Artrose

Artrose

ArtroseOuder worden heeft belangrijke gevolgen voor de kwaliteit van uw gewrichten. Uw kraakbeen en tussenwervelschijven worden dunner en minder elastisch. Het bewegeen gaat dan strammer en 
kan pijnlijk worden. Als gevolg daarvan gaan veel mensen minder bewegen waardoor de algehele conditie ook nog eens achteruit gaat. Het is essentieel, om ondanks het ongemak, in beweging te blijven. Uw chiropractor kan een belangrijke rol in spelen om het lichaam weer soepeler en beter in balans te brengen. Nog verstandiger is het om door middel van een verstandige levensstijl klachten te voorkomen. Ook daar adviseren we u graag bij. Een lichamelijk onderzoek is, samen met de anamnese, voldoende om de diagnose te stellen. Röntgenfoto’s zijn zelden nodig.

Niet alleen bij ouderen!
Naast het ouder worden spelen meer factoren een rol bij het ontstaan van artrose: overgewicht en erfelijke factoren zijn belangrijk. Ook zwaar lichamelijk werk, (te) veel sporten en oude blessures zijn van invloed op de kwaliteit van uw gewrichten. Verder worden lichamelijke dysbalans, scoliose en beenlengteverschil als oorzaken genoemd.


Wees u er van bewust dat u niet alleen het genetisch materiaal van uw ouders erft maar vaak ook hun levensstijl. Dus als zij te hard werkten, ongezond aten, te passief waren of juist te fanatiek gesport hebben, dan is de kans groot dat u dat ook overneemt en doorgeeft aan uw kinderen. Erfelijkheid is een kwestie van pech of geluk, uw levensstijl bepaalt u zelf!

Primaire en secundarie artrose:
Bij primaire artrose is het vooral het ouder worden dat de klachten veroorzaakt: boven de 75 jaar heeft zelfs vier op de vijf mensen er last van. Bij secundaire artose is er een andere achterliggende oorzaak zoals een ongaval, standsafwijking of ontsteking van het gewricht.

U heeft een versleten rug, leer er maar mee leven?
Artrose is de meest voorkomende aandoening van het bewegingsapparaat. Zelfs meer dan de helft van alle ouderen heeft gewrichtsklachten, vaak in de onderrug, nek en heup. Als de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat, wordt het normale bewegingspatroon verstoord waardoor de spieren, pezen, banden en kapsels overbelast raken. Slijmbeurzen kunnen ontstoken raken. Veel mensen met hebben er niet direct last van omdat het proces vaak geleidelijk verloopt en de pijn en stijfheid pas laat optreden.

Veerkrachtige schokdemper:
Artrose gezond en artrotisch gewricht 1Het buitenste laagje van het bot in het gewricht wordt bedekt met een dempende laag kraakbeen. Door te bewegen stimuleert u de voedselvoorziening van het kraakbeen. Het oppervlak blijft dan glad met een laagje smeerolie. Gewrichtskraakbeen is dus een veerkrachtig en schok dempend kussen dat ook nog in staat is, zonder noemenswaardige wrijving, een gewricht te laten bewegen.

Gebleken is dat vooral verkeerde of onvoldoende beweging het kraakbeen zwakker maakt. Helaas beweegt tweederde van de Nederlandse bevolking te weinig om optimaal gezond te blijven. Dus niet alleen overbelasting maar vooral onderbelasting, een gebrek aan belasting, veroorzaakt de problemen. Kraakbeen moet, net zoals uw botten en spieren, dagelijks gebruikt worden om gezond te blijven: rust roest.

Startproblemen:
Vooral de rug, knie en heup worden vaak getroffen door artrose. Het bewegen gaat stroef en stram en is pijnlijk. Kenmerkend voor artrose zijn de startproblemen. Opstaan vanuit bed of vanuit de stoel na een periode van rust gaat moeilijk terwijl na enige tijd bewegen de pijn en stijfheid afnemen. Artrose zorgt er voor dat aangrenzende gewrichten zwaarder belast worden waardoor ook daar overbelasting kan plaatsvinden en beschadigingen kunnen ontstaan. Dit heeft tot gevolg dat de hele houding slechter wordt.

Chiropractie of steeds passiever worden:
Oud en actiefHoewel artrose niet te genezen is, is de beweeglijkheid van de gewrichten goed te verbeteren door uw chiropractor. Door nu maatregelen te nemen kunnen grotere problemen in de toekomst voorkomen worden. Chiropractoren beschikken over verschillende technieken en methoden om, afhankelijk van de individuele situatie, een optimale behandeling te geven. De mate en snelheid van herstel is afhankelijk van de ernst en duur van de klachten. Uiteraard kunnen problemen, door vergevorderde artrose, die al jarenlang aanwezig zijn niet even weggewerkt worden.

Er is wat aan te doen:
Chiropractoren willen niet alleen uw klachten verhelpen maar er ook voor zorgen dat deze in de toekomst zoveel mogelijk binnen de perken blijven. Mocht er geoefend of gesport worden dan kan uw chiropractor aangeven hoe dat in uw geval het best kan gebeuren; sommige activiteiten zijn voor u meer geschikt dan andere. Hoewel bewegen soms lastig gaat is het niet schadelijk. Rustig bewegen en rustige rekoefeningen verlichten vaak de pijn en stijfheid. Zorg voor een goede conditie, beweeg verstandig, houd uw gewicht binnen de perken en leef gezond. Uw chiropractor kan u over deze zaken adviseren.Stilzitten is geen optie!

U kunt dus kiezen ‘om er maar mee te leren leven’ of er wat aan te doen!