd in het herkennen, herstellen en voorkomen van deze problemen.

De chiropractor gebruikt hierbij zowel algemeen medische als specifieke chiropractische methoden en technieken waarbij ook naar de algehele gezondheid en leefgewoonten wordt gekeken. Het lichaam wordt dus als een harmonische eenheid gezien. Chiropractoren behandelen dus ook meer dan alleen maar rugklachten. Ze zoeken de oorzaak van uw klachten, geven een doeltreffende behandeling en goede adviezen zodat u van een betere gezondheid kunt genieten.

Diverse mensenJa, net zoals iedereen de tandarts en huisarts nodig heeft. Zowel zeer jonge kinderen als mensen op zeer hoge leeftijd, topsporters als mensen die al aan hun rug geopereerd zijn, mensen die op kantoor werken als mensen die zwaar lichamelijk werk doen, gaan naar de chiropractor.

Het doel is voor iedereen hetzelfde: zo goed mogelijk functioneren. Pijnvrij en soepel. Chiropractie is effectief bij een scala van klachten en de behandelingen zijn veilig.

Niets nieuwsNee, chiropractie is niet iets nieuws het bestaat al meer dan 100 jaar. Het is wel goed nieuws. Hoewel chiropractoren in Nederland nog een relatief kleine groep vormen, zijn ze wereldwijd met 90.000 leden de derde beroepsgroep in de gezondheidszorg.

De Griekse grondlegger van de geneeskunde Hippocratus benadrukte ruim 400 jaar voor Christus al de rol van de wervelkolom met betrekking tot de algehele gezondheid.

AECC ClinicDe opleiding tot chiropractor is een vijfjarige voltijdsstudie op universitair niveau gevolgd door een stagejaar en een afsluitend examen. Pas na deze zesjarige opleiding mag de chiropractor zich zelfstandig vestigen.

De opleiding zorgt ervoor dat chiropractoren hun kennis en verfijnde tastzin ontwikkelen die noodzakelijk zijn voor het onderzoek en de behandeling van de, vaak kleine, stoornissen aan het bewegingsapparaat. Helaas is het nog niet mogelijk om in Nederland chiropractie te studeren.

Is een chiropractor een ‘kraker’?

Antwoord: nee, chiropractoren hebben een vijfjarige fulltime opleiding gevolgd op universitair niveau, gevolgd door een stagejaar en nog een examen. ‘Krakers’ zijn mensen die een weekendcursus hebben gedaan. Het is uiteraard onmogelijk om in een aantal weekenden hetzelfde te leren als in een fulltime opleiding.

Ik hoorde van een therapeut die ‘chiropractie ook erbij doet’. Kan dat?

Antwoord: nee, chiropractie is niet iets dat je ‘erbij kunt doen’. Ga dus alleen naar een chiropractor die geregistreerd staat bij de Stichting Chiropractie Nederland. Dan heeft u de garantie dat het om een echte chiropractor gaat die ter zake kundig is.

Aan welke universiteit kan ik chiropractie gaan studeren?

Antwoord: helaas is het nog niet mogelijk om in Nederland chiropractie te studeren. Alle chiropractoren hebben dus hun opleiding in het buitenland gehad; met name in Engeland, Canada en de Verenigde Staten.

Wat betekenen de letters achter de namen van de chiropractoren?

Antwoord: D.C. betekent: ‘Doctor of Chiropractic’. Het is de titel die aangeeft dat iemand afgestudeerd chiropractor is. M.Sc. en B.Sc. betekenen ‘Master of Science’ en ‘Bachelor of Science’. Dit zijn universitaire titels die internationaal gebruikt worden.